Premiumlurar från Nocs

TEST. Nocs är tillbaka med ett par premiumlurar som de kaxigt nog döpt till Nocs NS600 Crush. 99mac har tagit med sig dem överallt under några intensiva dagar för att se om de levererar så bra som företaget lovar.

Uppackning
Nocs NS600 Crush levereras i en snygg svart förpackning. På baksidan finns ett litet fönster som visar snäckorna. Väl öppnad ligger det en liten väska som visar sig innehålla två uppsättningar silikonproppar av varje storlek. Det är generöst, eftersom de har en tendens att försvinna. Det finns också en flygplansadapter så att lurarna går att använda även på resande fot.

Hörlurssnäckorna är silverfärgade i blästrad aluminium. Kabeln är trasselfri, enligt Nocs i flätad kevlar för att hålla extra bra. Enkla, snygga och utan onödiga krusiduller.

In-ear och passform
Jag har använt Bose headset MIE2i nu ett tag för att jag ledsnade lite på in-ear. Det är knepigt att till exempel tugga och lyssna på något samtidigt och rörelser i sladden brukar höras rätt bra i örat. Men framför bytte jag för att jag behöver höra lite av omvärlden när jag går runt i trafiken med ögonen på min iPhone (en mycket dum vana jag skaffat mig, jag vet). Med det sagt sitter Nocs NS600 Crush bekvämt i örat och själva lurarna väger väldigt lite, så det är inga problem att ha dem i en längre tid.

Den stora fördelen med in-ear är när man inte vill höra omgivningen, till exempel när man reser kollektivt. Lurar som inte är in-ear fungerar inte alls på flygplan och andra platser med en mycket bakgrundsljud. Nocs NS600 Crush stänger effektivt ute oönskade ljud.

Ljud
Nocs själva säger att de tagit fram de här lurarna för att som produktnamnet antyder krossa konkurrenterna. Varje snäcka har två element, diskant och bas, som tillsammans ska ge ett fullt frekvensomfång. Det låter ju fint att lurarna ska ha imponerande diskant, tilltalande mellanregister och exceptionellt fylliga och rika bastoner. Men är det så?

Jag tog hjälp av en spellista i Spotify med blandad musik. Jag lyssnade i både datorn och mobilen med de bästa ljudinställningarna på de trådlösa nätverket, men i normalläge på 3g. Helt enkelt så som jag normalt lyssnar med mina lurar.

Nocs NS600 Crush levererar ett ganska rent ljud, basen är inte jättedjup men definitivt i den bättre klassen för sådana här headsets. Jämfört med Bose MIE2i upplevde jag ljudet som just renare, men inte sämre. Spellistan innehöll spår med mycket bas, akustiska låtar och klassiskt. Lurarna har också fått spela podcasts med bara tal. Ibland hörde jag ett svagt brus som inte fanns med på samma låtar i andra lurar, men i det stora hela levererar lurarna mycket bra. Det går att spela riktigt högt om man önskar. Om du lyssnar på mycket hiphop eller annat med väldigt mycket och djup bas kanske de här lurarna inte är för dig, men jag tycker att de är väldigt allsidiga.

Spellistan:
Massive Attack – Angel
Radiohead – Blow Out
Radiohead – Fake Plastic Trees
Sinead O'Connor – Troy
Guns N' Roses – Patience
Jeff Buckley – I Know It's Over
Psapp – Tiger, My Friend
Klaus Jäckle – Fugue for Solo Guitar in G Minor, BMV 1000
Melbourne Symphony Orchestra – The Planets, Op. 32: IV. Jupiter – The Bringer Of Jolity
London Festival Orchestra – Adagio In Minor For Strings And Organ

Mobilsamtal och fjärrkontroll
Det sitter en liten fjärrkontroll i lagom höjd på sladden med tydliga knappar som är lätta att hitta. Under mobilsamtal får jag inga klagomål på ljudet och kan röra mig normalt utan att behöva hålla mikrofonen mot munnen.

Det finns tre knappar, två för volym och så den i mitten som fungerar för att spela eller pausa musik samt svara eller lägga på samtal. Det många kanske missat är att sådana här fjärrkontroller med tre knappar också har funktioner för att hoppa fram eller bak mellan låtar och snabbspola. Man kan också avslå inkommande samtal eller byta mellan pågående och parkerade samtal.

<div style="float:right;padding-right:10px;padding-bottom:10px;">

</div>
Slutsats och omdöme
Nocs ns600 Crush har ett rekommenderat pris på 1 195 kronor och bara som jämförelse kostar Bose ungefär samma. Jag tycker Nocs NS600 Crush är mycket bättre än lurarna du får med iPhone och för den delen många andra med billigare prislapp som jag testat. Kvaliteten samt ljudet gör dem till ett par prisvärda lurar.

Fakta:
Namn: Nocs NS600 Crush, läs mer om dem hos Nocs.
Pris: 1 195 kronor
I lådan:

  • Hörlurar

  • Liten väska

  • Silikonproppar, 2S/2M/2L

  • Flygplansadapter

  • Manual

Skriven av Ida Blix

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.