Ett steg på väg till Powermac G4

ÅTERBLICK. Under Steve Jobs frånvaro hände något med Apples datorer. Designen närmade sig pc-datorernas beiga och lite småtrista fyrkantighet och under skalet hände det inte mycket heller. Apple gick över till Powerpc-plattformen och till en början undrade nog gemene man vad Apple höll på med när de nya maskinerna var långsammare än de gamla Motorola-baserade kärrorna. Men sen hände något.

När Steve Jobs åter stegade in på Apples campus i slutet på 1996 så hade Jonathan Ive redan varit där ett antal år och hade gjort tappra försök att styra upp designen på Apples produkter. Ett exempel på detta är Power Macintosh G3. Tittar man noga på den vita Power Macintosh G3 så känner man igen små detaljer i formen som härstammar från gamla Newton, en produkt som Ive designade. De runda formerna runt öppningarna för zip-drive, diskett och cd-rom-spelare, den insjunkna ytan runt strömknappen och den perforerade panelen framför högtalaren är bara några exempel.

Jag hade en sådan här maskin och med lite meckande gick det faktiskt att installera Mac OS X på den. När jag skriver “lite” så innebar det i själva verket både tandagnisslan och återkommande svordomar men när jag var klar så körde jag inte bara Mac OS X utan Mac OS X Server på den. Med en 266 megahertz G3-processor och upp till 384 megabyte internminne och med en scsi-hårddisk på hela sex gigabyte var detta ett monster med Mac OS på. Med Mac OS X var det inte riktigt så. Apple sålde för övrigt en servermodell av denna maskin som kort och gott hette Macintosh Server G3.

Den sålde “sådär” och lades ned redan i januari 1999 efter att ha fått endast tio månader på marknaden, vilket blev ännu ett av många försök från Apples sida att lansera en server.

Att mecka på insidan av en vit Power Macintosh G3 var en mardröm. I sedvanlig Apple-stil så var allt konstruerat så det inte bara gick att lyfta ut. Att byta hårddisk var inget man bara gjorde i en handvändning, och samma sak gällde att stoppa in mer minne eller ett expansionskort. Allt detta förändrades när Apple 1999 släppte den blå modellen av Power Mac G3, då man med ett enda grepp kunde öppna maskinen och snabbt komma åt innanmätet.

En annan sak som började förändras redan med den blåa Power Mac G3 var att scsi nu var på väg bort. I den vita PowerMac G3:an fanns både scsi och ide, där scsi endast användes för hårddisken (något Apple använt sedan de första mac-modellerna med hårddiskar släpptes) medan ide-bussen användes för cd-rom-spelaren och zip-driven. I tidiga versioner av blådåren samt den vita modellen hade Apple rejäla problem med ide-bussen, något som förbättrades i den andra generationen av den blåa Power Macintosh G3 som släpptes i juni 1999.

<span style="letter-spacing: 0.0px">

Att Steve Jobs tagit över kontrollen över Apples reklamfilmer är extra tydligt i denna för den vita Power Macintosh G3, den första för en produkt efter att Jobs återvänt till Apple.

Den blåa modellen av Power Macintosh G3 hade ett ännu kortare liv än den vita modellen, som överlevde mellan november 1997 och januari 1999. Blådåren fick endast nio månader på sig, mellan januari och september 1999, innan Power Macintosh G4 lanserades i en grå-blå färg och med en lätt förändrad frontpanel, men i övrigt i samma chassi som G3:ans modell. Senare modeller av Power Macintosh G4 hade samma form på chassit men då var färgaccenten grå istället för blå, men formen i sig höll i sig ända fram till den ökända Firewire 800-modellen av Power Macintosh G4 (som i sin tur lanserades i augusti 2002, och snabbt blev ökänd för sin oerhörda bullernivå) som lanserades i januari 2003 och lades ned redan i juni samma år då lanseringen av PowerMac G5 ägde rum.

Men det var med den vita Power Macintosh G3 många små revolutioner startade. Det var där vi äntligen fick ordentligt med kraft under (eller ovanpå) våra skrivbord, scsi började sakta fasas ut och jag tycker att dess design faktiskt håller än i dag, även om den är lite beige.

Givetvis finns det många exemplar som fortfarande är i drift runt om i världen. Filmen nedan visar hur en entusiast lyckats installera Mac OS X 10.5 Leopard på gammal Power Macintosh G3 med en G4-uppgradering installerad.

<span style="letter-spacing: 0.0px">

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
7 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.