Vi renoverar en Power Mac G4 Cube

Apples klassiska G4 Cube sålde inget vidare och blev Apples första flopp efter att Steve Jobs återvänt till Apple. Men flopp eller inte är G4 Cube fortfarande användbar om man lägger lite jobb på den.

Undertecknad gillar ju gamla datorer, och har en sällsynt förmåga att samla på äldre datorer som sedan bara står och dammar till rycket kommer. Så en ny regel har dykt upp: släpas det hem en dator så måste den renoveras och helst ska det också finnas en användning för den. Är den trasig så kastas den eller ges bort till andra behövande, och helst ska renoveringen ske inom ett halvår efter att jag plockat hem den.

I undertecknads datorsamling är det för närvarande en Xserve G4 och den första generationens Power Mac G5 som lever en smula farligt då de verkar åtminstone delvis må en aning kass, men skam den som ger sig.

Undertecknads Power Mac G4 Cube köptes för snart två år sedan och stod länge och väl och samlade damm men så kom rycket och något skulle göras åt den, delvis för att maskinen ju är vansinnigt vacker, och delvis för att se hur pass snabb en tolv år 450 megahertz G4-baserad maskin skulle kännas jämfört med dagens mac-maskiner.

Strömadaptern till en G4 Cube väger nästan lika mycket som själva datorn.

Detta är en artikel som passar lika bra under Retro-kategorin som Guide-kategorin. För om du funderar på att ge dig i kast med att renovera en Power Mac G4 Cube så hoppas vi att du finner denna artikel intressant och nyttig.

Renovering

Undertecknad plockade ner G4 Cube:n från hyllan och började plocka ihop diverse saker som samlats ihop till denna dator under åren. Paketet med två 512 megabytes minneskretsar från Macoteket fick göra en 256 megabyteskrets sällskap och maskinen är nu ynkliga 256 megabyte från att ha maximala 1,5 gigabyte internminne.

Eftersom Mac OS X 10.5 Leopard inte går att installera på maskinen, då den inte uppfyller kravet på en processorhastighet på minst 867Mhz i G4-processorn blev det istället Mac OS X 10.4 Tiger som fick bli operativsystemet. Det går att via diverse småhackande att installera Mac OS X 10.5 på en G4 Cube, något vi har för avsikt att testa lite senare.

Att köra Programuppdatering på OS X Tiger är ett äventyr. Inte nog med att det tar åtskilliga timmar att gå igenom alla uppdateringar (och det på en snabb internetanslutning…) så är det exempelvis fyra separata uppdateringar av Java som ska installeras.

Programuppdatering i OS X Tiger (10.4) på vår G4 Cube.

Att byta hårddisk i en gammal G4 Cube är att rekommendera. Standarddisken som sitter i en G4 Cube kan vara på 20, 40 eller 60 gigabyte, och har de suttit i datorn i bortåt tio år tenderar de att låta som tröskverk och troligen håller de inte så värst länge till. 60-gigabyte-disken snurrade i hela 7 200 rpm vilket är lite intressant då de ju blir varmare än 5 400 rpm-diskarna. Notera detta när/om du byter disk, då undertecknad vid tidigare Cube-renoveringsprojekt testat 7 200 rpm-diskar från exempelvis Seagate som blivit för varma.

En 80 gigabyte ide-hårddisk med en rotationshastighet på 5 400 rpm stoppades i, men det vore ganska underhållande att testa att stoppa i en ide <-> sata-konverterare och sedan en ssd-disk istället, om inte annat för att få ned ljudnivån till absolut ingenting (bortsett från när dvd-rom-spelaren varvar upp). Det är dock värt att notera att en G4 Cube inte klarar av större hårddiskar än 120 gigabyte, åtminstone inte om man inte installerar en speciell drivrutin. Dock klarar inte G4 Cube större diskpartitioner än 128 gigabyte även med drivrutinen installerad.

Innanmätet på vår G4 Cube. Trångt om saligheten.

Om din G4 Cube inte har ett Airport-kort installerat så kan det vara ett gott tips att stoppa i ett om du får tag i ett eller har ett liggande sedan tidigare. Till skillnad från en del andra macar med stödet för första generationens Airport-kort behövs ingen adapter för att montera i kortet vilket krävs i G4-versionen av Imac, utan det finns redan en färdig plats för ändamålet. Värt att notera är också att orginalets Airport-kort endast stödjer 802.11b-standarden, vilket innebär upp till 11 megabit per sekund trådlös hastighet. Airport-korten kan gå att köpa bland annat här.

Snabbare grafikkort

Byta grafikkort då? Ja, detta är minst sagt en intressant historia. Apple slutade tämligen omedelbart att sälja uppgraderingskort för G4 Cube. Under tiden datorn såldes fanns den med ett ATI Rage 128 med 16 megabyte grafikminne, ett GeForce 2 MX med 32 megabyte grafikminne eller ATI Radeon med 32 megabyte ddr-grafikminne.

