Microsoft väljer den tredje vägen

KRÖNIKA. Samtidigt som Apple slåss med Samsung och i förlängningen Google om utformning av allt från ikoner till produkternas design så har Microsoft visat att innovation och nytänkande fortfarande är möjligt inom området för både smarta mobiltelefoner och surfplattor.

Går det att sätta patent på innovation? Kan ett företag hävda ensamrätt på hur en ikon får se se ut i en smart mobiltelefon, eller en viss formgivning av en produkt? Det är en fråga som domstolar i flera länder försökt svara på. Huruvida Samsung kopierat Apple, eller om Apple i sin tur tittat på Android när de utformade funtioner för uppdatering eller notifieringar i iOS 5 låter jag vara osagt. Det finns tre parter som vet hur det egentligen ligger till. Apple, Google och Samsung kommer antagligen aldrig öppet att redovisa vem som egentligen gjort vad.

Branschen för mobila plattformar är dock större än Android och iOS, vilket man kanske glömmer ibland. Efter att HP köpt Palm, lanserat och lagt ned Touchpad efter sex veckor dröjde det inte länge förrän det operativsystem som Palm utvecklat och som HP också köpte, WebOS, lades ned och nu gradvis har börjat släppas till allmänheten under namnet Open WebOS, som en fri plattform med öppen källkod. Om plattformen får en andra chans återstår verkligen att se, men Research In Motion, företaget bakom den en gång så framgångsrika plattformen BlackBerry, har på några år sett hur bolaget gått från att vara en dominerande spelare i inkomstbringande delar av mobilbranschen till att kämpa för sin överlevnad på några få år.

Nokia, som innan Apple lanserade iPhone och Google med deras partners byggde marknaden runt Android, hade en dominerande position på marknaden med en stor mängd mobiltelefonmodeller i olika prissegment. Sony Ericsson, numera Sony Mobile, varvade framgångar med fiaskon.

Vi har enkelt uttryckt gått från en marknad med många spelare till en marknad med egentligen två dominerande spelare: Apple och Google. Skillnaden mellan de två är att Apple äger både hårdvara och mjukvara, medan Google utöver att numera äga en egen mobiltelefontillverkning också låter andra som Samsung, HTC, LG, Sony Mobile med flera använda sina produkter med egna modifieringar.

Den tredje vägen

Det finns dock en tredje spelare på marknaden som på många sätt flugit under radarn, och det är Microsoft. Efter att ha lagt ned sin gamla mobila plattform, Windows Mobile, bestämde sig mjukvarujätten i Redmond för att börja om från början, precis som Apple gjorde när de skapade iOS. Att Microsoft bestämde sig för att göra just det, begrava det gamla och istället bygga något helt från början, är inte bara intressant utan också värt beröm. De riskerade hela sin närvaro på marknaden för att se till att bygga en ny modernare plattform.

Windows Phone 7 kunde jämföras med första versionen av iPhone OS, som Apples mobila operativsystem hette när det lanserades. Det var långt ifrån en komplett plattform, utan istället en vägvisare för att visa omvärlden var företaget var på väg. Det räckte för att vinna en stark partner - Nokia insåg att de körts om helt av iOS och Android, kastade ut Symbian och lanserade en enda telefonmodell med det egenutvecklade (och av många hyllade) plattformen Meego och bestämde sig sedan för att baserade sina framtida telefonmodeller på Microsofts Windows Phone. Att Nokias vd Stephen Elop kommer från just Microsoft kan säkerligen ha gjort samarbetet företagen emellan enklare, men också att Nokia nu slipper ha tusentals utvecklare anställda och istället kan låta Microsoft ta kostnaden för det.

Microsoft har vågat börja om från början. De har riskerat hela sin närvaro på marknaden för mobila enheter och gjort det som många tillverkare bara har vågat drömma om och börjat om från början, och det i sig är riktigt, riktigt bra. De har också bevisat för omvärlden att det faktiskt går utmärkt att utveckla och utforma operativsystem och tillhörande hårdvara utan att ens så mycket som snegla på en konkurrent när de gjort det. Det grafiska gränssnittet i Windows Phone 7 liknade ingenting annat när det gjorde entré på marknaden och Windows 8 följer i dess fotspår. Man kan givetvis diskutera hur genomtänkt det är att ha samma grafiska gränssnitt på mobila och stationära plattformar, men den diskussionen lämnar vi därhän för ögonblicket. Det minimalistiska gränssnittet i Windows Phone står intressant nog i stark kontrast mot delar av iOS där Apple valt att försöka härma verkligheten i exempelvis kalender, adressbok och Game center.

Kommer då Microsoft att lyckas? Om de misslyckas drar de med sig Nokia i fallet och stärker samtidigt positionen för Android. Samtidigt har Microsoft en öppning väl värd att försöka utnyttja i och med att Research In Motions kunder ser sig om efter alternativ, men ett stort problem för Microsoft är att företagskunderna är kräsna och inte släpper in en så pass ny plattform hur som helst.

Privatkunderna då? Windows i mobiltelefon har aldrig varit särskilt hett och har inte direkt potential att bli det heller - där har iOS och Android redan spelat hem matchen för en överskådlig framtid.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
6 svar

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.