Netflix lanserat i Sverige

Under natten till måndag lanserades Netflix i Sverige. Detta är den första av vad som säkerligen kommer att bli flera filmtjänster som exporterats från USA, och vi har testat tjänsten.

I hemlandet USA är Netflix stora. Bolaget bildades 1997 och från början var planen att hyra ut DVD:er via Internet för att konkurrera med dåtidens stora kedjor av butiker, exempelvis Blockbuster, som hyrde ut filmer på VHS och senare DVD.

2008 började företaget erbjuda en tjänst de kallade "watch instantly", som innebar att kunderna nu kunde se film över Internet. 2007 hade bolaget skickat ut sin biljonte DVD-skiva via posten och idag har Netflix över 2000 anställda och över 23 miljoner kunder enbart i USA. Netflix har även etablerat sig i Kanada, Irland, England, Mexico och nu står norden på tur där Finland, Norge och Sverige får tillgång till tjänsten som innehåller både TV-serier och filmer.

Det intressanta med Netflix jämfört med andra tjänster är mängden enheter som stödjer tjänsten utan fulhack. Spelkonsoler som Nintendo Wii, Sony Playstation 3 och Xbox 360 stöds, och så också TV-apparater och Blu-ray-spelare med nätverksanslutning från exempelvis Sony, LG, Philips och Samsung. Och just ja - Apple TV stödjer också Netflix.

Och det är just den där sista lilla punkten som gör tjänsten så intressant. Självklart fungerar den i samtliga iOS 5-enheter, och app:en är enligt Netflix "särskilt optimerad" för iPhone 5, men vi kan rapportera att den fungerar bra även på en iPhone 4S. Netflix fungerar också i OS X och Safari.

Netflix har inga begränsningar när det gäller hur mycket du använder tjänsten. 79 kronor i månaden köper dig obehindrad åtkomst till allt som tjänsten erbjuder. Filmerna kan fås med ett eller flera talade språk beroende på om filmen erbjuder det, samt undertexter på finska, svenska och norska (bokmål). Undertexterna går dock inte att slå av i webbversionen av Netflix men däremot går det att avaktivera i iOS-versionen av tjänsten.

Beroende på material kan man också få engelsk textning producerad för de som har nedsatt hörsel.

Att registrera sig

Netflix vill veta vilka enheter du har hemma. Apple TV saknas i listan.

Att bli medlem är enkelt. Man surfar till registreringssidan, matar in sitt kreditkort, anger namn och e-postadress och sedan är det klart. Du kan ansluta ditt Facebook-konto om du vill kunna se vad andra du har kopplat dig till på Facebook tittar på, och du kan också börja titta på film.

Den här lite irriterande rutan om Facebook dyker här och var i olika former och det är något Netflix behöver titta närmare på.

Att titta på film i OS X

Att titta på film på din Mac är enkelt - du gör det genom webbläsaren vilket innebär att du också kan skicka filmen via Airplay till en Apple TV, fast om du redan har en Apple TV generation 2 eller senare är detta inte direkt ett problem då du kan köra Netflix direkt i Apple TV. Mer om det senare.

Om du svarat att du har en Wii får du upp denna information.

Det första du måste göra för att se på något är att välja vad. Det finns en hel del att välja på redan nu, även om de flesta TV-serier som finns via Netflix ligger åtminstone en säsong efter vad som visas nu i USA. Här skiljer sig Netflix markant från exempelvis HBO, som även de lanserar en nättjänst i Sverige inom kort till samma pris, är HBO kommer att erbjuda avsnitt som haft premiär i USA endast ett dygn senare i Sverige. Exempelvis är endast säsong 1-4 av Dexter tillgänglig, och gillar man Mad Men kan man ägna sig åt att se om hela första säsongen för det är vad som är tillgängligt i skrivande stund. Filmutbudet är inte det mest aktuella utan en film som har premiär nu kan dyka upp på Netflix nästa år.

Däremot är utbudet av dokumentärer riktigt bra, vilket vi gillar.

För att se film i din dator så måste du först installera Silverlight från Microsoft. Detta går snabbt och tycks inte sabba ditt operativsystem nämnvärt. Att installera Silverlight kan göras utan att starta om webbläsaren vilket är trevligt.

Välj vad du vill se och håll muspekaren över den för att klicka på spelknappen. Om du inte klickar så visas information om filmen eller TV-serien.