Snart började det dyka upp tips på hur du kunde modifiera befintliga kort för exempelvis pc så det fungerade i en G4 Cube. Jag höll själv på och försökte patcha en bunt olika GeForce 2 MX-kort som sålts för pc med uselt resultat, och ett ATI Radeon 7000. 8500 eller 9000-kort ska med diverse trick få att fungera i en G4 Cube, med en reservation för att datorn kan bli betydligt varmare med ett sådant grafikkort installerat. Det finns åtskilliga guider för hur du kan uppgradera grafikkortet i en G4 Cube om du inte lyckas få tag i ett uppgraderingskort som Apple trots allt sålde under tiden G4 Cube fanns på marknaden.

Får du tag i ett grafikkort finns en guide till hur du byter det här. Den kompakta designen i en G4 Cube gör att det inte går att stoppa i ett fullängdskort, och kortet måste dessutom vara av modell 2x AGP för att fungera.

I undertecknads G4 Cube sitter ett ATI Rage 128 med 16 megabyte grafikminne som jag anslutit via vga till en 24 tum Samsungskärm (tft). Det fungerar faktiskt riktigt bra, men jag har ännu inte listat ut varför inte den adc <-> dvi-adapter jag har fungerar med dvi-anslutningen i skärmen.

Tillbehör

Som standard levererades en G4 Cube med tangentbord, mus och ett par särskilda högtalare från Harman Kardon som enligt Steve Jobs skulle låta otroligt bra. Det gör de inte. Men eftersom G4 Cube inte har någon traditionell ljudutgång utan istället får ljudet via usb så kan det vara rekommenderat att koppla in usb-anslutna högtalare, eller om du har kvar klothögtalarna, koppla in externa högtalare i hörlursuttaget i klothögtalarnas usb-modul. En stor baksida med G4 Cube, bildligt talat, är att datorn trots ganska goda interna prestanda, hade enorma problem med att få ut den prestandan genom sina portar.

Bluetooth-adaptern från D-Link fungerar utmärkt med OS X Tiger.

Usb-portarna var endast två till antalet och var av modell usb 1,1 vilket ger en teoretisk maxhastighet på 12 megabit per sekund. Detta gör att det är svårt att driva externa enheter särskilt väl över usb-portarna. Saken blir inte bättre av det faktum att G4 Cube visserligen hade en 100 megabit ethernet-anslutning, men av någon anledning är denna så långsam att om du vill roa dig med att spela musik som finns på en nätverksserver, genom Itunes och sen ut genom högtalarna som är anslutna via usb så kan du räkna med att musiken kommer att hacka och ha sig om du försöker göra annat med datorn samtidigt.

Det ser underligt ut men Magic Mouse fungerar utmärkt även med OS X Tiger.

G4 Cube hade inget bluetooth-stöd inbyggt, men via en usb-ansluten bluetooth-sticka från D-Link som jag köpte för många år sedan får undertecknads G4 Cube och Mac OS X Tiger stöd för bluetooth. Och det stoppar inte där – Apples senaste bluetooth-anslutna tangentbord och deras Magic Mouse fungerar faktiskt utmärkt med OS X Tiger – i systeminställningarna finns givetvis inte ett spår av att du använder en Magic Mouse, men det fungerar faktiskt och du har både höger och vänster “musknapp” tillgänglig. Att scrolla uppåt och nedåt, höger och vänster fungerar däremot inte.

Är den något att ha, egentligen?

Ok, så en G4 Cube är inte så snabb jämfört med dagens macar, och den hanterar inte IO särskilt bra. Dock kan man ha ganska roligt med en G4 Cube ändå. För den känns förvånasvärt rapp, svarar snabbt på musklick och sådant.

Att exempelvis surfa på en 450 megahertz G4 Cube med 1,25 gigabyte minne är snabbare än att göra det på en PowerBooK G4 12 tum med en 867 megahertz G4-processor och samma mängd minne. Att skriva på den går utmärkt, och låt gå att Mail i OS X Tiger gärna kraschar om du har 30 000 mejl i din Inbox, men detta är inte på något sätt en värdelös dator om du inte har särskilt större behov än så.
Itunes går att ladda ned i version 9.2.1 från Apple (uppdateringen skickas av någon anledning inte ut via Programuppdatering) och då får du stöd för en hel del grejer som den nuvarande versionen av Itunes har, bland annat utdelade mediabibliotek och anslutning mot Apple TV.

Safari går att ladda ned i version 4.1.3 via Programuppdatering och är givetvis inte på samma nivå som Safari i Mountain Lion, men den fungerar faktiskt oväntat bra.

Har undertecknad använt min G4 Cube då? Ja, definitivt. Den drar extremt lite ström, är knäpptyst och fungerar bra som en sekundär skrivdator eller varför inte användas för att visa någon intressant information på skärmen? Om inte annat är den en fröjd att ha på skrivbordet och det vore skam att inte använda den.

Det är, utan tvekan, den galnaste men också vackraste dator Apple någonsin byggt, och vi är rätt säkra på att de aldrig kommer att bygga något som är ens i närheten igen.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
35 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.