Big Jambox: Större och bättre

TEST. Högtalaren med namnet Jambox tog våra hjärtan med storm när den lanserades för några år sedan. Nu finns storebror Big Jambox och ja, större är bättre när det gäller portabelt ljud. Big Jambox är mer av allt på ett bra sätt.

När jag växte upp under 80-talet hade min pappa en boombox. Den hade en vid det här laget klassisk design, kantig och stor. Den hade dubbla kassettdäck och högtalarna gick att ta loss för att ställas ut i rummet. Under årens lopp är det många som släpat med sig en boombox till stranden, festen eller ut på stan. Vi har kommit en lång väg sedan dess. Det riktigt kryllar av små portabla högtalare att ta med till parken eller stranden och en del av dem låter riktigt mycket.

För två år sedan släppte Jawbone en liten fyrkantig låda de döpte till Jambox. Den högtalaren får sällskap av Big Jambox, samma koncept fast större låda och större ljud. Högtalaren har samma design som sitt mindre syskon. Vårt testexemplar är mörkgrått, men den finns i rött och vitt också. Till största delen är lådan i metall med gummidetaljer och väldigt snygg att se på.

Big Jambox väger 1,2 kilogram och är 25,6 centimeter lång, 8 bred och 9,3 centimeter djup. Inte lika bärbar som Jambox, men det går om man vill. Prislappen ligger runt 3 000 kronor, omkring en tusenlapp mer än du får ge för den mindre Jambox.

Komma igång
Det går snabbt och smärtfritt att komma igång. Genom att hålla in parningsknappen på sidan tills den blinkar hittar jag högtalaren i min Iphone. Efter någon sekund är det bara att spela musik. Jawbone bjuder på en batteriindikator uppe i menyraden på telefonen, vilket uppskattas.

På ovansidan finns sex knappar, en för att prata, play/paus, fram och bak och volym upp eller ner. På sidan finns en på/av-knapp och en för att sätta den i parningsläge. Det finns uttag för 3,5 millimeters stereo (en sådan sladd medföljer), mini-usb och laddning. Usb-porten används för att uppdatera mjukvaran via en dator.

Enligt Jawbone kommer Big Jambox ihåg upp till åtta enheter via bluetooth. Den kan vara kopplad till två enheter samtidigt med en teknik som kallas för multipoint. Det här innebär att folk som har två mobiler, en för jobbet och en privat kan koppla båda till sin Big Jambox och få alla samtal till samma ställe. Jag testade att gå från att lyssna på musik via Iphone till att se på film med Netflix och det gick utan problem eller nämnvärda fördröjningar.

Ljud
I lådan finns Jawbones patenterade teknik. Ett par aktiva element för stereo och två passiva baselement. Big Jambox ska vara justerad så att den spelar upp “ljudet korrekt och autentiskt”.

Generellt finns det mycket ljud att hämta ur Big Jambox. Den fyller hemmet med musik tillräckligt bra för att få vilken hemmafest som helst att dansa. Bäst till sin rätt kommer högtalaren när den får spela på lite högre volymer.

Genom att hålla ner båda volymknapparna samtidigt aktiveras ett läge som heter Live Audio. Det ska simulera att du står längst fram under en konsert och ljudet ska få en 3d-effekt. Det här fungerar bäst om du har Jamboxen en bit rakt framför dig. Jawbone tipsade om det här spåret av Nicolas Jaar. Det låter verkligen som att jag blir omringad av ljud. För att Live Audio ska fungera optimalt bör ljudspåret vara inspelat så att det är binauralt, alltså så att det simulerar tvåkanaligt mänskligt hörande.

Jawbone har också en Spotify-lista de rekommenderar att man lyssnar på för att uppleva Live Audio. Det gjorde vi, fast vi lyssnade på en hel del annat också förstås. På en del låtar räcker Big Jambox inte till, men det allra mesta låter riktigt bra.

Det går att spela upp musik via bluetooth eller via en 3,5 millimeters stereokontakt. Trådlöst är räckvidden ungefär tio meter i teorin. I praktiken kan det vara mycket mindre om det kommer väggar och dylikt mellan. Det laddningsbara batteriet håller för ungefär tio timmars uppspelning.

Samtal
Det finns en knapp med ett J på ovansidan som är för att svara på inkommande samtal. Big Jambox har en mikrofon så att du till exempel kan använda högtalaren som konferenstelefon, eller om du bara vill slippa hålla i telefon om det ringer medan du slappar på balkongen.

Sammanfattning
Jag kan inte säga annat än att jag gillar Big Jambox skarpt. Den är snygg att se på och känns inte ömtålig utan välbyggd. Prislappen är ganska rejäl, men jämfört med billigare alternativ levererar Jambox mycket mer och den känns därför ändå prisvärd.

Ljudmässigt är den lika bra som den mindre Jambox, fast erbjuder mer av allt. Om det är värt en tusenlapp till? Ja, särskilt om du kan tänka dig att offra lite av bärbarheten. Den är inte fjäderlätt att ha i väskan. Hemma är den lätt att få med sig mellan olika rum. Passar lika bra i badrummet som i köket eller på balkongen. Jag uppskattar att den har inbyggd mikrofon eftersom jag ofta använder min telefon som ljudkälla. Big Jambox passar också bra som kompanjon till datorn om man inte sitter i till exempel öppna kontorslandskap.

Fakta
Tillverkare: Jawbone
Pris: ca 3 000 kronor
Mått: 25,6 (l) x 8 (b) x 9,3 (d) cm
Vikt: 1,2 kg
Batteritid: ca 10 timmar
Ljud: två akustiska högtalare, passivt baselement, inbyggd mikrofon.
Frekvensomfång: 60 Hz - 20 kHz
Bluetooth: version 2.1, räckvidd ca 10 meter.

Skriven av Ida Blix

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.