2001: A Space Odyssey - i Safari. Om en film eller TV-serie är tillgänglig i HD så visas den också i HD automatiskt om din enhet klarar av det. Exempelvis fungerar inte HD-visning med Nintendo Wii på grund av att den spelkonsolen helt enkelt inte stödjer HD-upplösning. Intressant nog så är allt mer material på Netflix tillgängligt i 1080p-upplösning, även om det mesta materialet som finns i HD i utbudet i dagsläget ser ut att vara i 720p-upplösning med en ganska låg bitrate. Det fungerar för vardagstittandet men är man ute efter den riktigt knivskarpa upplevelsen rekommenderar vi fortfarande Blu-ray. Ett annat tips är att ansluta din dator eller Apple TV till trådbundet nätverk om du ska titta på HD-material. Det fungerar för det mesta hjälpligt men börjar man spola framåt och bakåt kan det ta en stund att buffra videomaterialet om man använder Netflix över en trådlös anslutning.

Att titta på film på iPhone 5

Här ett exempel på filmvisning från den episka Se7en av David Fincher:

Filmvisningen i iPhone 5 fungerar riktigt bra över wi-fi. Textningen ser kanske lite trist ut ibland med ett typsnitt och en färg på typsnittet som kunde varit bättre valt.

Kvaliteten känns riktigt bra och skärmen är faktiskt tillräckligt stor för att kunna se på ett avsnitt av en tv-serie utan att det känns krystat. Netflix fungerar också över 3G och videokvaliteten blir av naturliga skäl sämre, och på iPhone 5-skärmen märks det även om det är svårt att visa i bilderna nedan som visar tv-serien Mad Men via wi-fi överst och film via 3G underst:

Filmkontrollerna i iPhone 5 är trevliga och tydliga även på en liten skärm:

Att titta på film på nya iPad

Att titta på film på nya iPad är en blandad upplevelse. Det är trevligt med en större bildskärm och applikationen är putsad och snygg att navigera i.

Men problemet med att använda Netflix i iPad är att HD-visning inte stöds i iPad. Åtminstone inte ännu - Netflix började prata om detta redan i mars och att det var "på gång", men ännu har inget hänt där. På den senaste generationens iPad så är detta onekligen ett problem eftersom skärmen är så högupplöst och filmmaterialet inte är det.

Sen är det också intressant att Netflix på iPad gärna buffrar så snart man börjar spola framåt och bakåt i en film eller ett avsnitt av en tv-serie, något som vi inte alls upplever på en iPhone 5 på samma wi-fi-nätverk.

Att titta på film i Apple TV

Vi har sparat det bästa till sist. Netflix finns även i Apple TV generation två eller senare. Om du slår på din tv nu och kollar på huvudmenyn i din Apple TV så syns kanske inte Netflix, men om du har land inställt till Sverige i enheten och sedan startar om din Apple TV ska Netflix-klienten dyka upp. Du loggar in med samma uppgifter som på webben och i iOS och sedan är det bara att börja titta på film och tv. Och för oss är detta just vad som gör Netflix så intressant - integrationen med en enhet som kostar runt tusenlappen, som är enkel att använda för hela familjen och som fungerar med resten av Apples ekosystem.

Apple själva får finna sig i att bli slagna på utbudet, åtminstone tillfälligt, och andra tjänster som Voddler får finna sig i att bli omsprungen - inte för att utbudet nödvändigtvis är mer imponerande i Netflix, utan för att Netflix hittat rakt in i hjärtat i vardagsrummet utan att man behöver använda en iPad eller iPhone via Airplay för att se på film. Den varianten kanske fungerar för entusiaster som undertecknad men för resten av familjen ska det vara enkelt och smidigt att se på film och tv-serier, och där har Netflix definitivt hittat rätt. Prislappen, 79 kronor i månaden (första månaden gratis), är närmast perfekt - jämfört med att betala 180 kronor i månaden för exempelvis C More film är Netflix ett givet val åtminstone för undertecknad.

Om Netflix släpper en uppdaterad klient för iPad som stödjer HD-material är en rekommenderar-medalj garanterat uppe för diskussion. Tills dess kan vi nöja oss med att alla som äger en Apple TV generation två eller senare just fick ytterligare en anledning att vara nöjda med sitt köp.

Om du vill ha tjänsten gratis året ut så kan du också kolla här.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
87 svar

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.