Ipad Mini: kärlek vid första ögonkastet

UPPDATERAD. Apple har gjort det igen, #Ipad Mini är en otrolig produkt att hålla i och se på. Det är kärlek vid första ögonkastet, men under en helg av testande visade det sig att den inte är felfri.

Här samsas en Iphone 5, Ipad Mini och en Ipad fjärde generationen.

Om vi börjar med det yttre så är Ipad Mini en vacker produkt. Den känns väldigt välgjord och den första tanken är den här vill jag aldrig lägga ifrån mig. Vårt testexemplar är en svart 64 gigabytes wifi-version. Den svarta baksidan påminner om Iphone 5, men kanten är rundad på baksidan. Den är tunn och lätt. Precis som när jag första gången höll i Iphone 5 undrar jag om det här verkligen är den riktiga plattan och inte bara en attrapp.

Totalt sålde Apple tre miljoner Ipads den första helgen som de två nya modellerna fanns tillgängliga.

– Kunder runt om i världen älskar den nya Ipad Mini och fjärde generationens Ipad. Vi har slagit ett nytt lanseringsrekord den första helgen och har i praktiskt taget sålt slut på Ipad Mini. Vi jobbar hårt med att snabbt få fram fler för att möta den otroliga efterfrågan, säger Tim Cook i ett pressmeddelande.

Framsidan är av glas, förutom kameran i toppen. Den vanliga hem-knappen finns på samma ställe som alltid, precis som volymknappar och på- och av. Det som är nytt är att stereo-högtalarna nu finns i botten tillsammans med Lightning-kontakten. Högtalarna levererar bra ljud, både när jag spelar och ser på film. På baksidan finns en 5 megapixelkamera.

Skärmen är 7,9 tum, något större än konkurrerande Nexus 7. Enligt Apple är skärmytan 35 procent större och ska vara bättre för att läsa sidbaserat innehåll som böcker och pdf-filer. Den går att hålla med en hand, fast mina händer är något för små för att det ska kännas helt bekvämt. Den främre kanten upplever jag ibland som vass.

Bara baserat på designen väljer jag alla gånger Ipad Mini framför till exempel Nexus 7. Privat har jag en Ipad tredje generationen. Den har ibland känts för stor för att ta med sig. Efter en helg med Ipad Mini finns den första känslan kvar – den här vill jag ha med mig överallt.

Specifikationer och kameror

Under det fina skalet finns i princip samma hårdvara som i andra generationens Ipad. Plattan har fått Apples A5-processor och 512 megabyte i ram-minne. Det finns tre lagringsstorlekar att välja bland, 16, 32 och 64 gigabyte. Det kommer att komma Ipad Mini med 3g och lte-stöd senare.

Den nya Ipad Mini har wifi, 802.11 a/b/g/n med stöd för både 2,4 gigahertz och 5. Precis som med fjärde generationens Ipad har Ipad Mini stöd för “channel bonding”. Det ökar överföringshastigheten genom att använda två reserverade kanaler och ger upp till 150 megabit per sekund.

Plattan har Bluetooth 4.0, ljussensor, accelerometer och gyroskop. Kameran är däremot bättre än Ipad 2. Det har aldrig känts särskilt vettigt att fota med den stora Ipaden, Ipad Mini känns lite bättre. Bak sitter en 5 megapixel kamera som tar helt okej bilder även i dåligt ljus. Den klarar att filma upp till 1080p och kompenserar automatiskt för skakningar.

Den främre kameran kallar Apple för Facetime HD. Den klarar att filma i 720p. Kameran duger egentligen bara för att videochatta med andra. Att Ipad Mini är mindre och lättare gör videochattande bekvämare.

Bara någon dag efter att Ipad Mini började säljas hade IHS, tidigare kända som Isuppli plockat isär den. De konstaterar att Ipad Mini 16 gigabyte med wifi med prislappen 329 dollar kostar 118 dollar att bygga. Allthingsd har mer information om vad IHS kom fram till i sin artikel.

Pixlig skärm

Ips-skärmen är på 7,9 tum med 1024 x 768 pixel upplösning med 163 pixel per tum. Nexus 7 har som jämförelse 216 och Ipad fjärde generationen 264 pixel per tum.

En jämförelse av Google Chrome-ikonen mellan olika skärmar.

Generellt ser skärmen väldigt bra ut. Den sitter precis bakom glaset vilket gör att innehållet känns nära. Svärtan är fin och färgerna känns klara. Fotografier och film är ett nöje att se på.

