Netgear Powerline Music Extender tar bort några kablar hemma

Den här lösningen från Netgear gör dels om dina eluttag till nätverksuttag, men låter dig också spela musik trådlöst hemma eller nå din skrivare. Det är inte ens krångligt att komma igång.

Hemma hos mig sitter nätverksuttaget i hallen. Det är opraktiskt minst sagt. Det går långa nätverkskablar kors och tvärs genom lägenheten för att få internet i de rum där jag faktiskt vill ha uppkoppling. Jag står väldigt sällan i hallen och surfar. Ett sätt att lösa kabelhärvan skulle vara att sätta upp fler nätverksuttag i lägenheten. Ett enklare sätt är att använda det befintliga elnätet med till exempel de här enheterna från Netgear. Här inflikar min kollega Joacim Melin att sådana här enheter inte alltid fungerar om man har ett hus med olika faser. Hemma i min lägenhet lirar det här mycket bra, men det kan alltså vara värt att känna till om man nu råkar bo i hus.

Det är två enheter med i förpackningen tillsammans med två nätverkskablar och en usb till rca eller en 3,5 millimeter kontakt. För att komma igång med att lyssna musik trådlöst behövs inga krångliga instruktioner. Stoppa i den ena enheten (den utan usb-kontakt) i ett eluttag nära din router och anslut en nätverkskabel. Sätt den andra enheten i ett eluttag nära din stereo eller högtalarna du vill använda och koppla usb-kabeln mellan. Se till att din Ipad, Iphone eller dator är uppkopplade på samma nätverk och du är klar.

Den ena enheten heter XAU2511 och är 112 x 74 x 45 millimeter stor och väger 0,245 kilogram. Den har en usb 2.0 port och gränssnittet Netgear kallar för Powerline inbyggt. Det klarar hastigheter upp till 200 megabit per sekund. Sist finns en ethernet-port som klarar 10/100 megabit per sekund.

Den andra enheten heter XAV1601. Den är 105 x 58 x 41 millimeter stor och väger samma, 0,245 kilogram. Den har samma Powerline-gränssnitt och samma ethernet-port, men saknar alltså en usb-port.

I vår Ipad dyker ett par Airplay-högtalare upp som heter ”XAU2511-33”. Samma sak i datorn och Itunes. Det hela fungerar precis lika enkelt som det var att komma igång. Nu bor inte jag i någon stor lägenhet, men det är guld värt att slippa en av de långa ethernetkablarna från hallen till ormboet bakom tv:n där vi haft en Airport Express (av äldre snitt, därför kan den inte köra trådlöst).

Om man har flera enheter kopplade till högtalare kanske man vill döpa om dem till något vettigare än "XAU2511-XX". Det finns ett verktygsprogram att ladda ner från Netgear för bland annat det ändamålet. Programmet är inte särskilt snyggt, men gör vad det ska.

Här har vi döpt om den vid högtalarna i vardagsrummet till just "Vardagsrum".

Har man redan Powerline-enheter hemma kan man koppla ihop alla så de fungerar tillsammans. Det finns en liten säkerhetsknapp som man får trycka in på en av de nya enheterna och en av de gamla så kopplar de ihop sig med samma nätverksnyckel.

Men är det inte musik du vill lyssna på kan usb-porten användas till annat. Det går att koppla in en skrivare eller till exempel ett usb-minne eller en hårddisk.

Prislappen för det här paket ligger på runt 1 400 kronor. Det går att köpa till enstaka enheter, XAU2511, för omkring 900 kronor också.

99mac har tidigare testat en liknande produkt med billigare prislapp från D-Link. Den produkten och den här från Netgear är båda alternativ till Apples Airport Express som kostar 929 kronor per enhet och går att koppla ihop trådlöst.

Summering

Det är precis lika enkelt att komma igång som det är med Apples Airport Express. Ska man bara ha till en högtalare kostar de ungefär samma. Vill man inte köra allt trådlöst hemma är Netgears lösning absolut ett alternativ värt att överväga.

Nackdelen med den här lösningen från Netgear är att enheterna är ganska skrymmande. Det är inte alldeles enkelt att få plats med dem. Fördelen är att de har ett eluttag i sig så att man inte förlorar ett uttag.

Skriven av Ida Blix

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!