Hur går det för Netflix, egentligen?

KRÖNIKA. Efter lanseringen av Netflix här i Sverige för två veckor sedan har bolaget överlag fått positiva kommentarer från användare. Men hur mår företaget Netflix egentligen?

Netflix togs emot med öppna armar från kunderna här i Sverige, som länge fått sitta långt bak i båten när det gäller musik, film och tv-program över internet. Vårt test på 99mac var också överlag positivt till den nya tjänsten, mycket beroende på att den redan från dag ett fungerar med Apple TV.

Netflix har med sina 30 miljoner användare en stabil användarbas att stå på, och fler användare lär det bli i takt med att expansionen i Europa fortsätter. Samtidigt kostar också denna expansion gott om pengar och Netflix har varnat för att bolagets vinst kommer att påverkas negativt. Det syns också i bolagets kassa som gått från drygt 340 miljoner dollar i december förra året till 104 miljoner i september i år.

Samtidigt fortsätter bolagets aktiekurs att falla. Totalt sett har bolagets aktiekurs tappat 23 procent på ett år, även om en uppgång på 14 procent noterades när finansmannen Carl Icahn i början på november meddelade att han nu en procent av bolaget i aktier och ytterligare nio procent genom optioner.

Det talas nu allt mer om att Netflix riskerar att gå samma öde till möte som den en gång gigantiska Blockbuster-kedjan som dominerade marknaden i USA för uthyrning av videofilmer. Problemet tycks dock inte vara bolagets verksamhet med att strömma film och tv-program över internet, utan snarare att uthyrning av dvd-filmer är en del av verksamheten som Netflix inte tycks kunna släppa. När användarna är vana vid att ta del av nya filmer och tv-serier snabbt över internet står Netflix kvar med i princip samma utbud på dvd som via strömmande video över internet. På Netflix hemmamarknad USA är konkurrensen från tjänster som Hulu och Amazon stenhård, och även Apple i takt med att de ständigt utökar utbudet av film och tv-serier via sin Apple TV.

Med en krympande kassa, minskad vinst och samtidigt en stor internationell expansion spekuleras det nu om att Netflix-aktien kommer att tappa så mycket i pris att bolaget på sikt blir uppköpt eller går samman med en konkurrent. Bolaget har visserligen börjat vidta åtgärder för att förhindra att investerare som Icahn ökar sitt ägande genom att försöka driva upp priset på aktien så det blir svårt för utomstående att göra stora uppköp av aktien.

Rykten om ett samgående eller övertagande har surrat runt Netflix i princip sedan bolaget grundades. Microsoft har vid flera tillfällen nämnts som en möjlig köpare, åtminstone delvis på grund av att Netflix vd Reed Hastings sitter i Microsofts styrelse fram till slutet på november i år då han avgår. Microsoft skulle med Netflix kunna stärka Xbox Live med en egen tjänst istället för att vara beroende av en rad partners.

Andra tänkbara spelare som nämns som tänkbara köpare är Hulu, som ägs av Disney, News Corp, och Comcast, eller Apple. Apple som ny ägare är mer osannolikt, delvis på grund av att Apple oftast siktar in sig på mindre bolag, och delvis för att ett köp av Netflix skulle innebära ett arv i form av Netflix uthyrning av dvd-filmer som Apple garanterat inte vill ta över. Ett tänkbart scenario är att Apple köper Netflix och avyttrar dvd-uthyrningen till en konkurrent, men även där finns det sedan frågetecken om de avtal som Netflix tecknat med film- och produktionsbolag fortfarande gäller om de köps upp av exempelvis Apple, även om en ny starkare ägare av Netflix skulle kunna förstärka deras förhandlingsposition med film- och produktionsbolagen och på så sätt få tillgång till nyare material vilket ytterligare skulle stärka bolagets position mot konkurrenterna.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
9 svar

Samsungs nya mobilprocessor Exynos 9 Series 8895 utlovar hög prestanda med kapacitet för virtuell verklighet och avancerad 3D-grafik.

Företaget Colorwear erbjuder sig att efterbehandla Airpods i upp till 58 olika nyanser.

Sent förra året köpte Fitbit den omtyckta tillverkaren Pebble, och lade ner dess produktion av smarta klockor. Nu avslöjas köpesumman.

Samsungs nya mobiltelefon Galaxy S8 Plus får stöd för trådlös laddning, innehåller bland annat ögonskanner och blir damm- och vattentålig enligt läckta specifikationer.

En rapport från analysföretaget Sensor Tower visar att IOS-användare spenderar mest på appar trots att de laddar ner färre appar per enhet jämfört med fjolåret.

Forskning visar att användare har tydliga preferenser när det gäller röstassistenter. Kvinnligt kodade röster är klart mest populära förutom när det gäller ämnen som datorer och teknik.