Men man ser pixlar, text ser suddig ut. Att gå från Retina-skärmarna Apple vant mig vid till det här känns som några steg bakåt och jag kan tänka mig att det är något som kommer få en del att välja något annat eller att vänta på framtida generationer. Att få in en Retina-skärm i Ipad Mini nu hade inneburit många kompromisser som Apple uppenbarligen inte velat göra. Retina kostar mer och drar mer batteri. Antagligen får vi vänta en eller två generationer innan vi får se Retina i Ipad Mini.

Mjukvara och batteri

Eftersom den här skärmen är mindre, men har samma upplösning som en fullstor Ipad blir det mesta mindre. Det betyder att det inte alltid är lätt att pricka rätt på skärmen.

Mjukvaran i Ipad Mini har anpassats för att räkna bort oavsiktliga tryck på skärmen. Eftersom kanterna blivit smalare händer det ofta att tummen råkar komma åt skärmen. Det verkar fungera ganska bra. Om man råkar ha en bit av tummen på sidan av skärmen brukar Ipad Mini ändå förstå att det är mitt andra finger som räknas. Men tekniken är inte perfekt, ibland reagerar inte appar som jag vill förrän jag byter grepp.

Det finns gott om appar eftersom det är vanliga IOS 6 som kommer installerat. Här tycker jag att Apple vinner över Android utan några frågetecken. Det går att läsa tidningar, rita med fantastiska Paper, redigera bilder, se på film och låta barnen leka med roliga och lärorika appar.

Allt fungerar smidigt, jag upplever inget som segt eller hackigt.

Batteritiden är väldigt bra. Jag gick hem från kontoret i fredagskväll och har inte behövt ladda Ipad Mini förrän söndag förmiddag. Helgen spenderades med Ipad Mini ständigt i ena handen med spel, Netflix, mejl och surf.

Tillbehör

Apple har tagit fram ett nytt smartcover till Ipad Mini som inte har metallkanten. Nu är det som att framsidan fortsätter runt ena kanten och magneterna är dolda. Det är snyggare och fodralet fungerar precis lika bra som det till den vanliga Ipad.

Det finns också en uppsjö av olika adaptrar för att koppla din Ipad till olika saker. Det finns Lightning till sd-kort, usb kamera, digital av och vga. Det finns också två varianter från Lightning till den gamla 30 pinnarskontakten.

Apples trådlösa tangentbord, Apple tv, laddare och hörlurar nämns också av Apple. Apple tv är trevlig med Air display, men det inbyggda tangentbordet fungerar riktigt smidigt i liggande läge, det går lätt att skriva med två fingrar, så ett externt tangentbord saknar jag inte på samma sätt som till den större Ipad.

Så här håller jag Ipad Mini oftast. Den nedre kanten upplever jag som ganska vass ibland. Det brukar gå bra att tummen går in en bit på skärmen.

Slutsats

Jag tycker om storleken tillräckligt mycket för att vänja mig vid skärmen. Det är inte ett tillräckligt stort fel för att lägga ner Ipad Mini och leta efter något annat. Den är välbyggt, snygg och har en bra batteritid. Under helgen delade jag med mig av Ipad Mini till en femåring som genast tyckte om den. Den är lättare och har en lagom storlek. Efter en helg har jag redan vant mig vad att alltid ha den nära till hands. Den är förstahandsvalet för att surfa, kolla Facebook och spela spel eller se på Netflix på väg till jobbet.

Då är det bara prislappen då och tyvärr är det väl så att de allra flesta inte springer och köper ett gäng Ipad Minis till familjen i en handvändning. 16 gigabyte wifi kostar 2 995 kronor och det känns lite dyrt. Men det är bara en hundralapp mer än Ipod Touch och hela 1 500 mindre än fjärde generationens Ipad. Nexus 7 kostar omkring 2 000 kronor. Den har en bättre skärm, men för någon van vid IOS är det en stor omställning.

Här finns en #video med Ipad Mini:

Kommentarer
30 svar

USA:s president Donald Trump säger att Apples vd Tim Cook lovat att bygga tre fabriker i landet och att de kommer att vara "stora stora stora".

Med Google-appen Trusted Contacts kan användare dela platsdata på sina nära och kära, likt hur Hitta mina vänner fungerar.

En domare dömer Apple att betala universitetet i Wisconsin ytterligare 272 miljoner dollar i en patenttvist gällande företagets A-processorer.

Amazon Echo, Google Home och Homepod kan snart få sällskap av en motsvarande smart assistent från Facebook.

Adobe meddelar på sin nyhetsblogg att Adobe Flash Player läggs ner.

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.