Läckert utseende räddar inte Chatet

TEST. Ett fodral med läckert utseende och löfte om läder väckte vår uppmärksamhet så vi lånade in ett testexemplar för en närmare titt. Snyggt är det, men fungerar det i vardagen?

Marknaden för lite lyxigare fodral för Iphone och Ipad har närmast exploderat under 2012 och ett av företagen som erbjuder flera intressanta modeller heter Luxcase. Det fodral vi fick överskickat heter Chatet och är tillverkat av vad som kallas för PU Läder, som är en blandning av läder och polyuteran där ett skikt av varje sammanfogas och skapar ett material som ska ha en läderkänsla men samtidigt vara tåligare än vanligt läder. Det går dock inte att undgå det faktum att detta fodral inte alls luktar som läder utan mer har en doft som närmast framkallar en huvudvärk. Lyckligtvis brukar doften avta efter ett tag men det kan vara värt att tänka på om du tittar på andra produkter som bygger på PU Läder.

Chatet ser ut lite som en portfölj och består egentligen av två delar. Den ena delen är en utsida som skyddar skärmen på din Ipad och sedan spänns fast på baksidan med två knappfästen. Tanken med Chatet är att man enkelt ska kunna ta loss framsidan eller använda den som ett stativ, och det fungerar väl hyfsat men hela upplevelsen som den eleganta formen initialt ger blåses snabbt bort när man ställer upp sin Ipad i horisontellt läge och vill använda Chatet som ett stativ.

Problemet är att den nedre, kraftigare knappen som är dold bakom det bruna lädret, måste lossas innan man kan ställa sin Ipad som vi gjort i bilden ovan. Detta gör att det endast är en mindre knapp i remmen som håller fast din Ipad, vilket fungerar okej så länge underlaget inte rör på sig, men om du sitter på ett tåg eller i en bil så fungerar det mindre bra. Ipad kan ställas i tre lutningar, och de tre bestäms av tre upphöjda rader i skalets insida. Problemet här är att dessa tre rader inte är höga nog utan din Ipad lätt kan hoppa nedåt till nästa läge eller vidare ut på underlaget om det inte finns några lägen kvar att hoppa ned till. Eftersom knappen på remmens baksida, som i praktiken är länken mellan fodralet och Ipad, lätt lossnar så kan det sluta med att din Ipad helt enkelt åker iväg. Prislappen för övrigt enligt tillverkaren på 39,95 euro, alltså drygt 340 kronor enligt den nuvarande växelkursen.

Chatet är ett snyggt fodral, det är inget snack om den saken, men det är inte praktiskt för fem öre. Designen ser ut att erbjuda mer än vad den faktiskt gör i praktiken och om du har ledsnat på att Apples smart cover är i sladdrigaste laget kommer inte Chatet att erbjuda en mycket bättre upplevelse.

Skriven av Joacim Melin

Appen Workflow är ett bra verktyg för att göra din Iphone mer kraftfull, och här är sju tips på praktiska arbetsflöden.

Samsung Galaxy S8 har imponerat på många sätt, men varken ansiktsavläsaren eller irisavläsaren skyddar mobilens innehåll på ett säkert sätt.

Apple och Nokia går från att strida om patent till ett affärssamarbete som ska gynna båda parterna.

Apples HR-chef Denise Young Smith har en ny roll, nämligen som ansvarig för inkludering och mångfald på företaget.

Utvecklingen på dator- och konsolplattformarna historiskt och i nutid granskas i en djupgående rapport.

Apple har sjösatt en webbsida som går igenom fördelarna med Iphone, i syfte att få Android-användare att byta plattform.