Apples osannolika server

ÅTERBLICK. Det stod Apple på den, den hade ungefär samma yttre designelement som dåtidens Mac-datorer, och den var utrustad med en PowerPC-processor, men där tog alla likheter med en Macintosh slut.

Apple Network Server, kodnamn Shiner, var en helt osannolik produkt, en produkt som ingen riktigt vill ta ansvar för.

Det var den första och enda produkt byggd av Apple under 80- och 90-talet som inte körde Mac OS, bortsett från Workgroup Server 95, en Quadra 950 som körde A/UX, Apples egna Unix.

Den byggdes av en avdelning inom Apple som gick under namnet "The Servers and Alternate Platforms Division", vilket i sig säger en hel del om dess status internt på företaget. Apple tycks ha börjat utveckla Apple Network Server utan att veta riktigt vilket operativsystem som skulle köras på den.

Valet föll till slut på AIX, IBM oerhört kraftfulla, men inte så vansinnigt trevliga Unixvariant. Det i sig är underligt då Apple hade en egen Unix tidigare, A/UX. Det lades ner 1995, blott två år innan Apple lanserade sin Apple Network Server.

A/UX hade, om Apple porterat den från Motorola 680x0-arkitekturen till PowerPC-arkitekturen, utan tvekan varit ett bättre val för Apple Network Server, då den till skillnad från AIX hade en Finder och åtminstone på ytan liknade Mac OS en hel del.

Men det var inte tanken för Network Server, utan detta skulle vara en filserver för Apple-användare. Apple tittade utöver AIX också på alphaversioner av Novell Netware och till och med Windows NT för PowerPC. I fallet Netware fimpade Novell projektet ganska tidigt och i fallet Windows NT slutade Microsoft stödja PowerPC-arkitekturen efter Windows NT4.

Det finns också speciella rom-kretsar som gör det möjligt att starta upp Mac OS 7.5 på en Network Server, men då utan nätverksstöd. Ironiskt nog hade det varit möjligt att installera Mac OS på maskinen, men Apple programmerade medvetet rom-kretsarna så att det skulle stoppa alla försök att ta bort AIX och ersätta det med Mac OS.

Det går däremot att installera Linux och NetBSD på en Network Server, men det sägs vara extremt komplicerat och inte för den med svaga nerver och litet tålamod.

Tre modeller

Apple Network Server erbjöds i tre modeller - Network Server 500/132 och Network Server 700/150. Ingångsmodellen var utrustad med en PowerPC 604-processor på 132 megahertz, 32 megabyte interminne (expanderbart till 512 megabyte). Network Server 700/150 hade även den en PowerPC 604 men som pinnade på i 150 megahertz.

Den levererades med 32- eller 48 megabyte internminne, expanderbar till 512 megabyte. Den större modellen hanterade upp till nio hårddiskar, och den "mindre" endast sju. Det fanns även en värstingmodell, Network Server 700/200, som drevs av en PowerPC 604e på hela 200 megahertz ,men som i övrigt var identisk med Network Server 700/150.

Kompromisser

Moderkortet i en Network Server byggde på ett modifierat sådant från en Power Macintosh 9500, trots Apples planer att konstruera en helt ny hårdvaruplattform för Network Server. Apple visade med Network Server att de inte riktigt förstått charmen med att kunna rackmontera sin server; en Network Server tog upp hela 14 rackenheter och vägde över 40 kilo. En Mac Pro i ett rack tar ju i och för sig endast upp sju rackenheter så det är ju ett fall framåt…

Apple Network Server kunde utöver det utrustas med hela sju nätverkskort, scsi-anslutna bandstationer och upp till 512 megabyte internminne och hela en terabyte hårddiskyta. Raid 0 och 1 stöddes, liksom ett journaliserat filsystem (JFS) och en logisk volymhantering som alla givetvis är delar av AIX och inte något Apple själva utvecklade. Tillvalen inkluderade ett raid-kort med stöd för raid-5, ett rackmonteringskit, snabba Fast scsi-2-diskar, och mycket mer.

Intressant nog fanns redan här ambitioner som vi tack och lov fick se mer av i Xserve senare - varje del av en Apple Network Server, moderkortet inkluderat, kunde bytas på under 60 sekunder med ett par enkla handgrepp.

Ett års livslängd

Apple Network Server var ett misstag från början till slut. Hårdvaran i sig var det inget fel på, men hela upplägget med AIX skrämde bort kunderna och Apple själva visste garanterat inte vad de hade ställt till med förrän de insåg att maskinen i princip inte sålde alls.

Så i april 1997, 14 månader efter lanseringen, försvann Apple Network Server för gott. Få exemplar finns att få tag i, tyvärr, och i ärlighetens namn är maskinen kanske mest intressant för dess korta historia, som får tjäna som en bra illustration för hur förvirrade Apple var.

Man kan endast spekulera om det var Steve Jobs återkomst som satte spiken i kistan för Apple Network Server, men om så var fallet var det få som beklagade det beslutet. Drygt fyra år senare lanserade Apple Xserve, men det är ett ämne vi återkommer till i en senare artikel.

Vidare läsning:

Eric's Apple Network Server page
Apples dokumentation för Apple Network Server

Bilder: Shrine of Apple, med flera.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
10 svar

Som utannonserat under WWDC har Apple nu gjort en första betaversion av IOS 11 för Iphone och Ipad tillgänglig för allmänheten.

Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.