Mindre iPad, nya Macar, iBooks, iTunes och utbildning - ryktena inför tisdagens event

På kvällen tisdagen den 23 oktober är det dags för Apple att presentera ett antal nyheter. Den mindre modellen av iPad väntas se dagens ljus samt flera uppdaterade Macar. Vi har sammanfattat ryktena hittills.

Det är i skrivande stund lite drygt ett dygn kvar tills Tim Cook på tisdagskvällen klockan 19.00 svensk tid hälsar inbjudna journalister välkomna till California Theatre i San Jose, Kalifornien.

California Theatre är en tjusig lokal. Bild från Image Center.

Platsen är ovanlig för Apple som oftare använder Yerba Buena Center i San Francisco, men inte helt obekant. Till exempel 2005 stod Jobs på samma scen och presenterade iPod video.
Bloggen Techie Buzz har postat bilder av hur Apple för fullt håller på att preparera California Theatre inför morgondagen, som första bilden ovan.

I tisdags förra veckan gick Apple ut med inbjudan till media om ett event den 23 oktober. Den var väntat då trovärdiga källor hos The Loop och AllThingsD hade bekräftat detta datum. Samma källor hade redan innan lanseringen av iPhone 5 meddelat att den omtalade mindre modellen av iPad, kallad "iPad mini", skulle lanseras separat i oktober.

Vad som framkommit under de senaste veckorna är att det ser ut att bli ett fullspäckat event. Utöver iPad mini väntas Apple även uppdatera den tredje generationens iPad med nya kontakten och möjligen bättre 4g-stöd. Som om det inte var nog påstås det också att Mac mini och iMac kommer i nya modeller samt att Apple släpper en 13-tumsmodell av MacBook Pro med Retina-skärm. Digitala böcker i iBooks, en satsning på utbildningsmarknaden och iTunes 11 är andra troliga ämnen. Läs vidare för en genomgång av de tänkbara nyheterna.

iPad mini

Konceptbild från iMore.

Huvudpunkten på tisdagskvällen blir den nya mindre modellen av iPad mini som vi skrivit om sedan det kom allt fler rykten i somras. I början av oktober tog ryktena ny fart.

Huvuddragen är en skärm på 7,85 tum i 4:3-förhållande, samma som på övriga iPad-modeller. De flesta rykten pekar på att skärmen inte kommer att vara Retina utan 1024 x 768 bildpunkter precis som första och andra generationens iPad, för att hålla nere kostnaden, storleken och strömförbrukningen. Den nya iPad mini blir i stort sett som en krympt iPad 2, men med smalare kanter på långsidorna likt iPod touch. Kanterna runtom blir mer avrundade än avfasade.

Priset ska enligt de tidiga ryktena bli aggressivt prissatt vilket borde få den enklaste modellen att landa på 249 dollar eller möjligen 299 dollar. I Sverige skulle det i så fall bli mellan 2 500 kronor och 3 000 kronor. Det kom ut uppgifter i helgen från 9to5Mac om att priserna skulle börja på 329 dollar i USA vilket var högre än tidigare rykten och spekulationer.

Prissuppgifter på iPad mini enligt 9to5Mac.

Ett lägsta pris på 329 dollar låter oväntat högt för en instegsmodell med endast wifi och utan Retina, speciellt som tidigare källor hos bland annat iMore och The Next Web talat om aggressiv prissättning kring 250 dollar. 9to5Mac har dock haft goda källor tidigare, det återstår att se om de har rätt denna gång. En spekulation är att Apple helt enkelt hade tänkt sig ett lägre pris förut för att möta konkurrensen från Googles Nexus 7 och Amazons Kindle, men senare kommit fram till att de inte behöver det. Hursomhelst blir detta en av de mer ovissa och spännande punkterna i morgon kväll.

De flesta rykten tyder också på att iPad mini kommer både med och utan mobilnätsstöd, precis som tidigare iPad-modeller. Ett rykte florerade om att iPad mini endast skulle ha wifi, men det verkar inte sannolikt.

Flera av ryktessajterna har hört att försäljningsstarten av iPad mini blir den 2 november. Det är troligen bara i USA och några andra utvalda länder. Sverige brukar finnas med i en andra omgång någon eller några veckor senare.

Ny version av nya iPad ("iPad 3 mark II")

Vid sidan av iPad mini har återkommande rykten utlovat en uppdaterad version av årets iPad, hädanefter kallad "iPad 3" för enkelhetens skull. Det vore ovanligt av Apple att uppdatera en produkt under pågående livscykel men det har hänt förut, till exempel tillkom en 16 gigabyte-version av första iPhone-modellen efter ett halvår. En uppdaterad iPad 3 skulle också kunna förklara varför så många som 24 olika modellnummer läckt ut, det vill säga att 12 stycken är för iPad mini och 12 stycken för olika varianter av iPad 3.

Denna uppdatering av iPad 3 handlar främst om att byta ut dockningskontakten till den nya Lightning-kontakten. Utöver det väntas vissa interna förbättringar, eventuellt bättre skärm och hantering av varme samt bättre lte/4g-stöd internationellt sett.

