Trådlös Boombox med betoning på “boom”

Efter att Logitech köpt det amerikanska företaget Ultimate Ears för snart fyra år sedan har det nu börjat komma allt fler produkter under varumärket. Helt plötsligt har den gamla tillverkaren av tangentbord och möss förvandlats till en seriös aktör på arenan för ljudprodukter.

Vad som började med att en av grundarna till Ultimate Ears, Jerry Harvey, vid sidan om sitt jobb som ljudtekniker började experimentera med att ta fram ett par skräddarsydda hörlurar till Alex Van Halen, trumslagare i Van Halen, slutade med att Ultimate Ears grundares. Bolaget var aktivt under eget namn från 1995 fram till 2008 då Logitech köpte upp hela bolaget.

Under de första åren tillverkades specialgjorda hörlurar åt en rad olika kändisar och efter att Logitech köpte bolaget fortsätter det att fungera som ett dotterbolag till Logitech där det senare tar hand om marknadsföring, distribution, med mera. Namnet Ultimate Ears har därmed en hel del att leva upp till när ägarna Logitech har börjat skicka ut en rad produkter under Ultimate Ears-namnet.

Deras in-ear-lurar 400VI har snabbt blivit en favorit hos undertecknad, och hörlursmodellen Ultimate Ears 4000, som vi håller på och testar just nu, har helt klart potential. Hörlurar är dock en sak - högtalare en annan. Framgångsrikare företag än Ultimate Ears har misslyckats fatalt med att tillverka någotdera, exempelvis Apple, och när Ultimate Ears nu börjar ta fram en rad olika trådlösa högtalare, bitvis inspirerade av tillverkare som Jawbone och deras Jambox. Där Jambox kanske brister i hur högt den kan spela, tar däremot Ultimate Ears Boombox igen med råge - detta är en högtalare man kan vräka på med ordentligt utan att behöva oroa sig för att man knäcker högtalarna som sitter i den.

Inbyggt i Boombox sitter två 0,5” diskanter, två 3-tums basar och fyra 2 5/8” passiva radiatorer. Testet har gjorts med en iPhone 5 med samtliga EQ-intällningar avstängda och med ett urval av musik i både mp3 och aac-formaten.

Ljudbilden har ständigt en betoning av bas - vilket är bra om man lyssnar på musik av det slaget. Om man sugen på att lyssna på stillsammare musik kan bastendenserna i Boombox gå till överdrift och istället störa för att finnas där som ett stöd som exempelvis i k.d. lang’s stillsamma “Tears of Love’s Recall” och lite mer ösiga “Constant Craving” (Ingénue). Ingen av låtarna passar riktigt Ultimate Ears boombox, då basen helt enkelt blir för kraftig. Air:s “Alone in Tokyo” (Talkie Walkie) låter burkigt, medan Venus från samma platta fungerar en aning bättre, även om också den låter en aning instängd.

Överlag har den här högtalaren problem med låtar som är akustiskt “breda”, alltså där musiken spänner över ett större omfång jämfört med exempelvis lite mer mainstream popmusik, dansmusik eller liknande. Daft Punk’s “End of Line” (Tron: Legacy) låter helt grym, Oasis “Supersonic” (Definitely Maybe) tycks vara som gjord för den här högtalaren och Kruder & Dorfmeister-mixen av "Useless" (Ultra Rejoinded) låter en aning dovt i mellanregistret men annars helt okej, men så snart man spelar musik som mixats och producerats för att spänna över ett brett register ljudmässigt så håller inte Boombox måttet.

Ska man summera ljudbilden i Ultimate Ears Boombox så är det att basen kan tendera att kännas väldigt framträdande i musik där den inte ska vara det. Vill man ha en ljudlåda för festen, barnkalaset, stranden, på kontoret eller i sovrummet för att köra lite dunka-dunka närhelst det passar.
Med en batteritid som sträcker sig bortåt tio timmar och en räckvidd på hela 15 meter över Bluetooth så är den som gjord för att tas med på stranden, festen, barnkalaset, och så vidare. Om man har en musikenhet som inte stödjer A2DP för ljudöverföring över bluetooth så kan man även ansluta en 3,5mm ljudkabel från exempelvis en iPod.

Boombox väger drygt 1,9 kilo, vilket inte är så lite när man ska bära runt på den i ett antal timmar. Till detta ska man lägga att handtaget, snygga som de är, inte direkt är skönt att hålla i så värst länge.

Prislappen då? 2 290 kronor inklusive moms är det pris Logitech själva kommunicerar och om den är värd det? Tja, det är en trevlig produkt, men det är inget för den som värdesätter en riktigt fin ljudupplevelse utan kanske är ute efter något som låter okej, som kan låta mycket, som man kan ta med och som känns riktigt stabil och välbyggd.

Kort sagt: en boombox.

Skriven av Joacim Melin

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.