Macbook Pro 13 tum med Retina-skärm del 2: i vardagen

Efter vårt första test av den nya 13-tums Macbook Pro med Retina-skärmen dök flera frågor upp om hur den är att använda i vardagen. Så vi har gjort just det och här kommer vår rapport.

Tack vare Time Machine och migreringsverktygen i OS X Mountain Lion gick det snabbt och enkelt att växla mellan arbetsdatorn på kontoret, den senaste generationens Macbook Air med åtta gigabyte internminne, en Core i5-processor och och 256 gigabyte ssd-lagring, och vårt testexemplar av den nya 13-tums Macbook Pro med Retina-skärmen, Core i5-processorn, åtta gigabyte internminne och 256 gigabyte ssd-lagring.

På pappret är dessa två maskiner alltså ganska lika, och som våra prestandatester visade i vårt första test är vår Macbook Air en aning snabbare än denna Macbook Pro när vi mätte med Geekbench. I andra tester är Retina-maskinen snabbare, men det är inga stora marginaler vi pratar om.

I verkliga livet då? Hur är denna 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm att arbeta med vill vardags?

Skillnaden mellan kontorsdatorn och denna nya Macbook Pro är försumbar och närmast obefintlig. De två skillnader som vi upplever är dels att Macbook Pro med Retina-skärm inte riktigt känner sig hemma bredvid en 27-tums Apple Cinema Display om man kör Retina-skärmen i högsta upplösning. Det blir helt enkelt lite för smått i förhållande till den betydligt större skärmen, men detta är en smaksak och andra kan tycka att detta fungerar utmärkt.

Det andra är något vi inte upplever med vår Macbook Air och det är att webbläsning inte alltid flyter som smör i en het stekpanna. Om vi exempelvis går in i vyn över favoritsajter i Safari och klickar på en sida ritas den inte alltid upp utan att hacka. För att uttrycka det enkelt och tydligt: webbsidor som inte är buffrade i grafikminnet kan emellanåt ritas upp en aning ryckigt och det uppstår i dessa situationer då och då artefakter på vår externa skärm som anslutits via Thunderbolt. Använder man Retina-maskinen utan extern skärm är detta inget problem varför det inte är svårt att fundera över om det integrerade grafikkortet helt enkelt inte mäktar med att driva en Retina-skärm i högsta upplösning och en 27-tums Thunderbolt Cinema Display med 2560 x 1400 pixel upplösning samtidigt.

En Macbook Air som ätit lite för mycket

Kanske är det att gå lite för långt att beskriva denna 13-tums Macbook Pro med Retina-skärmen som en lite tjockare Macbook Air i 13-tumsformat med en bättre skärm och ett par portar extra, men det är så det känns.

Med tanke på att Macbook Pro med Retina-skärmen kostar drygt 4 500 kronor mer än vår Macbook Air med 13-tumsskärm så är det ingen tvekan om att Macbook Air framstår som mer attraktiv om man ser till pris/prestanda och format.

Men Macbook Pro med Retina-skärm är på egen hand som portabel arbetsstation fortfarande oerhört attraktiv, det är ingen tvekan om det. Problemet är bara att för nästan 20 000 kronor hade vi förväntat oss lite mer.

Ett dedikerat grafikkort och möjlighet till mer än åtta gigabyte internminne är två exempel på sådant som hade behövts för att datorn ska kännas ännu mer slagkraftig och intressant för proffsanvändare.

Nu är den en lite fetare Macbook Air med några fler portar och en riktigt vass skärm, och den lyckas med konsttycket att vara både åtråvärd och en aning malplacerad. Kanske är det sådana saker som bara Apple kommer undan med.

När Macbook Air släpps i en 13-tumsvariant med Retina-skärm är anledningarna att köpa en 13-tums Macbook Pro med samma skärm extremt få, men fram tills dess är det den mest portabla bärbara dator med Retina-skärm som Apple erbjuder, om man inte räknar Ipad 4 som en dator det vill säga.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
6 svar

Även filmtillverkaren Kodak vill göra mobiltelefoner, och väldesignade Kodak Ektra ska tilltala användare som fotograferar mer än de ringer.

Tack till D_Odell för detta #nyhetstips!

De trådlösa hörlurarna Airpods kommer inte att börja säljas i oktober, uppger Apple. Anledningen anges inte, mer än att företaget "behöver lite mer tid" för att förbereda produkten.

Under Microsofts oktober-event visades ny hårdvara upp, med såväl bärbara som stationära tillskott i Surface-familjerna.

Fulkultur samlas återigen, och den här gången är temat skräck, fasa, spänning och annat otäckt.

Microsoft satsar stort på 3D med nästa stora uppdatering av Windows 10. Förhoppningen är att Creators Update ska göra alla användare till 3D-konstnärer.

Apples vd Tim Cook svarade på frågor i samband med gårdagens kvartalsrapport, och gav vaga ledtrådar om framtiden.