Första recensionerna av iPhone 5 ute – snabb, snygg och lätt

De första recensionerna av iPhone 5 har släppts idag och de är genomgående positiva på de flesta punkter. Att telefonen är tunnare och lättare lyfts fram liksom de stora förbättringarna i prestanda.

iPhone 5 är utan tvekan den bästa iPhone som gjorts hittills och en av de bästa telefonerna någonsin. Den är snygg, välbyggd och ligger rätt i handen. Även om det handlar om evolution och inte revolution har Apple lyckats väl med att komma närmare perfektionism med den nya modellen. Många av förbättringarna är sådana som efter en tids användande blir naturliga och det är först vid en jämförelse med iPhone 4S som de blir uppenbara.

Näst efter den lättare och tunnare designen är det prestandan som får mest hyllningar. iPhone 5 är märkbart snabbare. Apples påstående om att den är upp till dubbelt så snabb som iPhone 4S är inte bara PR-snack.

[Bild [url="http://www.cnet.com/iphone-5"/]från CNET[/url]]

Den nya länge skärmen uppskattas, inte minst för filmläge. Batteritiden är aningen bättre, vilket i skenet av snabbare processor, större skärm och 4G-nät får anses vara riktigt bra.

Det är dock inte säkert att allt detta är tillräckligt för att locka över Android-användare i någon större utsträckning eftersom framstegen på Android-sidan varit stora senaste tiden. För fans av riktigt stora skärmar finns det många smartphones på marknaden som passar bättre än iPhone.

[Bild [url="http://www.cnet.com/iphone-5"/]från CNET[/url]]

Den nya Lightning-kontakten uppskattas för att den är liten och smidig. Samtidigt är den en av de mest kritiserade förändringarna just eftersom den gör att telefonen inte längre går att använda direkt med den uppsjö av iPhone-anpassade tillbehör som finns på marknaden idag. Inte ens adapter (som måste köpas separat) hjälper i alla situationer eftersom vissa funktioner är helt borta, som möjligheten att koppla in och styra telefonen i en bil som det går med tidigare iPhone-modeller. Det är möjligt att detta blir bättre längre fram, men i dagsläget är det en klar nackdel med iPhone 5.

Recensionerna

Här är några axplock från recensionerna, längre ner finns länkar många fler:

Tim Stevens för Engadget anser att den största förändringen är den som är omöjlig att se, nämligen hur mycket lättare telefonen är. Det är mer slående än den större skärmen och tunnare tjockleken. Den nya Lightning-kontakten får kritik för att den bara är USB 2, med andra ord ingen förbättring i överföringshastighet. Sammantaget är iPhone 5 en bättre telefon än iPhone 4S i nästan varje avseende. Även jämfört med andra telefoner står sig iPhone 5 bra, det är främst iOS som inte riktigt hänger med utan känns lite omodernt, trots den nya versionen.

Scott Stein för CNET kallar iPhone 5 för "den iPhone vi hela tiden velat ha" i en av de mest utförliga recensionerna. Det är ingen tvekan om att det är den bästa iPhonen någonsin enligt honom. Den "chockerande" lätt och efter några dagars användning framstår iPhone 4S som gjord av bly. Skärmens nya storlek var ingen dramatisk förändring, men märktes. På det hela taget är det en klart bättre iPhone som kommit ikapp vissa av bristerna som iPhone 4S kritiserades för (skärm, 4G-nät). Hade den här telefonen släppts för ett år sedan hade den hyllats som något från framtiden, men i år var den snarare bara vad som förväntades. Ändå är det en utomordentligt bra telefon.

John Gruber för Daring Fireball som är känd för att gärna ägna sig åt djupdykning i detaljer ägnar mycket av sin recension åt att försöka beskriva hur välbyggd iPhone 5 är. Den är inte bara den mest välputsade och välbyggda telefon som finns, den är också bättre än allt annat Apple gjort tidigare. Premiumkänslan, tack vare bra val av material, är mycket hög. Detta tillsammans med övriga förbättringar gör att ingen tvekan råder om att iPhone 5 är värd att uppgradera till.

Shane Richmond för The Telegraph hyllar designen så pass att han säger att iPhone 5 förmodligen är den snyggaste smartphone som gjorts.

Mark Prigg för Daily Mail är i det närmaste lyrisk över vilken fullträff telefonen är. Han lyfter speciellt fram hur mycket arbete som lagts på att få detaljerna perfekta.

Walt Mossberg för AllThingsD sätter snabbheten främst. Både i processorns prestanda men även hur mycket snabbare dataöverföringen är i LTE-nät (hos Verizon i hans fall) jämfört med iPhone 4S. Han upplevde samtalskvalitén bättre också, och hade inga förlorade samtal.

Jim Dalrymple för The Loop är likt Mossberg också imponerad av hastigheten. Med LTE blir känslan att det aldrig behöver väntas på någonting. Appar startar snabbt och det går att börja surfa på webben omedelbart. Jim tar också upp de nya hörlurarna som en klar förbättring, speciellt basljudet och komforten.

David Pogue för The New York Times upplever att kameran i iPhone 5 är i klass med de bästa mobilkamerorna någonsin. Speciellt under sämre ljusförhållanden. Han är samtidigt en av de största kritikerna mot bytet av kontakt och undrar om Apple inte bryr sig om att förlora kundlojalitet och försäljning.

Fler recensioner: TechCrunch, T3, Pocket-lint, USA Today, CBC News, Bloomberg, The Guardian och SlashGear.

Kommentarer
78 svar

Enligt källor bland telefonoperatörerna kan Apple presentera sina nästa Iphone-modeller vid ett event den 12 september.

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.