Så skapar du julkort med Iphoto och Pages

Att e-post mer eller mindre på egen hand praktiskt taget dödat brevskrivandet i världen förvånar väl ingen. Så är det inte dags att föregå med gott exempel och modernisera hälsningarna lite? Vi visar hur du gör snygga julkort med Iphoto och Pages.

När det gäller julkort är vi betydligt mer nostalgiska: Bara i Sverige skickas varje år över 40 miljoner julkort. I Finland drygt 50 miljoner.

Värst är som så ofta USA, där runt 3 miljarder julkort byter ägare varje år: det är cirka 28 kort per familj.

Så är det inte dags att föregå med gott exempel och modernisera hälsningarna lite? Digitala julhälsningar skapar du snabbt och enkelt med Pages, och du slipper tänka på portokostnader och att lägga korten i ett speciellt kuvert och gå ut i snöstormen och leta efter en brevlåda. Om du i stället föredrar att skicka riktiga papperskort väljer du med fördel att göra egna i Iphoto, där du dessutom kan välja mellan att få dem levererade eller skriva ut korten själv. Vi visar hur du gör!

Iphoto

Öppna Iphoto och välj ut de bilder du vill använda. Enklast är att skapa ett nytt album (Arkiv -> Nytt album eller cmd-N) och dra över de bilder du vill använda.

Klicka på det nya albumet för att markera det, och välj sedan Arkiv->Nytt kort för att komma till ”kortredigeringsläget”. Som du märker har Iphoto massor med färdiga mallar att välja mellan, och det är också nu du bestämmer om kortet ska vara vikt eller inte. Vi väljer mallen som heter ”Snöflinga” och klickar på Skapa.

Nu är det dags för det roliga – att göra kortet personligt. Apples mallar innehåller redan en hel del färdiga designförslag, som du når genom att klicka på ikonerna i nedre högra hörnet. Under Layout kan du välja mellan färdiga layouter, till exempel om du vill ha en eller flera bilder på framsidan. Genom att klicka på Alternativ kan du bestämma typsnitt, lägga fotoeffekter på dina bilder med ett klick och mycket annat. Bilder ger dig tillgång till bilderna i albumet du skapade i steg 1, som du enkelt kan dra in till kortet för att placera dem. Glöm inte heller att ändra standardhälsningen till något eget – dubbelklicka på text för att ändra.

När du är nöjd med ditt kort kan du klicka på knappen Köp kort för att beställa papperskopior från Apple. Men det går också alldeles utmärkt att skriva ut kortet själv, även om det är ett alternativ som kanske inte syns lika tydligt. Välj då bara Arkiv->Skriv ut… eller cmd-P och du får upp den vanliga dialogrutan för utskrifter. Såvida du inte har tillgång till en bra skrivare och fint, tjockt papper blir det svårt att trumfa Apples högkvalitativa tryck, men det blir förmodligen mycket billigare och du slipper vänta på leverans.

Pages

Egentligen är inte Pages rätt program för att skapa just julkort, men perfekt för att göra en läcker nyårshälsning till vänskapskretsen. Varför inte summera året på ett festligt sätt och samtidigt önska vännerna ett gott 2013?

Öppna Pages och förmodligen möts du automatiskt av mallväljaren. Om inte, välj Arkiv->Nytt från Mallväljare… eller tryck skift-cmd-N. I vänsterspalten, under rubriken Sidlayout klickar vi på Nyhetsbrev, väljer Informellt nyhetsbrev och klickar på Välj.

Nu kommer det upp ett väldigt amerikanskt malldokument med den lyckliga amerikanska familjen Thompsons, som tydligen haft ett fantastiskt år. Kul för dem, men när vi är klara kommer det inte finnas ett spår kvar av dem. Det här ändrar du enkelt: Dubbelklicka på textrutor för att ändra exempeltexterna till dina egna, och ändra samtidigt typsnitt om du vill genom att markera texten och trycka cmd-T.

Ändra färger? Mallens färgschema är låst, så om du ska ändra det måste det låsas upp. Klicka på till exempel den röda bakgrundsramen och välj Ordna->Lås upp eller tryck alt-cmd-L. Klicka sedan på ikonen Granskare i verktygsfältet och sedan fliken Grafik, det är den till vänster om den gula linjalen. Där kan du själv välja vilken fyllning och färg bakgrunden ska ha.

Ändra bilderna genom att helt enkelt dra in egna bilder till dokumentet, eller klicka på verktygsknappen Medier uppe till höger i verktygsraden. Du kan också dra i bilderna för att ändra storlek och proportioner.

När du är klar skiljer sig förmodligen ditt nyhetsbrev ganska rejält från det vi började med. Om du vill spara det som en mall för framtida bruk, gå till Arkiv->Spara som mall… och döp det till något fyndigt. Pages skapar automatiskt mappen ”Mina mallar” och det är också där du vill spara din nya mall. Om du gör det kommer den i framtiden att dyka upp i Mallväljaren, bredvid Apples egna mallar.

Skriv ut din hälsning/nyhetsbrev genom att välja Arkiv->Skriv ut… eller cmd-P. Ett tips är att skriva ut på lite tjockare papper, det är ett väldigt enkelt sätt att få trycksaken att kännas lite lyxigare. Du kan förstås också exportera till pdf för att till exempel skicka ut hälsningen per mail, enklast genom Arkiv->Exportera->PDF….

Klart! Nu kan du göra schyssta julkort och julbrev och samtidigt spara pengar på julkort och frimärken!

Skriven av Simon Grabiec

99mac får finbesök i form av Ulrika Viklund och Måns Kronkvist Brusbäck från filmtjänsten Plejmo. Det blir snack om bio, film, videoformat och ett supersvårt quiz i slutet.

Imorgon är det Earth Day, vilket 99mac uppmärksammar med en tjusig video från NASA som fotat vår planet under ett år.

Vissa exemplar har telefonen Huawei P10 har monterats med långsammare lagringsminne, vilket Huawei skyller på bristande tillgång på komponenter.

En skaderapport som läckt ut från Apple tyder på att personal testar ett par AR-glasögon på företagets campus.

Poddcast-spelaren Overcast uppdateras, och får en mörk ikon för premiumanvändare samt stöd för uppspelning av avsnitt direkt på Apple Watch.

I samband med Jordens Dag skänker Apple en dollar till Världsnaturfonden för varje köp i företagets butiker som genomförs med Apple Pay.