Stort test av Apples nya Imac

Det har hänt mycket och samtidigt inte sedan den första Imacen lanserades 1998. Apple har utvecklat både in- och utsida, men ändå passar den nya modellen in bland sina föregångare. 99mac har fått in båda skärmstorlekarna av senaste modellen och testat dem på alla möjliga vis.

Bakgrund

Imacen som fick namnet Bondi Blue när den lanserades i maj 1998 var inget mindre än en revolution. Det var tänkt som en instegsmodell och designades med internet i tankarna. Apple sa att det var den mest originella datorn sedan den första macen som släpptes 1984. Deras marknadsföringsslogan var "Hello. (Again)". Den kom med ett inbyggt "56K"-modem och hade två usb-portar för att ansluta det nya tangentbordet och den ökända puckmusen. Den hade en PowerPC 750 G3-processor med 233 megahertz och en intern hårddisk som rymde hela fyra gigabyte. Den första modellen släpptes med Mac OS 8.1. Prislappen var satt till 1 299 dollar.

Här är evolutionen av Imac. Det finns i dag 42 modeller listade i Mactracker, en programvara som håller koll på Apples alla produkter genom tiderna.

Design och utvändigt

Den senaste modellen av Imac är omgjord inifrån och ut sedan den förra modellen. De påminner om varandra men den nya är imponerande tunn. Kanten runt om är endast 5 millimeter tunn. Tidigare satt sd-kortsläsaren på sidan tillsammans med en dvd-läsare, men det är inte längre möjligt så numera finns alla kontakter på baksidan och dvd-läsaren har fått stryka på foten. Det i sig är ingen större förlust känner vi som inte använt några fysiska skivor på väldigt länge. Känner man ändå ett behov så finns en extern läsare att köpa till.

Det här är baksidan på den mindre Imacen med 21,5 skärm, men det sitter samma kontakter även på 27-tumsvarianten. Det finns en hörlursport, en sd-kortsplats och fyra usb 3-portar. Det finns två thunderbolt-kontakter och en nätverksport.

Annars är det så klart mest skärmen som är det iögonfallande. Hur den presterar återkommer vi till lite längre ner, men Apple berättar att de lyckats ta bort det tidigare lagret av luft mellan glaset och skärmen. De har också lyckats få bort 75 procent av ljusreflektionerna.

Till vänster står kontorsdatorn och till höger den nya modellen. Både skärmarna är 27 tum. Som ni ser är det dubbelreflektioner i den gamla skärmen, medan den nya inte lider av det problemet. Den nya skärmen blir något lilatonad på bild och det beror på den nya antireflexbehandlingen. När den är i gång syns inget av det lila vad vi kan se.

På framsidan av datorn hittar vi dubbla mikrofoner, en Facetime HD-kamera och en ljussensor som kan justera skärmens ljusstyrka. Det finns stereohögtalare som trots att datorn blivit mindre sedan förra modellen faktiskt är större. När vi testar att spela samma låt på redaktionens egna 27 tummare av äldre modell med den nya märker vi faktiskt en tydlig skillnad. Ljudet är fylligare i de nya modellerna och betydligt burkigare i den gamla.

Den nya datorn har en 5 millimeter tunn kant runt om. Apple har lyckats göra det genom att använda en ny sorts teknik som heter friktionsomrörningssvetsning.

På den tidigare modellen kom all varm luft ut uppe på baksidan. På den nya modellen finns det lufthål nere bakom foten. Under våra tester kändes datorerna svala och fläktarna lät sällan.

Intryck

Det är väldigt svårt att få något grepp om hur Fusion Drive fungerar i praktiken. Under tiden som vi använder 21,5 tums Imacen märker vi aldrig av några prestandasänkningar som skulle kunna bero på att dator flyttar filer mellan diskarna. Datorn känns hela tiden snabbjobbad med sin ssd-disk.

Fläktarna låter aldrig mycket och verkar inte heller gå igång särskilt ofta. Vår kontorsdator blir varm vid hög belastning, men också den upplever vi som tyst. Den nya modellen känns däremot aldrig särskilt varm. På den gamla modellen finns det lufthål högt upp på baksidan, medan det numera finns ett galler nere bakom foten på de nya.

Skärmen är fantastisk i brist på bättre ord. Vi återkommer i en separat artikel om hur bra skärmarna faktiskt är. Vi har låtit testa dem utförligt.

