Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya Mac Mini ger hopp

Efter att Apple förändrade formfaktorn på Mac Mini så har den blivit en aning snabbare, men också otroligt mycket varmare. Nu verkar det som att Apple fått fason på sin minimala skrivbordsdator.

Problemet med #Mac Mini har inte alltid varit att det varit en långsam dator, åtminstone inte om man ser till processorkraften i maskinen. Men med långsam lagring, långsamt grafikkort och ett återkommande fläktvinande så har det inte blivit det självklara valet för de som velat ha en kraftfull dator på skrivbordet. Istället har Mac Mini hittat in i tv-bänkarna vilket väl i sig inte är ett problem, men om man velat skaffa sig en skrivbordsdator har man tyvärr varit bättre beskaffad att köpa en Mac Pro eller en Imac.

Här finns en kort #videogenomgång av nyheterna:

I denna nya generationens Mac Mini har det hänt få saker på utsidan. Det enda vi egentligen kan rapportera är att de fyra usb-portarna nu stöder både usb 2.0 och usb 3.0, men i övrigt är det samma uppsättning portar som i förra generationens Mac. Thunderbolt, Firewire 800, ethernet, sd-kort, in- och utgång för ljud och en strömanslutning.

På insidan har det hänt desto mer. Mac Mini har nu nya generationer Intel Core i5 och i7-processorer, där instegsmodellen med Core i5-processorn har två processorkärnor, fyra gigabyte internminne och 500 gigabyte hårddisk av vanlig sata-modell. Prislappen ligger på 5 795 kronor och det är ganska okej, men vi gissar att det inte är prestandamonster direkt, även om processorns inbyggda turbo boost-funktion kan stressa upp processorns ena kärna till 3,1 gigahertz.

Den dyrare modellen är den vi testat här. Den börjar på en 2,3 gigahertz Core i7-processor med fyra processorkärnor, fyra gigabyte internminne och en terabyte vanlig sata-baserad hårddisklagring för det facila priset av 7 795 kronor. Vill man packa i ytterligare lite mer kraft kan man uppgradera till en 2,6 gigahertz Core i7-processor för ytterligare 980 kronor om man så önskar.

Internminnet i de två maskinerna kan också uppgraderas. Åtta gigabyte internminne kostar 980 kronor extra, och vill man ha hela 16 gigabyte internminne kostar det 2 940 kronor extra.

Men därefter är det stopp för uppgraderandet i den billigare Mac Mini-modellen. För Apple har valt att inte ens låta dig som kund uppgradera lagringsytan utöver de 500 gigabyte som redan följer med som standard. Ingen ssd-lagring, ingen fusion drive, och inte en större sata-hårddisk. Den dyrare modellen kan däremot göras ännu dyrare genom att stoppa en 256 gigabyte stor ssd-hårddisk för ytterligare 2 940 kronor. Ännu ett alternativ är som bekant en kombination av de båda då du får den omtalade fusion-hårddisken, vilket kostar dig 2 450 kronor extra.

Grafikkortet är precis som i 13-tums Macbook Pro och Macbook Air ett inbyggt Intel HD Graphics 4000 som vi inte tycker om. Förra generationens Mac Mini kunde erbjudas med ett separat grafikkort i form av AMD:s Radeon HD 6630M, något som Apple nu slutat erbjuda helt.

Den kanske största nyheten är att Apple nu bygger Mac Mini på Ivy Bridge-processorerna 3210M, 3615QM eller 3720QM, vilket torde vara en del av förklaringen varför vårt testexemplar efter åtskilliga timmars hundraprocentig processorbelastning inte är nämnvärt varm och av fläkten har vi inte hört mycket heller. Detta är i en rak kontrast mot förra generationens Mac Mini med Sandy Bridge-processorerna som man närmast kunde steka ägg på efter några få minuters hårt användande. Sensmoralen är således att det lönar sig att vänta en generation eller två innan man slår till på en Mac, oavsett modell.

Prestanda

För de som köpte en Mac Pro 2010 med en fyra-kärnors Xeon-processor på 2,66 gigahertz kan några av de prestandatester vi kört komma som en mindre kalldusch. Exempelvis kan vi titta på det samlade resultatet från Geekbench som i 64-bitarsversionen visar att denna nya Mac Mini med sin Core i7-processor inte bara är ikapp utan också förbi 2010 års Mac Pro:

De nya Ivy bridge-processorerna levererar således. Vill man hitta en snabbare Mac Pro så kan man titta på 2010-års version av Apples Mac Pro med tolv processorkärnor på 2,93 gigahertz som manglade fram 24 951 poäng i Geekbench, vilket till denna dag är det snabbaste resultat som vi mätt upp med just Geekbench och en Mac. Det bör också nämnas att de två Mac Pro-maskinerna körde Snow Leopard vid testtillfället och den nya Mac Mini vi testar här kör Mountain Lion.

Tabellen för cpu-testet i Cinebench är närmast identisk med den ni ser ovan, där denna fyra kärnors 2,3 gigahertz Core i7-processor blåser förbi den 2,66 gigahertz Mac Pro som för den tiden hade en Xeon 3500-modell av typ Bloomfield:

På ett område ligger nya Mac Mini inte helt överraskande efter exempelvis den gamla Mac Pro:n som vi jämför med ovan, och det är när handlar om grafikprestandan. Som vi nämnde tidigare i detta test så är det i sedvanlig ordning Intels HD Graphics 4000 som är grafikkortet även i denna modell och jämfört med ett hyfsat gammalt ATI Radeon HD 5770 i en snart tre år gammal Mac Pro-modell får ändå Mac Mini hyfsat med stryk i Cinebench OpenGL-baserade test:

Det ska samtidigt sägas att Intel gör enorma framsteg med sina integrerade grafikkretsar. Testresultatet från 2011-års version av Mac Mini i serverutförande hade ett Intel HD Graphics 3000 integrerat och prestandan i HD Graphics 4000 har närmast fördubblats jämfört med den tidigare modellen, åtminstone om man ska gå efter resultatet i Cinebench.

Summering

Detta är, som det brukar heta efter 2-3 generationer av en produkt, den Mac Mini som Apple skulle släppt från början. Den levererar storstilat när det handlar om processorkraft, men på grafikfronten har den fortfarande en bra bit kvar till att bli ett seriöst alternativ för de som behöver lite mer "kräm", exempelvis om man sitter med flera stora skärmar med hög upplösning.

Att Apple valt att utesluta den billigare Core i5-modellen från möjligheten att utrustas med Fusion drive är en mindre skandal och inget som Apple bör vara särskilt stolta över. Core i7-modellen vi testat här kostar ett par tusenlappar till och ja, den är värd det men det vad vi förstår inga tekniska hinder att den aningen långsammare Core i5-modellen inte skulle kunna utrustas med varken Fusion drive eller ens en ssd-hårddisk. Lyckligtvis är det inte helt omöjligt att göra bytet från sata till ssd på egen hand om så önskas, så vill man spara pengar och ändå köpa sig en hyfsat trevlig Mac Mini så satsa på Core i5-modellen. Har man pengar över och vill ha det värsta rekommenderar vi Core i7-modellen med fusion-disk.

Kommentarer
34 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.