Tweetbot: en twitterklient för 149 kronor

När Twitter gör villkoren för tredjepartsklienter sämre och sämre kan man undra vem som egentligen vågar investera pengar i utveckling av en vettig klient. Tapbots har gjort det, och den nya versionen av twitterklienten Tweetbot har fått bekänna färg här på redaktionen.

Förhandssnacket om nya versionen av Tweetbot gav vid handen att detta var en twitterklient som erbjöd något särskilt, som var något extra och som var väl värd att vänta på. När Tapbots sedan lanserade den stabila versionen av Tweetbot var programmets prislapp minst lika omdiskuterad som programmet i sig. 149 kronor kostar programmet i App Store - det finns ingen annonsfinansierad version som det gjorde förr i tiden. Eftersom Twitter verkar vilja att alla tredjepartsklienter försvinner för gott är det vågat av Tapbots att släppa en twitterklient för OS X. Därmed inte sagt att Tapbots lägger alla ägg i en korg - de har nyligen också lanserat Netbot, en App.net-klient för iPhone. Men även om App.net är ett trevligt socialt nätverk med en publik som överlag har en högre betalningsvilja jämfört med de på Twitter räcker intäkterna från Netbot knappast till att betala räkningarna, varför Tapbots har valt att ta hela 149 kronor för sin OS X-version av Tweetbot.

Missförstå oss inte - bra programvara är värd varenda öre, och hellre att en utvecklare tar betalt för att faktiskt överleva snarare än att göra som Echofon och ta lite betalt för att ett par år senare lägga ned klienten på grund av lite diffusa anledningar. Troligen för att produkten kostade mer än vad den drog in.

149 kronor är mycket pengar, mer än vad vi är vana vid att en twitterklient brukar kosta, så vad får man då för pengarna? En förbaskat charmig twitterklient. Det tycks inte vara någon ände på små sköna finesser, alla polerade till perfektion för att vara både vackra att se på och samtidigt ge en känsla av att du nästan rör dom med dina fingertoppar när du klickar på dem med musen eller styrplattan på din Mac. Men tro inte att Tweetbot enbart är ögongodis. Det är en enormt genomtänkt twitterklient för OS X

Ovan syns två av inställningssidorna i Tweetbot. Här kan man hantera flera konton och också en rad olika externa tjänster för allt från korta länkar och bilddelning till delning av video och synkronisering av vilka meddelanden i Tweetbot man redan läst. Synkroniseringen sker som standard via Apples molntjänst iCloud men kan också åstadkommas via Tweet Marker eller inte användas alls.

Ovan till vänster visas inställningar för notifieringar via Notification Center i OS X Mountain Lion. Till höger visas det hur man enkelt ser om man fått några meddelanden, blivit omnämnd eller på annat sätt har nya saker att läsa via Twitter. Detta visas som synes per konto och man kan också snabbt posta ett twittermeddelande från menyraden.

Postningar av tweets kan också ske från Tweetbots huvudfönster och är riktigt snyggt utformat.

Summering

En bunt skärmbilder och ett litet suckande över hur snyggt programmet är - räcker det för att motivera ett köp på 149 kronor? För att förklara varför Tweetbot är värt pengarna så bjuder vi på en jämförelse - undertecknad har testat många twitterklienter de senaste åren på iOS och OS X och fastnade som några kanske redan noterat för Echofon på iPhone, iPad och Mac. Anledningen var enkel - det minimalistiska gränssnittet, inga överdrivna animeringar och ljudeffekter. Inte en massa lull-lull helt enkelt.

Men när Echofon drog ut pluggen på sin OS X-version insåg även undertecknad att något måste göras: en ersättare måste finnas. Är Tweetbot det programmet? Till en början var svaret nja. Det var mycket nytt att ta in och liksom smälta, men efter bara några timmar stängdes Echofon av på Mac:en och lär aldrig startas igen. När allt det som Tweetbot erbjuder hunnit sjunka in så uppskattar man det uppenbara hantverket som lagts ned på att skapa en programvara som inte bara ser bra ut utan också känns och fungerar bra. Och om man betänker att man troligen använder en Twitterklient åtskilliga gånger dagligen så är 149 kronor ett relativt lågt pris att betala, trots allt.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
26 svar

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.