En sak som däremot blir lite jobbig rätt fort är tillgången till kontakterna på baksidan. På redaktionen använder vi sd-kortläsaren och usb-portarna en hel del när vi lägger in bilder och det är inte särskilt enkelt att hitta dem på baksidan av datorn. Eftersom den nya datorn dessutom är välvd får man försöka böja sig i en ganska omöjlig vinkel för att komma åt dem ovanifrån. Bäst verkar det funka att faktiskt ställa sig upp vid sidan av datorn om man inte vill sitta och gissa sig fram. Ett litet om än irriterande problem med den nya designen.

Konfigurationsval 21,5 tum

21,5 tum finns i två standardmodeller, en fyrkärning 2,7 gigahertz Intel Core i5-processor eller 2,9 gigahertz. Båda kommer med 2 x 4 gigabyte ram-minne och en terabyte hårddisk. Den billigare har Nvidia Geforce GT 640M med 512 megabyte och kostar 12 795 kronor. Den dyrare har istället ett Nvidia Geforce 650M med 512 megabyte och kostar 14 795 kronor.

Den billigare 21,5 tummaren går att konfigurera med 16 gigabyte ram. Till den dyrare går det att välja till en värre processor, 3,1 gigahertz Intel Core i7. Den tar också maximalt 16 gigabyte minne och det går att välja till en terabyte Fusion Drive istället för den vanliga sata-disken. Testexemplaret som redaktionen har fått tag i är den värsta modellen som går att få, ett specialbygge som kostar 21 165 kronor.

Att det inte går att uppgradera minnet på den mindre skärmstorleken utan ett besök till en serviceverkstad är ett bekymmer tycker vi. En auktoriserad serviceverkstad vi pratat med säger att man får räkna med kanske två timmars arbete plus kostnaden för själva minnesmodulerna då. Vill man ha en dator som känns pigg under ett antal år framöver köper man alltså 16 gigabyte direkt. Överlag är det irriterande med trenden vi ser från fruktbolaget med datorer som är allt mindre konfigurerbara.

Uppdatering 2013-01-06: Numera erbjuder Apple Fusion Drive även i ingångsmodellen av 21,5-tums Imac.

Specifikationer testexemplar 21,5 tum

Processor

3,1 GHz Intel Core i7 Quad-Core

Skärm

IPS-teknik med upplösningen 1920 x 1080 pixel

Minne

16 GB

Lagring

1 TB Fusion Drive

Grafik

Nvidia Geforce GT 650M 512 MB

Operativsystem

OS X 10.8.2

Konfigurationsval 27 tum

Också den större skärmstorleken erbjuds i två varianter. Den billigare får du betala 17 795 kronor för och den har då 2,9 gigahertz Intel Core i5 med fyra kärnor, åtta gigabyte ram-minne och en terabyte hårddisk. Grafiken står ett Nvidia Geforce GTX 660M med 512 megabyte i minne för. Den dyrare modellen har istället 3,2 gigahertz-processorn och ett Nvidia Geforce GTX 675MX med en gigabyte i minne och går loss på 19 495 kronor.

Det går att få i upp till 32 gigabyte ram-minne i båda modellerna. Det finns några olika alternativ av hårddiskar. Det går att välja en sata-disk eller Fusion Drive med en eller tre terabyte eller så kan man köpa en ssd-disk som är på 768 gigabyte.

Den dyrare modellen går att byta processor i och då erbjuds 3,4 gigahertz Intel Core i7 med fyra kärnor. Redaktionens testexemplar är den dyrare standardmodellen.

Specifikationer testexemplar 27 tum

Processor

3,2 GHz Intel Core i5 Quad-Core

Skärm

IPS-teknik med upplösningen 2560 x 1440 pixel

Minne

8 GB

Lagring

1 TB hårddisk (sata)

Grafik

Nvidia Geforce GTX 675MX 1 GB

Operativsystem

OS X 10.8.2

Det är bara modellen med 27 tums skärm som man kan byta minnen på själv. Om man tar ut strömsladden sitter en liten knapp man får trycka in för att luckan ska hoppa ut i ena kanten. Det finns fyra kortplatser under luckan och datorn kan få totalt 32 gigabyte ram. Den mindre modellen kan få maximalt 16 gigabyte.

Prestanda 21,5 tum

Det finns två delar att testa i Imac - processorhastighet, grafikprestanda och det där andra vi brukar titta på, och sen den nya lagringslösningen Fusion Drive. Därför har vi valt att jämföra två olika datorer med denna 21,5" Imac, där vi tittar på Fusion Drive först.

Hur testar man då Fusion Drive? Eftersom lösningen bygger på att allt först landar på ssd-lagringen och sedan skyfflas fram och tillbaka mellan ssd- och sata-lagringen beroende på hur ofta filerna sedan används så blir det ju helt normal ssd-prestanda man egentligen mäter. För att ha något att jämföra med har vi tittat på den senaste generationens Mac Mini med en vanlig sata-hårddisk och en Core i5-processor som vi testade tidigare här på 99mac. Jämförelsen kan tyckas vara extremt orättvis, men det finns en faktor i det hela som faktiskt är jämförbar, och det är att styrkretsarna för lagringen i Mac Mini är samma som i Imac.

