Oscar Bjers inviger MacSupport AppleCenter i Lund

Skall man tro Mats Billgren, Regionchef för MacSupport i Skåne, så var det i Lund som Macen en gång i urtiden introducerades. Exakt när denna urtid infann sig är lite svårt att säga, men enligt Mac Mothership så startade Apple redan 1985 ett "European University Consortium" vid Lunds Universitet.

Isåfall så är det verkligen på tiden att det åter finns en butik som för Apples produkter i Lund - sen Studentlitteratur och Connection lade ned verksamheten tämligen samtidigt för flera år sedan så har det inte funnits en vettig leverantör av Macar inom stadsgränsen. Konstigt nog, med tanke på att Lunds Universitet har en stor mängd Macar även om Windows och PC har vuxit i andel de senaste åren.

De nya lokalerna som MacSupport invigdes den 20 september ligger centralt i Lund vid Mårtenstorget. De stora butiksfönstren är väl synliga från torget och exponerar tydligt ett flertal Macar inne i butiken.

MacSupports butik sett från Mårtenstorget.

Inuti butiken, som är ljus och väl upplyst, bjuds det på tilltugg och dryck. På väggarna finns bakgrundsupplyst dekor med Applereklam, och på golvet finns podier där Macar exponeras så att man lockas gå fram och känna på sakerna. Även om butiken inte är så stor, så har kombinationen av dekor, ljussättning och färgsättningen lyckats göra den större.

I vimlet av besökare syntes många gamla rävar i branschen, till exempel folk från Connection och Studentlitteratur men även en och annan 99Macare.

Vy från ena hörnet mot utgången / Göran Bolinder från 99Mac var också där.

Mats Billgren, regionchef för MacSupport/Skåne är påtagligt nöjd med att kunna öppna en butik i Lund. För honom är det lite av en revanch - när Studentlitteratur lade ned butiksverksamheten i Lund för några år sedan så var det han som, trots att han var övertygad om att det gick få ekonomi i verksamheten, var den som fick i uppdrag att verkställa nedläggningen. I butiken i Lund hittar man mycket riktigt några kända ansikten från tiden på Studentlitteratur.

Skulle ni köpa en Mac av någon av dessa herrar?

Med den lyckade satsningen på en butik i Malmö i ryggen så har Mats Billgren ingen anledning att tro annat än att Lundsatsningen skall gå bra, och tittar redan på möjligheter att öppna butik i städer som Kristianstad och Halmstad.

Håkan Wallén, VD för MacSupport, är även han påtagligt positiv. MacSupport går väldigt bra, och har långtgående planer på butiker i andra orter utöver nyss nämnda i Skåne. Närmast förestående verkar en butiksöppning i Västerås vara, där man inte är långt från att skriva på ett hyreskontrakt. Man tittar även, som tidigare rapporterats på 99Mac, på möjligheter utanför Sveriges gränser.

Oscar Bjers, VD för Apple Nordic, är mycket nöjd med satsningen på Apple Centers - utan dem så hade inte Apple Norden lyckats med den fantastiska ökning av försäljningen som 99Mac rapporterade om nyligen (+72% för Apple Sverige). För att kunna vara en spelare i hem-PC upphandlingar så menar Oscar Bjers rentav att lokala distributörer som Apple kan hänvisa till är ett krav, även om Apple Norden bistår med en äntringsstyrka i de fall som Macen inte finns med som alternativ i upphandlingarna.

Totalt finns nu, enligt Oscar Bjers, 27 butikskoncept i Norden och åtta till är på gång. Av dessa 27 står MacSupport för 14 stycken. Tillfrågad om Macens andel av datorförsäljningen så citerade Oscar Bjers Gartner, som har satt den till 3.3%. Dock så ser man från Apple Nordens sida en större andel av HemPC-försäljningen än 3.3%, i storleksordningen 5%.

Oscar Bjers, VD Apple Norden, tillsammans med Håkan Wallén, VD MacSupport.

Tillfrågad om en eventuell introduktion av en Apple Store i Stockholm eller Köpenhamn skulle kunna vara till men för företag som MacSupport så menar Oscar Bjers att han inte tror så är fallet - möjligen i närområdet runt omkring en Apple Store men inte längre bort, vilket han hävdar är fallet i tex London. Dock får denne reporter intrycket av att Oscar Bjers inte riktigt tror att Stockholm eller Köpenhamn skulle kunna bära en Apple Store - om inte annat så kan Apple Norden peka på att deras modell gett en fantastisk tillväxt, och därför inte är något som man äventyrar i första taget.

På plats för att hjälpa Mats Billgren att inviga butiken fanns naturligtvis Oscar Bjers, Apple Nordens VD. Efter att Mats Billgren inlett invigningsproceduren genom att lotta ut lite nödvändiga prylar till publiken (en tangentbordsdammsugare, en USB-muggvärmare samt World of Warcraft) samt berättat kort om Macsupports satsning så blev det Oscar Bjers tur, som med en numera väl inövad rörelse klippte av bandet och förklarade butiken för öppnad! Han citerade bland annat statistik som sa att var fjärde person som köper en Mac i butik är PC användare.

Oscar Bjers, VD Apple Norden, förklarar butiken för öppnad.

När denne reporter lämnar butiken och vimlet bakom sig, så gör han det i förvissning om att framtiden ser ljus ut för Apple…

För 99Mac,
Mikael Hegardt

Kommentarer
7 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.