Tack, Steve

KRÖNIKA. Ibland är det både spännande och nyttigt att stanna upp för ett ögonblick och fundera över hur man nått dit man är. Att en liten dator med ynkliga 128 kilobyte internminne skulle komma att förändra mångas liv var det nog ingen som trodde 1984.

I boken Insanely Great av Steven Levy berättas historien om Eliot Cohen, tjänsteman på kommunkontoret i Queens. I hemlighet drömde han om att bli sportjournalist. 1985 köpte han en Macintosh och med Pagemaker förvandlades han från en kommuntjänsteman till chefredaktör, redigerare och art director för sitt nya nyhetsbrev där han analyserade och skrev om baseballaget New York Mets. Han började skicka sitt nyhetsbrev till spelare, tränare, pr-personal och annat folk runt laget och innan han visste ordet av så satt han i omklädningsrummet på Shea Stadium och intervjuade stjärnorna i laget. Andra journalister började ringa honom för information och flera tidningar började anlita honom som skribent.

Utan Macintosh hade detta aldrig hänt.

Min egna historia skiljer sig inte allt för mycket från Eliot Cohens. Jag arbetade i mitten på 90-talet som pc-samordnare på ett större datatidningsförlag och en dag så fick jag ett mejl från redaktionen för en tidning som ännu inte lanserats. De närmade sig pressläggning och var desperata efter material så de mailade mig och bad mig hamra ned några rader om vad som hände i it-världen. Så jag knackade ned vad jag hade på hjärtat i ett mejl tänkte inte mer på det. Det dröjde inte länge förrän jag skrev åt flera lika tidningar på förlaget och när jag slutade på förlaget så fortsatte jag frilansa åt flera olika tidningar.

Men det var i början på år 2000 som jag bokstavligen talat såg ljuset. Mitt skrivande hade i princip kört fast i att testa nya ljudkort, ett Windows-program eller en Linuxdistribution. Efter att ha lekt med en G4 Cube som jag testade på uppdrag av en tidning var jag fast. En begagnad Powerbook G3 köptes och jag började leka med Mac OS X, som då låg på version 10.1. Året efter köptes en Powermac G4 på 733 megahertz och Mac OS X blev allt mer moget och 2004 lanserade jag en liten webbsajt som fick namnet Macpro.

Utan att jag insåg det då hade jag Macintosh att tacka för att mitt yrkesliv tagit en vändning till det bättre. Elva år senare bygger i princip hela min yrkesidentitet på att använda, läsa och skriva om Macintosh och andra produkter från Apple. Macintosh har, liksom Ipod, Iphone och Ipad förändrat hur människor ser på och arbetar med teknik och media. Och varje gång det säljs eller används en Mac, Ipod, Iphone eller Ipad kan en del av den upplevelsen spåras bakåt till en enda man som dag efter dag fram tills hans egen hälsa svek honom arbetat stenhårt för att varje millimeter, varje pixel och varje material ska vara helt perfekt.

På många sätt har vi alla Steve Jobs att tacka för att 99mac finns, och jag har honom att tacka för att jag varje dag får arbeta med att göra 99mac till nordens bästa webbsajt för alla som använder, jobbar med och älskar Mac, Ipod, Iphone, Ipad och OS X.

Skriven av Joacim Melin

Det är dags för den tionde luckan i Geeks Julkalender, och här erbjuder Inet ett förmånligt pris på en rymlig SSD.

Nintendo, simdollar, Google och solenergi är några av ämnena som avhandlas i veckans poddavsnitt.

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.