Den iPad 3 som säljs idag har bara 4g-stöd på ett fåtal marknader, något som fick negativ uppmärksamhet vid lanseringen i mars i år. Det är troligt att denna nya version kommer att ha ett bredare 4g-stöd likt iPhone 5, det vill säga klart förbättrat i stora delar av världen men troligen inte för våra nuvarande svenska mobilnät.

Priser och lagringsstorlekar väntas inte förändras.

Retina MacBook Pro 13 tum

En av flera bilder från forumet på kinesiska WeiPhone.com

Ända sedan MacBook Pro 15 tum med Retina-skärm lanserades i juni i år har det förekommit rykten om ett mindre syskon, det vill säga en 13-tumsvariant med högupplöst Retina-skärm. Vi sammanfattade dessa rykten förra veckan, bland annat att skärmens upplösning blir 2 560 x 1 600 bildpunkter. Sedan dess har det under helgen publicerats bilder i forumet på den kinesiska sajten WeiPhone.com som visar en till synes färdig modell, bland annat jämförd med en MacBook Air.

Prismässigt sägs denna mindre Retina-modell börja på 1 699 dollar i USA enligt 9to5Mac, att jämföras med 1 199 dollar för den enklaste modellen av MacBook Pro 13 tum med vanlig upplösning och 2 199 dollar för MacBook Pro 15 tum med Retina-skärm.

Mac mini

Som vi rapporterade förra veckan väntas Mac mini få en mindre uppdatering. Vi gissar på Intels Ivy Bridge-plattform och usb 3 samt mer lagring för pengarna. Ett rykte från 9to5Mac hävdar att Apple kommer att börja sälja minnesmoduler på 8 gigabyte vilket skulle göra att den maximala mängden minne i Mac mini skulle fördubblas till 16 gigabyte från dagens 8 gigabyte eftersom Mac mini har två minnesplatser.

iMac

En omdesignad iMac är en efterlängtad uppdatering för de som föredrar stationära Macar av typen allt-i-ett. Dagens iMac-modell släpptes redan i maj 2011 och har därmed väntat länge på en uppdatering. I vår rapport förra veckan beskrev vi hur läckta komponenter och andra rykten pekat på en helt ny tunnare design. Det var då oklart om iMac skulle vara en del av tisdagskvällens event och det är fortfarande osäkrare men det mesta tyder ändå på att vi även får se nya iMacen då.

Eventuellt ska även iMac få möjlighet att samma större minnesmoduler på 8 gigabyte som Mac mini (se ovan). Dagens iMac har fyra minnesplatser och det skulle i så fall innebära att iMac totalt skulle kunna ha 32 gigabyte internminne. Det är dock full möjligt att den nya tunnare designen offrar två av minnesplatserna så att den maximala mängden minne fortsätter att vara 16 gigabyte.

Vad iMac däremot inte väntas få är en Retina-skärm. Många väntar på den dagen vi får Retina på stora stationära skärmar, men tyvärr är tekniken inte där ännu, så vitt vi vet. Det handlar både om att kunna tillverka Retina-skärmar av den kalibern, att kunna bygga grafikkort som klarar dessa monsterupplösningar samt att göra allt detta till en rimlig kostnad.

iTunes 11

Redan vid presentationen av iPhone 5 visade Apple upp den kommande versionen av iTunes 11. Men för ovanlighetens skull var det ingen produkt som var färdig för lansering då, utan bara något som skulle komma senare i oktober enligt Apple. I morgon väntas Apple presentera iTunes 11 igen och sedan släppa det kort därefter. För mer om iTunes 11, kolla in vår sammanfattning från september.

iBooks

Från flera håll har det kommit antydningar om att iBooks, Apples app för att läsa digitala böcker, kommer att få stort utrymme i samband med presentationen av iPad mini. Det senaste är att Apple själva läckt iBooks 3.0 som ett systemkrav för en bok i iTunes Store. Den nuvarande versionen av iBooks är 2.2.

Utbildning

Med en billigare mindre iPad kommer att nu att göra en ännu större satsning på utbildningsmarknaden, enligt bland annat nyhetsföretaget Bloomberg. Detta är något som Apple också kommer att lyfta fram under morgondagens event.

Sammanfattningsvis ser vi fram emot ett intressant event som ser ut att bjuda på flera nyheter. Apple väntas inte sända det live på nätet, men flertalet sajter kommer att rapportera live därifrån. Häng med i forumet och diskutera eventet allt eftersom det utvecklar sig imorgon kväll.

Uppdatering 23:05:

Det kan vara värt att understryka att vissa av rykten om uppdaterade Macar (Mac mini och iMac) bara nämnt att de ska uppdateras "under veckan". Det kan mycket väl vara så att Apple utelämnar dessa under själva eventet för att fokusera på några huvudpunkter. I vilket fall lär vi se dessa Macar uppdaterade de närmaste dagarna, enligt ryktena.

Kommentarer
20 svar

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.