Obegriplig uppdatering av iPod nano

TEST. En ny iPod nano har landat på redaktionen och vi har tittat, klurat och funderat på vad man egentligen ska med den till. Med en ny-gammal formfaktor som nickar gillande mot iPod touch kliar vi oss på hjässan och frågar: vad ska man med en iPod nano till?

Den förra modellen av iPod nano var charmig, smidig och lättanvänd. Man kunde montera den i ett armband och använda den som armbandsur, och man kunde utan att blinka lämna den till sina barn utan att behöva oroa sig för att den skulle gå sönder. Nu har Apple valt att lämna den gamla formfaktorn och istället gå över till en ny som liknar den fjärde generationens iPod nano en hel del. Men frågan är bara - varför?

Den sjunde generationens iPod nano har en större skärm, 2,5 tum för att vara exakt, och erbjuder 240 x 432 pixel i upplösning med 202 pixlar per tum. Det går att se på video på den, men det är minst sagt på gränsen.

Vidare är skärmen en enda stor touchskärm och den enda knappen på framsidan är den numera välbekanta hemknappen som vi också återfinner på iPhone, iPod touch och iPad. Men det finns ingen App store för iPod nano, det finns ingen wifi-anslutning och givetvis inget 3g eller bättre. Kort sagt, detta är ungefär som en väldigt liten, väldigt stympad och väldigt otillgänglig iPhone eller iPod touch, och den närmaste jämförelsen vi kan göra är en iPad mini med en enda lagringsstorlek, inget wifi och inget stöd för mobila nätverk som 3g eller lte, och utan stöd för App store.

Vi kopplar in den och synkroniserar över lite musik från iTunes. Det går blixtrade snabbt, om ordvitsen ursäktas, via lightning-anslutningen och sju hela plattor är överförda på några sekunder.

Inte för att det saknas funktioner i iPod nano - den har inbyggd radiomottagning för fm-bandet, bluetooth 4.0 för trådlösa hörlurar och andra bluetooth-enheter, accelerometer, videouppspelning, bilder och musik via iTunes.

Men det är inte där problemet ligger, utan snarare är problemet att det du får om du köper en iPod nano är just vad du får. Det finns inte längre några spel eller andra program att köpa via iTunes till iPod. Kanske är det inget jätteproblem om man funderar på att ge en sådan här till sina barn, men med en prislapp på 1 495 kronor för 16 gigabyte lagringsutrymme (den enda modell som erbjuds) är det å andra sidan inte självklart att det är just en julklapp till ungarna.

Dagen efter att vi packat upp och testat iPod nano släppte Apple en uppdatering för enheten. Vad som uppdaterades är högst oklart, åtminstone om man ska utgå från informationen i iTunes:

iPod nano (7th generation)
Version 1.0.1

• Support for iPod nano (7th generation)

Apples nya hörlurar, en rad olika färgmöjligheter på skalet och lightning-kontakt för laddning och synkronisering till trots är det svårt att hitta någon uppenbar anledning till denna uppgradering annat än att fortsätta driva på försäljningen av iPod lagom till jul.

Ipod nano har helt enkelt för liten skärm, för hög prislapp och obefintliga expansionsmöjligheter i form av extra programvaror för att kännas intressant. Kanske är den ett alternativ för de som motionerar och vill ha en tunn och lätt musikspelare som dessutom fungerar med Nikes motionscensorer, men om det är värt 1 500 kronor är upp till var och en att avgöra.

Lyssna också gärna på vår podcast på måndag där vi diskuterar iPod nano ytterligare.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
17 svar

Under parollen "Today at Apple" ska dussintals kostnadsfria seminarier erbjudas i alla Apples butiker med start i maj.

EU-kommissionen utreder svenska mobiloperatörer efter misstanke att de ägnar sig åt samverkan för att hindra konkurrens.

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.