Våra gissningar för 2012: så gick det

I början på året satte sig vi oss på kammaren och funderade över vad som kunde komma från Apple under 2012. Vi tittar tillbaka och ser hur våra gissningar och föll ut och passar på att gissa lite inför 2013.

Ivår artikel från början på året fanns det gott om gissningar som föll riktigt väl ut. Exempelvis hade vi helt rätt i att det skulle komma nya Imac-modeller, även om vår gissning om när var dryga halvåret fel. En ny Ipad gissades det också på och det blev inte bara en eller två utan tre nya under årets lopp.

Nya Macbook Pro-modeller fick vi också se där 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm var en stor nyhet. Precis som vi också förutspådde kom det nya Macbook Air-modeller baserade på Ivy Bridge-processorn. Ny Mac Mini fick vi också se, även den baserade på Ivy Bridge, och en ny Iphone fanns givetvis också med bland våra gissningar för året.

Mac Pro och en tv från Apple var två områden där vi inte vågade spika något datum, vilket visade sig vara ett smart drag då ingetdera blev verklighet i år. Mac Pro fick sig visserligen en mindre intern ansiktslyftning med aningen modernare processorer, men det var långt ifrån vad många hade förväntat sig och besvikelsen över detta var givetvis stor.

Tim Cook gick till slut ut och i vaga ordalag antydde att en helt ny Mac Pro skulle komma under 2013, vilket också blir en av redaktionens gissningar inför det kommande året. Vi gissar att nya Mac Pro har inbyggda portar för thunderbolt, gigabit ethernet, usb 3.0, och har också kortplatser för fibre channel-kort, grafikkort och andra kort man kan tänkas vilja stoppa i en sådan maskin. Den optiska enheten lär dock få stryka på foten och vi blir förvånade om nya Mac Pro ens går att beställa med enbart traditionell sata-lagring. Flashbaserade diskar och Fusion Drive lär vara närmast standard.

På serverfronten lär läget vara som det är nu - det vill säga, en Mac Mini Server och en Mac Pro i serverformat. En liten förhoppning vi har är att det nya formatet för Mac Pro också låter sig rackmonteras utan allt för stora problem, något som är minst sagt knepigt med datorn i sitt nuvarande utförande.

Vi gissade att en ny Apple TV med stöd för 1080p skulle släppas under 2012 och så blev det också. En gissning vi har inför 2013 är att Apple lagom till WWDC-konferensen 2013 också lanserar en ny version av IOS för Apple TV som gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att ta fram egna applikationer för exempelvis webb-tv-tjänster. Tekniskt sett har detta varit möjligt sedan generation två av Apple TV med IOS släpptes, men vår gissning är att Apple medvetet väntat för att försöka få till avtal med flera kabel-tv-bolag i främst USA om distribution av tv-program och filmer a’la Itunes för film, musik och tv-program. Att sedan bygga in motsvarande teknik i en tv gissar vi är en smal sak - den stora frågan är vem som får uppdraget att göra just det. Det enda bolag vi kan tänka oss inte ligger högt upp på listan är Samsung.

Vi tror däremot inte att Macbook Air kommer att släppas med Retina-skärmar under 2013, och troligen ser vi inga nya externa skärmar med Retina-upplösning heller.

Itunes Match kommer att erbjudas i fler länder, däribland Sverige, och med lite tur får vi äntligen helt nya versioner av Iwork och Ilife-paketen som visserligen uppdaterats för att stödja Icloud men som ändå halkat efter rejält och behöver sig en rejäl översyn.

I sedvanlig ordning får vi också se nya modeller av exempelvis Ipad och Iphone under 2013. Lite snabbare, lite smartare och med en ny större version av IOS kanske även vi i Sverige chansen att använda Siri?

Vilka är era gissningar och förhoppningar för 2013?

(bild: hdwallpapers24.com)

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
10 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.