Ipad 4 lite snabbare och lite smartare

UPPDATERAD. Efter drygt ett halvår så fick den stora Ipad-modellen sig en uppdatering. På utsidan syns få spår av att något hänt bortsett från Lightning-kontakten, men på insidan finns det flera förändringar att rapportera om.

När Iphone 5 släpptes så började det spekuleras en smula om inte också Ipad skulle släppas med Lightning-kontakt då det helt klart är där framtiden för laddning och synkronisering finns för Apples portabla enheter. Samtliga nya modeller förutom Ipod Shuffle har släppts med just Lightning-kontakten. Det är både imponerande och lite omtumlande att bevittna hur Apple på någon månad går från en typ av anslutning till en annan i tre olika produktsegment (Ipod, Iphone och Ipad), och hur de gör denna övergång som om det vore helt odramatiskt. När man väl börjat leva med Lightning och i takt med att man byter till nya modeller är det underligt hur man glömmer bort den gamla Ipod-kontakten som vi levde med i nio år.

På utsidan är detta som sagt en vanlig Ipad. Retina-skärmen är fortfarande 9,7 tum stor med en upplösning 2048 x 1536 pixel, vikten är fortfarande 652 gram om man väljer wifi-modellen och 662 gram om man väljer wifi+3g-modellen. Lagringsmöjligheterna sträcker sig fortfarande från 16 gigabyte via 32 gigabyte till 64 gigabyte och prisbilden är oförändrad mot generation tre. Se gärna vår video där vi packar upp både Ipad 4 och Ipad Mini.

Nya Ipad med Lightning-kontakt ovanpå Ipad 3.

På insidan har det däremot hänt ett och annat. Processorn i Ipad 4 har bytts från A5X (en 1 gigahertz ARM Cortex-A9-processor med dubbla kärnor) till A6X (en 1,4 gigahertz Apple Swift-processor med dubbla kärnor) vilket enligt Apple ska ge upp till dubbelt så bra prestanda både när det gäller beräkningar och grafik. Minnesmängden i Ipad 4 är den samma som i Ipad 3, en gigabyte, och det är också samma minnestyp, ddr2, som sitter i båda modellerna.

Den framåtvända kameran, vilket Apple kallar Facetime-kameran, har numera en upplösning på 1,2 megapixel eller 720p vid filmning och den bakåtvända kameran (vilket Apple kallar Isight-kameran) fortfarande har en upplösning på fem megapixel vid stillbildsfotografering och upp till 1080p vid filmning. I och med att Ipad 4 har fått samma bildstabiliseringsfunktioner vid filmning som också finns i Iphone 5 ska filmande med Ipad 4 nu bli en aning stadigare. Dock saknas fortfarande blixtfunktion vilket i dagsläget endast finns i Iphone 5 och den senaste generationens Ipod Touch.

Ny och gammal version sida vid sida.

Tack vare A6X-processorn och andra förbättringar har Apple utökat lte-stödet för de som väljer modellen med stöd för mobilnätverk (släpps i slutet av november i Sverige). Här i Sverige är det fortfarande 3g som gäller tills vidare, om inte din operatör stödjer dc-hsdpa, hspa eller hspa+. Wifi-stödet i Ipad 4 har förbättrats och stödjer som tidigare 802.11a/b/g/n-standarderna och både 2,4- och 5-gigahertz-bandet, med det lilla tillägget att Ipad 4 också stödjer sammanslagning av kanaler vilket gör att man nu kan få upp till 150 megabit per sekund över wifi om den övriga infrastrukturen för wifi stödjer det.

Vi har för första gången valt att testa Ipad 4 med Geekbench för IOS, och i diagrammet nedan ser du också jämförelser med alla tidigare modeller av Ipad förutom Ipad 2 som vi inte längre har tillgång till. Vi har också valt att ta med Iphone 5 för jämförelsens skull. Som testresultatet visar är Ipad 4 inte bara snabbare än sin föregångare, utan dubbelt så snabb vilket är i paritet med vad Apple lovar. På samtliga fyra huvudsakliga mätpunkter ser man att Ipad 4 levererar dubbelt så snabb prestanda mot Ipad 3. Intressant nog noterar vi också att resultaten för Ipad Mini med sin långsammare processor och endast 512 megabyte internminne ligger jämnsides med Ipad 3 i prestanda, vilket åtminstone ger en tänkbar förklaring till varför uppdateringen av Ipad 4 faktiskt genomfördes.

Batteritiden uppges vara den samma som tidigare och vid ett första test drog vi ur laddaren på lördagsmorgonen och på måndag morgon hade batteriet 50 procent kvar, och då har vår wifi-version Ipad 4 använts hyfsat flitigt under helgen med både återställning av backuper, installation av applikationer, synkronisering av e-post, med mera. De modeller som släpps i slutet på november med stöd för mobila nätverk utöver wifi lär ha aningen sämre batteritid, men det är endast en uppskattning som baserar på erfarenheter från Ipad 3, varför vi får återkomma senare med information om hur Ipad 4 med 3g/lte-stödet egentligen levererar på det området. Vi noterar också att laddaren Apple levererar med Ipad 4 har fått lite mer muskler och levererar tolv volt jämfört med tio volt från laddaren för Ipad 3.

Ska man då summera Ipad 4 är det lite som att minnas övergången mellan Iphone 4 och Iphone 4S. Den nya känns rappare, piggare och mer alert än Ipad 3, som inte på något sätt var särskilt långsam den heller. Men precis som med Iphone 4 och Iphone 4S så märker man direkt skillnaden om man går tillbaka från den senaste modellen till den föregående. Applikationer laddas lite snabbare, text och webbsidor rullar förbi utan några synbara ryckningar, reaktionen vid knapptryckningar känns aningen rappare och överlag är Ipad 4 ett lyft inte bara för de som använder den som spelkonsol vilket är det område där vi misstänker att den stora skillnaden mellan Ipad 3 och Ipad 4 kommer att märkas. Ska du uppgradera då? Om du har en Ipad 3 redan finns det ingen anledning att byta till Ipad 4, utan vänta hellre till nästa år då nästa generation Ipad lär släppas. Om du däremot sitter med en Ipad 2 eller kanske till och med en första generationens Ipad kommer du omedelbart att känna varför en Ipad 4 är ett bra köp.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
8 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.