Massor av underhållning i litet paket med iPod touch

UPPDATERAD. En ny generation av iPod touch har landat på redaktionen. Det är den femte i ordningen och den bästa så här långt. Den är snyggare och snabbare än sin föregångare, något annat vore konstigt.

Förpackning och design
Den nya iPod touch kommer i en genomskinlig plastlåda, en förpackning Apple använt länge nu. En liten manual börjar med ett inbjudande Hej. Vi kan läsa oss till saker som är ganska självklara om man sett en touch tidigare. Som att den har två volymknappar på sidan, en på- och av-knapp på toppen. Det nya fästet för armbandet på baksidan finns med, men mer om det om en stund. Vi läser också att nya iPod touch har fått tillgång till röstassistenten Siri.

Under manualen ligger ett par Earpods, en lightning till usb-kabel och ett armband i samma färg som iPoden.

Det här armbandet är nytt. På baksidan av iPod touch sitter det numera en liten knapp som hoppar ut lite om man tycker på den. Där kan man haka fast det medföljande armbandet. När vi först testade satt det inte alls fast något vidare, som vi visar i vår video. Men något har hänt, om det är vi eller knappen som ändrat något låter vi vara osagt. Armbandet sitter mycket bättre.

Nu till det viktigaste, själva iPoden. Vårt exemplar är i någon gulgrön färg. Apple skriver gul på förpackningen. Baksidan är gjord av aluminium. Kameran sticker ut lite, men annars är baksidan slät. I botten finns lightning-kontakten, högtalare och hörlurskontakten. På ena sidan finns volymknappar och på toppen på- och av-knappen. Den femte generationens iPod touch har blivit lite längre än sina föregångare. Den är 123,4 millimeter mot den förra generationens 111 millimeter. Den är något smalare och tunnare. Den är 6,1 millimeter tunn för att vara exakt.

Fem färger erbjuds och den speciella röda varianten. Tidigare har iPod touch-ägare fått nöja sig med svart eller vitt. Vi gillar det verkligen. Det är kul att få välja färg.

Skärm och batteri
Det är stor skillnad på förra generationen och den nya. Retina-skärmen har blivit större och ser fantastisk ut. Tillsammans med Apples egenutvecklade A5-chip med dubbla kärnor lirar spel som Bad Piggies, Asphalt 7 och Lili underbart bra på den fyra tum stora skärmen. Apple säger att A5-chippet ger upp till dubbla processorkraften och sju gånger högre grafikprestanda. Om det stämmer kan vi inte avgöra, men det går undan och ser riktigt bra ut. Nya iPod touch är ett nöje att leka med på bussen på väg till skolan. För det är till den målgruppen som den här produkten riktar sig. Det är en fantastisk liten mediaspelare. Lyssna på musik, filma och spela upp video, lyssna på podcast, surfa på internet eller spela spel. Med hela App stores utbud finns många timmars underhållning att hämta.

Apple lovar upp till 40 timmar batteritid vid musikuppspelning. Omkring 8 timmar videouppspelning. Den laddar sedan till 80 procent på två timmar och full laddning tar fyra. Vid normal användning verkar den hålla vad Apple lovar, men räkna med att ladda den varje kväll om du spelar mycket.

Ljud
Den lilla högtalaren i botten på iPoden duger fint till att spela upp ljud till spel eller videor om man sitter i en ganska tyst miljö, annars är hörlurar att rekommendera. Vi lyssnade på en spellista från Spotify med lite blandade låtar och har inget att klaga på. Det går att spela högt och musiken låter bra.

De medföljande Earpods-lurarna gillar vi inte något vidare, även om de verkligen är mycket bättre än Apples förra variant. De sitter något bättre än sina föregångare, men vi har sedan länge vant oss vid bättre lurar så de får stanna ouppackade i förpackningen.

Kamera
Det finns två kameror på iPod touch. Den bakre är en iSight-kamera med 5 megapixlar och den filmar 1080p med 30 bilder per sekund. Den främre kameran är en Facetime hd med 1,2 megapixlar och den filmar 720p med 30 bilder per sekund.

Dela innehåll och håll kontakten
Med iOS 6 finns det så klart inbyggda kopplingar till Facebook och Twitter. Det är lätt att hålla kontakten med kompisar via iMessage, Facetime och mejl. Siri fungerar också vilket innebär att om man står ut med att använda till exempel engelska så kan man diktera meddelanden, mejl eller anteckningar. Vi hoppas verkligen att Apple släpper stöd för svenska snart, det här vore så smidigt att använda på vårt eget språk.

Med Airplay kan du spela dina spel på tvn via till exempel Apple tv. Nya iPod touch har också bluetooth 4.0 så du kan skicka musik till externa högtalare eller hörlurar.

Jämförelse med förra generationen

Till det här testet har vi inte haft tillgång till en fjärde generations iPod touch, men här är några av skillnaderna:

iPod touch 4 generationen

iPod touch 5 generationen

Vikt

101 gram

88 gram

Mått

111 mm H x 58,9 mm B x 7,2 mm D

123,4 mm H x 58,6 mm B x 6,1 mm D

Kapacitet

16 GB, 32 GB

32 GB, 64 GB

Färger

Svart, vit

Svart, silver, rosa, gul, blå och röd

Skärm

3,5 tum widescreen multitouch. 960 x 640 pixel, 326 pixel per tum.

4 tum widescreen ips-teknik. Retina-upplösning. 1136 x 640 pixel, 326 pixel per tum.

Bluetooth

Bluetooth 2.1 + edr

Bluetooth 4.0

Wifi

802.11n, bara 2,4 GHz

802.11n, både 2,4 och 5 GHz

Kamera

Bakre: Video hd 720p, 30 bilder/sekund. Stillbilder: 960 x 720 pixel. Främre: vga-kvalitet.

Bakre: 5 megapixel iSight. 1080p video. Främre: Facetime hd 1,2 megapixel. 720 p video

iOS

Stöd finns för iOS 6, men många av de nya funktionerna saknas.

Fullt stöd för iOS 6.

Pris i dag

Från 1 895 kronor

Från 2 895 kronor

Det skiljer en tusenlapp mellan de två generationerna, Apple säljer fortfarande båda. Det är ganska mycket man får för den där tusenlappen. Retina-skärmen är fantastiskt mycket bättre och det går att fotografera och filma i högre kvalitet än tidigare. Dessutom fungerar iOS 6 äntligen fullt ut på den nya.

Summering

Den femte generationens iPod touch är snabbare och snyggare. Den är den bästa iPoden än så länge. Det går inte att jämföra den med en iPhone eftersom den här är tänkt till en yngre målgrupp, och jämför vi den med tidigare iPod touch sopar den nya banan med sina föregångare. Den finns två storlekar på lagringsutrymmet, 32 eller 64 gigabyte. Prislappen börjar på 2 895 kronor. Det går inte att göra annat än att rekommendera den varmt.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
9 svar

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.