Egen molnbackup med ny ReadyNas-firmware

TEST. Små NAS-enheter för hemmet eller det lilla kontoret finns det som bekant gott om, och en gammal modell från Netgear har fått sig en uppdatering som både bådar gott och ont.

ReadyNas Duo är NAS-enheten från Netgear som har sålt i otaliga miljoner exemplar under årens lopp. Den första generationen med en långsam SPARC-processor ersattes senare av version två med en ARM-processor som är lite rappare.

Det är den senare ARM-baserade modellen samt ReadyNAS NV+ version 2 som fått en ny version av operativsystemet RAIDiator. Utöver att RAIDiator har fått en uppdaterad version av Netatalk, som krävs för att AFP och Time Machine-tjänsterna i Mountain Lion ska fungera ordentligt, har Netgear också lanserat en ny funktion vid namn ReadyDrop som möjliggör synkronisering av filer mellan din NAS och din Mac över Internet eller ditt lokala nätverk hemma eller på kontoret.

Som en egen Dropbox

Det är en aning förvirrande att börja titta på ReadyDrop. På din Mac krävs det att du först installerar en applikation vid namn ReadyNas Remote. Denna laddas ned gratis från Netgears supportsajt och finns faktiskt för alla versioner av Mac OS X sedan Mac OS X 10.4 (Tiger) och uppåt. En version för iOS finns också på App STore.

Vi noterar dock att applikationen inte är signerad för OS X Lion eller Mountain Lion (och finns heller inte i Mac App Store), vilket är en del av Gatekeeper, varför du måste slå av eller gå förbi spärren för att installera applikationer från andra källor än App Store och “identifierade utvecklare”. Applikationen kraschar dessutom med viss regelbundenhet och varje gång den startas upp får man skriva in användarnamn och lösenord på sin Mac. Känns inte helt tajt, om vi ska vara ärliga. Läs mer om hur man kringgår Gatekeeper här.

Med applikationen installerad kan du, åtminstone teoretiskt, ta backup till din NAS i hemmet eller på kontoret över Internet med Time Machine och också komma åt filerna på din NAS , samt att synkronisera filer mellan din NAS och din Mac oavsett om du sitter på ett kafé över Internet eller på samma nätverk som din NAS. Tänk Dropbox. Notera att vi skriver “åtminstone teoretiskt”, då detta inte fungerar felfritt.

Som standard konfiguerar sig en ReadyNas Duo med en dynamisk IP-adress. Men utan att du sätter en fast IP-adress så fungerar inte ReadyDrop. Kanske är det inte helt ologiskt, men samtidigt - hur svårt vore det för Netgear att lägga in information om detta i sitt grafiska gränssnitt? Nu uppmanas användaren kontakta supporten, vilket lär orsaka en del att göra för Netgears support.

Hur det sedan är tänkt att ReadyNas Remote egentligen ska fungera med en ReadyNas Duo tål att funderas på. I det grafiska gränssnittet i ReadyNas Duo:n matar man in den e-postadress man registrerat sig för på ReadyDrop-portalen och därefter är din NAS kopplad till kontot på ReadyDrop. Samma kontoinformation matas in i ReadyNas Remote och därefter ska du i teorin kunna se och synkronisera filer på din NAS både via din Mac och via din webbläsare. Lite som Dropbox, enkelt uttryckt.

Problemet är bara att det inte fungerar. Gränssnittet i ReadyNas Duo visar gröna bockar och att allt är okej, men på webbsajten för ReadyDrop är NAS:en inte ansluten. Samma öde tycks ha drabbat ReadyNas Remote då den trots att man loggat in med samma konto inte heller där kan se några filer.

Ta fram filen, Netgear

Tanken är god - och om det fungerar är det ännu bättre, även om man givetvis kan ha funderingar över hur trevligt det är med en motorväg rakt in från Netgears sajter till din NAS, genom din brandvägg hemma eller på kontoret utan att du öppnat en enda port för ändamålet. Och kanske är det där skon klämmer - att inte TCP-port 6300 öppnats inåt till vårt testnätverk? Men enligt Netgear ska det fungera utan att man öppnar några portar manuellt, och kontrollpanelen i ReadyNas Duo säger ju att det fungerar...

Netgear behöver fila på det här ett tag till. Tajta upp det grafiska gränssnittet ännu mer så inte hela kontrollpanelen automatiskt laddas om varje gång du ändrar en sak. RAIDiator 5.3.6 i sig fungerar bra och väl, både som Time Machine-server mot Mountain Lion, och som NAS i det stora hela, men hela tanken med att bygga sin egen Dropbox med synkronisering över Internet faller ju på att Netgear inte har kontroll över en synnerligen kritisk komponent i de allra flesta hem och kontor: bredbandsroutern.

Uppdatering, 16:58: Netgear bekräftar att det finns ett problem med RAIDiator 5.3.6 och att de arbetar med att lösa problemet.

RAIDiator version 5.3.6 för ReadyNas Duo och och ReadyNas NV+ Version 2 finns att ladda hem gratis från Netgears hemsida för ReadyNas.

Skriven av Joacim Melin

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Skjut dig fram genom rymden i den senaste delen av action-spelet Galaxy on Fire, som släpps idag till Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Snart kommer det kanske gå att att hyra filmer i Itunes så kort som två veckor efter att filmerna haft premiär. Men är det tillräckligt för alla som vill se nyare film hemma?

Under julhelgen kan det lätt bli stressigt och det är mycket att göra, ett sätt att lugna ner hjärnan är att använda digitala att-göra-listor som stillar planeringsstressen.

Det vankas både tävling och specialpris runt kylaren Silent Loop när Inet och Be Quiet intar dagens lucka. Rulla igång rimfabriken och bege dig till jukalendern!