Letterpress - nytt ordspel från Tweetie-skaparen

SNABBTITT. Letterpress är ett nytt ordspel där två motståndare tävlar om att skapa ord från en uppsättning bokstäver. Spelet är skapat Loren Brichter som tidigare gjorde Tweetie och vi har testat det.

Loren Brichter är mest känd för att ligga bakom Tweetie med sitt företag Atebits, en av de mest uppskattade Twitter-klienterna både för OS X och för iOS. Loren var den som uppfann "pull-to-refresh", en funktion som mer eller mindre är standard i appar idag. Lorens program var så bra att Twitter köpte upp dessa och anställde honom för att göra om Tweetie till Twitters officiella klienter för OS X och iOS.

För nästan ett år sedan lämnade Loren Twitter och sedan dess har det varit tyst om vad han sysslat med. Fram till nu när hans nya Atebits-projekt, ordspelet Letterpress, släpptes i App Store.

Snabbtitt

Finn ett fel. Game Centers design blir en stark kontrast mot den eleganta designen i Letterpress.

Spelets upplägg är enkelt och går snabbt att lära sig. Letterpress går ut på att utifrån en uppsättning bokstäver skapa ord och det sker alltid mot en motspelare som väljs genom Apples Game Center i iOS. Det är inte otänkbart att Letterpress är det första spelet som på allvar etablerar Game Center som en användbar funktion för många iOS-användare.

Spelarna turas om att använda bokstäverna för att skapa ord som ger poäng per tecken.

Spelarna turas om att välja bland de 25 bokstäverna på spelplanen för att skapa ord. När ett ord är lagt färgas dessa bokstäver ljusblå för dig och ljusröda för din motståndare. Det går att stjäla bokstäver från motståndaren men bokstäver som är omringade av en färg blir låsta och markeras med en mörkare variant av blått eller rött. När alla bokstäver använts är spelet över och den som har flest bokstäver i sin färg vinner. Ord som använts en gång kan inte användas igen, men vissa typer av varianter är tillåtna.

Längst till vänster: små snygga animationer utmärker Letterpress. Till höger: det går att se vilka ord som användes i ett tidigare spel.

Likt andra framgångsrika iOS-spel för två personer fungerar Letterpress bra genom att spelarna kan hålla på under en lång tid och lägga sina ord när det passar. För den som köpt uppgraderingen för sju kronor går det dessutom att ha flera spel igång samtidigt med olika motspelare.

Letterpress är inte det första ordspelet i App Store. Spel som Words With Friends och Spelltower är redan populära men Letterpress tar det ändå till en ny nivå genom bra spelidé och läcker design. Det är enkelt och kul att använda och tvåspelarfunktionen fungerar bra.

Spelet är alldeles nysläppt men de som haft tillgång till spelet under betaperioden (som Marco Arment, John Gruber, Federico Viticci och flera andra) vittnar om hur kul och beroendeframkallande det är. Utifrån det vi hunnit testa hittills är vi böjda att hålla med, Loren Brichter ser ut att ha en riktigt hit på gång med Letterpress.

Endast på engelska

Den stora nackdelen ur svenska ögon är förstås att spelet inte är på svenska. Det kan vara kul att träna sin förmåga att skapa ord på engelska, men det hade varit ännu bättre att få skriva svenska ord. I en fråga om stöd för spanska i Touch Arcades forum skriver Loren att han gärna skulle vilja lägga till spanska men att det svåra är att skapa bra ordlistor. Den engelska ordlistan på cirka 270 000 ord tog lång tid för honom att sätta samman.

Letterpress är en helt annan produkt är Tweetie, både för att det är ett spel och i sin design, men omsorgen om detaljer och gränssnitt är bekant. Designen är ytterst minimalistisk och kan se nästan lite tråkig ut på bild. Det är först när det används som det märks hur mycket arbete som lagts ner på genomtänkta detaljer och inte minst de subtila men läckra animationerna. Det är svårt att inte falla för Letterpress om man uppskattar bra gränssnitt.

Exempel dialogruta från System 7.

Daniel Jalkut, en annan Mac-utvecklare, kommenterade på Twitter att Letterpress känns som Mac OS System 7 fast för Retina och Loren svarade att det var exakt den inspirationen han hade med sin design.

<blockquote class="twitter-tweet" data-in-reply-to="261264599800754176" lang="sv"><p>@<a href="https://twitter.com/danielpunkass">danielpunkass</a> That was EXACTLY my inspiration! What would they look like today? :)</p>— Loren Brichter (@lorenb) <a href="https://twitter.com/lorenb/status/26126580211..." data-datetime="2012-10-25T00:39:55+00:00">oktober 25, 2012</a></blockquote>
<script src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Letterpress är gratis i App Store och är fullt spelbart men för sju kronor går det att låsa upp ytterligare funktioner i spelet, som att kunna ha flera parallella spel igång samtidigt och byta färgtema.

Kommentarer
8 svar

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Skjut dig fram genom rymden i den senaste delen av action-spelet Galaxy on Fire, som släpps idag till Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Snart kommer det kanske gå att att hyra filmer i Itunes så kort som två veckor efter att filmerna haft premiär. Men är det tillräckligt för alla som vill se nyare film hemma?

Under julhelgen kan det lätt bli stressigt och det är mycket att göra, ett sätt att lugna ner hjärnan är att använda digitala att-göra-listor som stillar planeringsstressen.

Det vankas både tävling och specialpris runt kylaren Silent Loop när Inet och Be Quiet intar dagens lucka. Rulla igång rimfabriken och bege dig till jukalendern!