Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Scott Forstalls uppgång och fall

Scott Forstall fick sparken från Apple i början av veckan, efter att ha jobbat hela sitt liv under Steve Jobs, först på Next och sedan hos Apple. Den färgstarke Forstall gjorde en lysande karriär inom Apple som ansvarig för iOS, men till slut blev hans ambitioner och förmåga att stöta sig med andra också hans fall.

Sent i måndags kväll skickade Apple ut ett pressmeddelande som slog ner som en bomb i Apple-världen. Tim Cook genomförde den största förändringen i Apples ledning sedan Steve Jobs fick Gil Amelio att sluta. Den överlägset största nyheten var att Scott Forstall, högste chef över iOS-utvecklingen, skulle lämna Apple. Han fick sparken efter 15 år på Apple och efter att ha varit ledande i utvecklingen av mjukvaran för iPhone hela tiden.

Som åskådare av Apple har vi flera gånger sett Forstall på scenen vid olika Apple-presentationer. Hans scennärvaro och karismatiska personlighet gav honom snabbt ett anseende att vara den bästa på scenen näst efter Steve Jobs. Men vem är han egentligen och varför fick han sparken så abrupt?

I en profilering av Forstall i Businessweek i oktober förra året berättades en del av historien om honom, som det annars varit relativt lite skrivet om.

Forstall växte upp i Kitsap County i Washington, USA, och var redan på den tiden en utåtriktad person som gillade att stå på scen. Han var också ambitiös i skolan och fick bra betyg. Han vidareutbildade sig vid Stanford University i Kalifornien, USA, där han bland annat tog en mastersexamen i datavetenskap och en examen i "symbolic systems". Direkt efter studierna 1992 började han jobba för Next, företaget som Steve Jobs startade efter att han fått sparken från Apple 1985.

Hos Next jobbade Forstall med företagets operativsystem med samma namn. När Apple köpte Next i slutet av 1996 följde Forstall med till Apple och arbetade där med att lägga grunden till Mac OS X (numera bara OS X), operativsystemet baserat på Next som sedan drygt 10 år tillbaka används i alla Macar. Bland annat var Forstall år 2000 huvuddesignern bakom Aqua-gränssnittet som låg till grunden för hur OS X såg ut från början. Några år senare ledde han teamet som tog fram Leopard-versionen av OS X, som fick mycket bra kritik.

Kring en stark personlighet brukar också motsättningar skapas och så skedde även inom Apple. Forstall skapade sig fiender inom företaget, speciellt i samband med utvecklingen av iPhone. Forstall ledde det team som jobbade för att operativsystemet i iPhone skulle baseras sig på OS X. Det var en liten grupp på ungefär 15 personer som skalade ner OS X till grunden, för att fungera bra på mobila enheter med alla de begränsningar det innebar.

Jobs lät detta team tävla mot det team som arbetade på att operativsystemet från iPod istället skulle ligga till grund för iPhone, lett av iPod-skaparen Tony Fadell. Forstalls team vann kampen, även om Fadell i efterhand sa till tidskriften Businessweek att han snabbt insåg att en version av Mac OS var vad som krävdes för en telefon, istället för att lägga ner resurser och tid på duellerande. Inte desto mindre sägs problemen med att arbeta med Forstall vara en av huvudorsakerna till att Fadell år 2008, ett år efter att iPhone lanserats, avgick från Apple. Forstall var ovillig att samarbeta med Fadell och lade beslag på talang och resurser för utvecklingen av iOS, samt höll mycket hemligt vilket gjorde det svårt för Fadell att arbeta med hårdvaran bra.

Scott Forstall var lite av Steve Jobs skyddsling och när Jobs blev allt sjukare spekulerades det i att Forstall skulle kunna bli den nästa vdn för Apple.

Det var inte för inte som Forstall kallades för en "mini-Steve" genom att likt Steve Jobs kunna gå fram ganska bryskt och i kölvattnet lämna efter sig ovänner. När han 2008 blev befordrad till en av de hösta cheferna inom Apple sades det att han gärna såg till att hans prestationer fick uppmärksamhet först och att han gärna skyllde misstag på andra.

Det var inte bara Steve Jobs negativa sidor som Forstall visade, han anses också ha gjort ett bra jobb i att leda utvecklingen av iOS. Både Jobs och Forstall ansåg att iPhone inte behövde appar från andra utvecklare när den lanserades, men fick ändra sig på den punkten när det var uppenbart att efterfrågan på detta fanns, inte minst genom att iPhone-användare jailbreakade sina telefoner för att kunna installera andra program. Forstall sägs då ha imponerat genom sin flexibilitet när han ledde utvecklingen av utvecklarverktygen med mera som behövdes för att kunna tillåta appar på iPhone.

