Gedigna och tunga hörlurar från Ultimate Ears

TEST. Trådlösa hörlurar med brusreducering är minst sagt intressant, i synnerhet om man reser mycket eller gärna vill lyssna på musik i bullriga miljöer. Men hur fungerar de i praktiken med en iPhone 5? Vi har testat Ultimate Ears värstingmodell vid namn UE 9000.

Man kan tro att det är en Mac mini i kartongen till Ultimate Ears 9000, för så stor är förpackningen. Det är mycket som ska rymmas där i. Laddkabel, strömadapter, fodral, putsduk, en liten handbok, ljudkabel och sen givetvis också själva lurarna, som ligger säkert inlagda. Det är inte helt underligt att Ultimate Ears och dess ägare Logitech har lagt ner så mycket energi på att packa in de här hörlurarna så noga - de kostar drygt 3 500 kronor. Men som alla vet så innebär inte en hög prislapp nödvändigtvis god kvalitet, och Ultimate Ears 9000 har definitivt kvaliteter som får en musikälskare som undertecknad att överväga ett köp av dessa hörlurar både en och två gånger.

Först lite basfakta. UE 9000 är alltså ett par brusreducerande hörlurar. Utöver detta är de också trådlösa och arbetar via bluetooth. Hörlurarna har en egen volymkontroll så man är inte helt utlämnad till den relativt låga utvolymen från iPhone 5 som vi rapporterade om vi vårt stora test tidigare här på 99mac. UE 9000 har också en smart finess där man kan trycka på en knapp på ena hörluren och musiken tystnar. Det i sig kanske inte låter så spännande, men knappen aktiverar också en liten mikrofon som släpper in ljudet som finns utanför hörlurarna. Smart om man exempelvis ska köpa en läsk och inte vill ta av sig lurarna, men denna funktion fungerar endast om man överför ljudet trådlöst från sin iPhone eller annan musikspelare. Brusreduceringen går också att slå av om man använder hörlurarna med den medföljande kabeln - UE 9000 förvandlas då till vanliga passiva hörlurar.

Inbyggda mikrofoner finns det dessutom två av så man kan också föra ett samtal om man råkar använda hörlurarna med en iPhone som vi gjort här.
Tunga och rejäla

Det sistnämnda kan låta en aning fånigt, men faktum är att UE 9000 inte är lurar man tar av sig i första taget. De väger nämligen 330 gram (!), vilket är en av de tyngre modellerna på marknaden. Även om 330 gram inte låter som mycket kan vi efter att ha använt lurarna en hel dag intyga att det blir en aning jobbigt att ha dem på sig under längre stunder. Sedan är tyngden ett annat problem, om du råkar luta huvudet bakåt eller framåt riskerar hörlurarna att helt eller delvis ramla av huvudet. Det är samtidigt inte svårt att se vad som gör att de väger så mycket som de gör - UE 9000 är rejäla doningar och det är metall och åter metall som gäller.

Själva lurarna omsluter öronsnäckorna bekvämt och klämmer inte onödigt hårt utan helt lagom även om man har glasögon på sig. Kort sagt - den hiskeliga prislappen känns åtminstone i den här delen av vårt test ganska motiverad.

Ljudkvalitet

Vi börjar från botten och tar det uppåt, så att säga. Basen är djup, enormt djup. Men den är inte störande, utan snarare fokuserad. En låt som Nine inch nails Head down (The Slip) har gott om bas i de lägre frekvenserna och här missar vi inte ett ljud, och det är nästan helt perfekt.

Bastrumman i Enyas The longships skakar om inte bara trumhinnorna utan också hela kroppen på ett riktigt häftigt och ändå behagligt sätt. I slutet på Shepard moons, också av Enya, smyger en loopad sampling in och för första gången hör vi hur usel kvaliteten är på samplingen.

