Kraftig nedgång för Apples aktie, långa leveranstider för iPhone 5 en orsak

Hög efterfrågan på iPhone 5 och och bra respons från kunder och media har inte varit tillräckligt för aktiemarknaden, som sett Apple tappa närmare tio procent av sitt börsvärde på några veckor. Problem att producera och leverera iPhone 5 i tillräcklig takt anses vara en av orsakerna.

Den 12 september presenterade Apple iPhone 5 och under veckan som följde klättrade företagets aktie kraftigt. Den stärktes ännu mer när Apple den 17 september släppte siffrorna för de första förhandsbokningarna, 2 miljoner beställda telefoner under det första dygnet. Dagen därpå spräckte aktien 700-dollarsstrecket för första gången i företagets historia.

Aktien låg kvar på hög nivå när försäljningen av iPhone 5 startade den 21 september men har sedan dess sjunkit oväntat kraftigt med tanke på att responsen från både kunder och media har varit övervägande god. Som alltid när det gäller aktier finns det inga säkra fakta till varför en aktie stiger och faller men två orsaker har nämnts.

Direkt när iPhone 5 släpptes med iOS 6 hamnade Apples satsning på egna kartor i fokus eftersom kartorna i de flesta fall var en klar försämring jämfört med de Google-baserade kartorna som använts tidigare. Även om recensenterna gav telefonen höga betyg blev misslyckandet kring kartorna det som fick störst rubriker och förknippades direkt med iPhone 5, även om iOS 6 också kom till äldre modeller.

Apples kartor blev till och med ett stående skämt i många sammanhang, specialsajter som drev med kartornas brister startades och humoristiska bilder som denna nedan spred sig snabbt på nätet.

Likt den äldre dam som målade om bilden av Jesus liknas Apples kartor jämfört med Googles.

Sedan dess har aktien med några få undantag bara fortsatt nedåt. Nedgången i början av oktober har varit extra kraftig och Apple-aktien ligger nu på strax under 636 dollar. Det är en nedgång på närmare tio procent från toppnoteringen. Då Apple är det företag i världen som har högst börsvärde blir siffrorna svindlande i rena pengar; bolaget har tappat över 400 miljarder kronor i börsvärde på tre veckor och för första gången på två månader är börsvärdet under 600 miljarder dollar.

Komponentbrist och hög efterfrågan

Den senaste nedgången påstås främst bero på Apples problem att leverera iPhone 5. Efter en god tillgång vid säljstarten, både i USA och till exempel här i Sverige har den nya telefonen varit svår att få tag på. Leveranstiderna globalt sett har legat på 3-4 veckor senaste tiden.

Det förekommer rapporter om produktionsproblem av olika slag. Det har bland annat rapporterats om strejker hos Foxconn i Kina men det har haft mindre inverkan, däremot är komponentbrist ett större problem, enligt en analytiker. Shaw Wu på finansföretaget Sterne Agee har till sina läsare meddelat att efterfrågan är fortsatt hög och att processen att sätta ihop en färdig iPhone 5 komplicerad än tidigare med mycket höga kvalitetskrav från Apple. Det sistnämnda ska enligt Wu vara den största flaskhalsen nu.

Aktiemarknaden är känd för extrem kortsiktighet och i grunden är den höga efterfrågan på iPhone 5 en positiv nyhet. Värre hade varit om lagren var fulla och kunderna tveksamma. Nu är det ett närmast angenämt problem Apple har, då de säljer allting de bara kan tillverka.

Kan Apple bara få igång produktionen ordentligt de närmaste veckorna inför julhandeln lär aktien stiga till de tidigare nivåerna igen. Lägg därtill att Apple väntas släppa iPad mini den här månaden.

Kommentarer
1 svar

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.