Vi mäter slumpmässig, obuffrad skrivning och läsning på en traditionell sata-disk och en Fusion-enhet. Alla värden är angivna i megabyte per sekund.

Inte helt oväntat är Imac och Fusion Drive betydligt snabbare än traditionell sata-lagring eftersom det ju är en vanlig ssd-lagring vi jämför med. Inga konstigheter där alltså.

Vi mäter sekventiell, obuffrad skrivning och läsning på en traditionell sata-disk och en Fusion-enhet. Alla värden är angivna i megabyte per sekund.

Eftersom Fusion Drive är helt designat för att vara transparent för användaren och på så sätt gör lösningen exakt vad den är utformad att göra. Men att mäta prestandaeffekten på ett tydligt sätt är desto svårare.

De som testat att bygga egen Fusion Drive i bärbara Mac-datorer har noterat att batteritiden i deras maskiner blivit betydligt sämre, mycket beroende på att Fusion Drive inte går att avaktivera eller på annat sätt tillfälligt sätta i viloläge då båda lagringsenheterna måste vara ständigt tillgängliga ifall en fil måste hämtas från den ena eller andra enheten. Detta plus dataskyfflandet gör att batterierna snabbt töms varför vi har svårt att se att Fusion Drive kommer att hitta in i Apples bärbara sortiment.

Den snabbare Core i7-processorn och mer internminne ger 21,5-tums-modellen segern i Geekbench.

Intressant nog borde 27-tums-modellens aningen vassare grafikkort ta hem segern här men även här vinner 21,5-tums-modellen i Cinebench OpenGL-test av grafikprestanda.

Som det sig bör tar den snabbare 21,5-tumsmodellen hem cpu-testet i Cinebench, men skillnaden mellan Core i7-processorn och Core i5-processorn är inte särskilt stor egentligen.

Prestanda 27 tum

Intressant nog får den nya 27-tums Imac med Core i5-processorn stryk av förra årets modell med Core i7-processorn av Sandy Bridge-modell och hälften så mycket minne.

Grafikkortet i förra årets 27-tums Imac, ett Radeon HD 6770M, visade sig vara aningen snabbare än årets Nvidia Geforce GTX 660M.

Precis som i Geekbench så är förra årets 27-tums-modell med Core i7 snabbare än årets 27-tums-modell med Core i5. Båda får dock stryk av 21,5-tums-modellen med Core i7-processorn av generation Ivy Bridge.

Ska man summera prestandamätningarna så kan man dra följande slutsatser: sitter du med förra årets Core i7-modell av 27-tums Imac så kan du gott behålla den om du inte är beredd betala ordentligt för att skaffa dig den nya toppmodellen. 21,5-tumsmodellen med Core i7-processorn överraskar inte bara i prestanda utan också därför att den inte blir stekhet och låter fläktarna jobba övertid vid hård belastning. Lite överraskande är det också att Geforce GTX 650/660M-grafikkorten inte presterar bättre än vad de gör - här har Apple valt att stå och stampa på i princip samma punkt ur prestandasynpunkt jämfört med förra året och det är synd. Skönt är dock att Apple åtminstone valt att inte enbart bygga Imac på integrerad grafik a'la Intel HD Graphics 4000 - det hade varit ett rejält steg bakåt för användarna.

Här är den mindre och den större Imac sida vid sida.

Summering

Vilken storlek på skärm man föredrar är ju upp till var och en. De olika storlekarna passar mer eller mindre bra beroende på vilken miljö man tänkt använda dem i. Preliminärt kan vi avslöja att den större modellen har en bättre skärm, men mer om det i en separat artikel som kommer inom kort.

Däremot tycker vi att en Fusion Drive är att rekommendera oavsett vilken storlek man tittar på. Vårt exemplar av 21,5 tums modellen är riktigt vass just för att den har sin ssd-disk och mycket ram-minne. Det verkar också fungera bra att flytta filer mellan de två diskarna när man kör en stationär dator som Imac eller Mac Mini. Processorn och grafikkorten verkar inte göra någon väldigt stor skillnad på upplevd prestanda i alla fall.

Tittar du på en 21,5 så rekommenderar vi att köpa 16 gigabyte ram-minne direkt för att på så vis vara lite framtidssäker. Den större modellen går ju som tur är att uppgradera själv allt eftersom.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
28 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.