Mellanregister och diskant går verkligen inte av för hackor heller. I Tears for fears Secret world (Everybody loves a happy ending) så har bandet spelat in låten i sällskap av blås och stråkar, och i slutet på låten så fortsätter ett par instrument att spela när resten av bandet lagt ned verksamheten, följt av en liten spontan applåd. Trodde vi. Samtidigt som applåden så fortsätter en harpa ljuda lite tyst i bakgrunden, men även om vi hört låten åtskilliga gånger tidigare i både högtalare och hörlurar hade vi aldrig hört just det instrumentet vid det tillfället i låten. Även under andra delar av låten framträder ljud som vi helt enkelt missat eftersom vi inte lyssnat på den i tillräckligt bra hörlurar eller högtalare. Det är nog det enklaste sättet att beskriva hur bra UE 9000 låter - detaljrikedomen i ljudet är närmast provocerande bra.

Teknik

Så här långt ser det ju minst sagt bra ut för UE 9000: rejält byggda, en aning tunga men med en ljudkvalitet som vi inte upplevt tidigare, och i synnerhet inte hos ett par trådlösa hörlurar.

Det är dock ett problem som är en aning svårt att se förbi, och det är det faktum att det emellanåt dyker upp små störningar i lurarna. När en låt är slut och ska hoppa till nästa i vår iPhone 5 så klickar det liksom till i lurarna, och på ett ganska obehagligt sätt. Det sker inte alltid utan snarare helt slumpmässigt, och samma sak gäller om det dyker upp en notifiering på telefonens skärm: klick. Vid enstaka tillfällen tystnar också musiken någon sekund, om ens det, men det är tillräckligt för att vi noterar det och det känns inte helt perfekt, i synnerhet inte om man ser till prislappen som dessa hörlurar ändå betingar.

Vi testar även med en iPhone 4S, också den med iOS 6, och mängden störningar blir fler och tydligare. Efter att en notifiering visats så släcks skärmen på vår iPhone 4S och i samma ögonblick stannar musiken upp för en sekund.

Så var ligger då felet kan man undra - i lurarna eller i iPhone 4S respektive iPhone 5? Gizmodo testade UE 9000-lurarna för en tid sedan och använde sig av en iPhone, gissningsvis en iPhone 4S med iOS 5 som var toppmodellen då. De hade problem med störningar. En kundrecension på Apple Store pekar ut iPhone som problemkälla.

Andra saker som vi har upplevt problem med är att UE 9000 tycks tappa kontakten med telefonen för några sekunder. Musiken spelar i telefonen, men inget hörs i hörlurarna. Utan att man sedan försöker åtgärda det kommer musiken tillbaka igen.

Eftersom både iPhone 4S och iPhone 5 stödjer bluetooth 4.0 så är det vi upplevt med UE 9000 underligt, minst sagt. Hade den äldre iPhone-modellen haft en sämre bluetooth-standard hade fenomenet kunnat förklara sig där och då, men på pappret ska båda telefonerna leverera samma funktion via bluetooth. Den initiala frågan var felet ligger är omöjlig för oss att svara på i dagsläget. Vi har testat att ladda hörlurarnas batteri fullt, gjort om kopplingen mellan både iPhone 4S respektive iPhone 5 och UE 9000, startat om båda telefonerna och sett till att de kör den senaste versionen av iOS 6 båda två, men det hjälper inte.

Är man beredd att betala för snuskigt bra ljud och kan leva med att ansluta hörlurarna med en kabel finns det både kabel i förpackningen och anslutning för detta i hörlurarna och då är åtminstone problemet med störningarna i ljudet löst. Tillsammans med en bra musikanläggning, en skön fåtölj och ett glas valfri dryck är i ärlighetens namn det sätt vi rekommenderar att du använder UE 9000 om du köper ett par - alla förtjänar ljudkvalitet av det här slaget och det är mest synd att det krävs prislappar av det här slaget för att nå dit.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
5 svar

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.