Forstall stod Steve Jobs nära och hade god kontakt med honom. Men Forstall gjorde vissa snedsteg som retade upp även Jobs. Ett sådant var när Forstall övertalade Steve Jobs att låta utvecklare ta med sig iPhone 4 utan för Apples portar, något som ledde till den uppmärksammade och för Apple pinsamma historien om hur en modell av den då icke lanserade iPhone 4 blev kvarglömd i en bar och därefter hamnade i händerna på teknikbloggen Gizmodo som gjorde en stor grej av det.

Genom sin position som ansvarig för iOS var Forstall också den som ytterst styrde över vad alla tusentals app-utvecklare kan och inte kan göra med sina program, och var därmed en viktig person att lyssna till för dessa vars företag lever på inkomsterna från appförsäljning.

Även inom Apples högsta ledning sägs flera personer ha haft svårt för Forstall, inte minst efter att Steve Jobs dog och Forstall försökt flytta fram sin position. Enligt Businessweek artikel från förra året var situationen så pass dålig att vissa chefer som Jonathan Ive och Bob Mansfield undvek möten med Forstall om inte Tim Cook också var närvarande. Dessa uppgifter upprepades också av The New York Times i samband med måndagens nyhet.

Forstall demonstrerar Apples kartor vid lanseringen av iPhone 5. De fick så dålig mottagning att Tim Cook senare fick be om offentlig ursäkt för att de inte höll måttet. Forstall påstås inte ha velat skriva under ursäkten själv.

I rapporteringen kring avskedandet av Forstall har debaclet med kartorna i iOS 6 tagits upp som en av huvudorsakerna. Bland annat påstås det att Forstall vägrade skriva under den ursäkt som Tim Cook ville lämna för att kartorna inte levde upp till Apples standard. Därmed fick Tim Cook själv skriva under den ursäkt som Apple publicerade på sin hemsida.

Kartorna kanske var droppen som fick bägaren att rinna över, men ju mer det grävs i historierna kring Forstall desto tydligare framstår en bild av någon som var på kollisionskurs redan innan dess. Till exempel skriver John Paczkowski på AllThingsD att det inte var en slump att just Bob Mansfields nya jobb hos Apple sammanträffar med Forstalls avsked.

Mansfield, som under mer än ett decennium hade hårdvaran som ansvarsområde, hade planerat att sluta hos Apple och gå i pension men i augusti ändrades dessa planer utan närmare förklaring och Mansfield blev kvar i Apples ledningen utan en ny titel. Hans roll inom Apple var oviss fram till i måndags då Forstalls avsked tillkännagavs och Mansfield presenterades som chef på två år framåt för en ny avdelning för trådlös teknik och chiputveckling. Enligt Paczkowskis källor var det troligt att löftet om Forstalls avgång var det som fick Mansfield att jobba vidare.

Det är dessutom inte bara kartorna som varit uppmärksammade problem i iOS på senare år, även Siri som lanserades i samband med iPhone 4S anses inte ha levt upp till sitt löfte.

En av orsakerna till att Forstall lanserat funktioner i iOS som inte fungerat bra sägs vara en inriktning på att släppa nya funktioner efter ett tidsschema istället för när de är helt färdiga. Därför var Siri en betaversion vid lanseringen (något mycket ovanligt från Apple) och därför var inte kartorna tillräckligt bra.

Redan i maj i år sålde Forstall av 95 procent av sitt aktieinnehav i Apple, kanske kan det i efterhand ses som ett tecken på att han inte visste hur hans framtid såg ut. Å andra sidan hade hade fått löften om nya aktier om han blev kvar i företaget under ett antal år framåt.

Enligt Apples pressmeddelande kommer Forstall att jobba kvar som rådgivare till Tim Cook till nästa år (oklart exakt hur länge det gäller). Vissa, som Fortune, tolkar detta som ett sätt för Apple att hindra att Forstall går till konkurrenterna alltför snabbt. Det är också troligt att det fanns en klausul i Forstalls anställningskontrakt som hindrar honom från att gå till konkurrenter inom en viss tid.

Scott Forstall gör sin sista sorti som chef hos Apple vid presentationen av iOS 6 i samband med lanseringen av iPhone 5 den 12 september i år.

Vad Forstall kommer att göra när hans kontrakt med Apple löper ut återstår att se. Som chefsarkitekten bakom operativsystemet i den mest eftertraktade av mobiltelefoner lär han inte ha svårt att hitta nya jobb. Både Google och Samsung skulle säkert vilja ta del av hans expertis. Samtidigt jobbar hans bror på Microsoft, som även de säkert skulle ha nytta av Forstall.

Beskedet att Forstall skulle lämna Apple kom som en överraskning bland Apples anställda också, inklusive Forstalls eget team. Enligt rapporter till Om Malik på GigaOm möttes beskedet om Forstalls avgång med "en känsla av tyst firande" och att flertalet anställda hos Apple, speciellt bland ingenjörerna, skulle nog ta en drink för att fira. Även till New York Times har liknande tongångar meddelats, enligt en källa var stämningen mestadels positiv inom företaget efter beskedet. "Det här var bättre än när Giants vann World Series [i baseboll]" beskrev källan det.

Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.