iOS 6: Apples nya kartor

Om det är någon funktion i iOS 6 som fått riktigt mycket skäll så är det de nya kartorna. Vi har tittat närmare på hur de fungerar och vad problemet ligger i.

När det blev känt att Apple avslutade samarbetet med Google runt användningen av Googles kartor i iOS gick det en rad olika rykten om varför. Den ganska kantstötta relationen de två bolagen emellan lär väl knappast ha gjort det bättre, och när avtalet mellan Apple och Google runt Google Maps gick ut var kanske inte förhandlingsläget det bästa. Kort sagt - det var läge för skilsmässa och Apple var den som packade väskan och stack. Men var Apple skulle ta vägen tycktes vara ovisst.

Det nya kartsystemet, om vi får kalla det så, är en blandning av ett antal företagsuppköp som Apple genomfört, kartdata som Apple licensierat från Tom Tom, butiksinformation från Axcicom, satellitbilder från DigitalGlobe, för att nämna några av en längre rad partners som Apple anlitat. Kombinerat med en fräschare kartapplikation med 3D-vy och diverse annat ögongodis borde detta bli hur bra som helst. Men det finns två problem - två stora problem.

Prestanda

Ser du rutmönstret på den vänstra bilden? Det är när vi försöker ladda en karta över centrala Stockholm - över Wi-Fi. Hur långsamt det är över 3G är det ingen ide att gå in närmare på, men långsamt det är det.

Det finns två teorier här på redaktionen varför detta inte fungerar bättre - den ena är att Apple inte har bandbredd nog för de nya kartorna ännu, lite grann som de inte haft kraft nog i sina system att hantera alla förfrågningar via Siri.

Den andra teorin handlar om att Apple räknar lite med att kartorna ska gå snabbt att ladda ned om du har en iPhone 5 och LTE-täckning - om detta stämmer är det inte första gången Apple blint stirrar framåt och inte riktigt hör klagomålen från användare som har äldre modeller av en viss produkt. Oavsett vad så är prestandan undermålig och ett gott tips är faktiskt att köpa Tom Tom eller Navigons applikationer i App Store istället om du använder din iPhone som GPS. Om du är mer intresserad av att navigera inne i en stad och du färdas till fots så kan exempelvis Eniros applikation på App Store vara till hjälp.

Apple har officiellt kommenterat kartorna och de ibland "lustiga" resultaten med att resultaten kommer att förbättras ju fler som använder kartorna. Detta innebär att Apple tack vare alla iOS-enheter som använder kartorna kan matcha GPS-koordinater med kartinformation och matcha dessa två så resultaten blir bättre. Ett sätt att hjälpa Apple är att klicka på knappen för att rapportera problem och där ange rätt adress om kartorna i iOS 6 väglett dig fel.

Felaktiga kartor

Det har redan dykt upp webbsajter där man kan få sig ett gott skratt över hur usla kartorna är i iOS 6. Undertecknad bor "utanför tullarna", som det brukar heta här i Stockholm, närmare bestämt halvvägs till Norrtälje ute i skogen och byn undertecknad bor i finns i princip inte på kartorna. Även västkustens stolthet Göteborg är helt försvunnet, enligt DN.

Men inne i stan fungerar det rätt okej - vi tog bilden nedan här på 99Mac-redaktionen och den visar exakt var vi var och hur vi skulle ta oss till Hötorget utan problem.

Andra saker som faktiskt fungerar bra är exempelvis information om en restaurang på Regeringsgatan som visas med adress, bilder från restaurangen, öppettider, med mera. Riktigt snyggt.

Framtiden får utvisa om kartorna blir snabbare och mer exakta. Känner vi Apple rätt så kommer det att "ordna sig", men det finns också en risk att Apple underskattat problemet på samma sätt som de gjorde med Siri och MobileMe innan dess.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
56 svar

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.