Pressvisning av Apple Store i Täby Centrum

En Apple Store är som ingen annan butik. Har man inte förstått det innan så gör man det nu. Till den gigantiska butiken i Täby Centrum strax norr om Stockholm har Apple rekryterat 80 personer, flera som fått certifiera sig hos Apple i Cupertino för de produkter de ska ge utbilda och vägleda kunderna i, som ska arbeta med alla former tjänster.

Alla kommer givetvis inte att finnas i butiken samtidigt men gott om resurser är ju alltid bra. Kompetensen hos personalen är bred - de kan hjälpa dig att svara på frågor om ljud, bild och video och det råder ingen tvekan om att detta är en fullskalig satsning från Apples sida.

Att handla i en Apple Store är speciellt. Det finns ingen kassa, och därmed inga köer. Personalen har portabla kortläsare med sig hela tiden för att kunna ta betalt via kreditkort eller kontanter, och du kan efter att ha anslutit till Apples öppna Wi-Fi-nätverk även handla via Apples egna Apple Store-applikation där kameran i din iPhone fungerar som en scanner - rikta kameran på telefonens baksida mot streckkoden på produktens prislapp, Apples egna, och den visar direkt vad den kostar, högupplösta bilder om produkten, information om produkten och du kan betala direkt med ditt Apple ID.

Ett kvitto visas i applikationen och levereras även via e-post till den e-postadress du har kopplad till ditt Apple ID, och den enda nackdelen med applikationen är att om produkten kan köpas med Apple Care (eller "garanti" som säljaren i butiken kallade det), exempelvis en Apple TV, så går den inte att köpa via Apple Store-applikationen.

Bra idé annars - för det innebär att man som kund faktiskt kan gå in, köpa en produkt själv och sedan lämna butiken utan att över huvudtaget prata med någon i personalen (även om det nog är i princip omöjligt med tanke på hur gärna de vill prata med dig). Vi försökte oss på ett köp men hade ingen kod till kreditkortet och då gick personalen bet då de ännu inte kan hantera köp via kreditkort med chip och utan kod utan vi fick helt enkelt vänta med det inköpet.

Ett par gruskorn i maskineriet

Det väloljade Apple-maskineriet gjorde annars sitt jobb i princip felfritt. Personalen klappade i händerna jublade och tjoade innan dörrarna öppnades inför de cirka 20 journalisterna som gjorde oss på 99mac sällskap denna morgon. Vi hittade åtminstone en produkt som inte hade någon prislapp på sig, påpekade det för en i personalen och tio minuter senare satt det prislapp på produkten. Boom, som Steve Jobs skulle ha uttryckt det.

Produktutbudet är enormt - det finns gott om intressanta och trevliga tredjepartsprodukter i butiken att välja bland och de har inte på något sätt fått en sämre placering jämfört med Apples egna produkter i den bakre delen av butiken. Den främre delen domineras däremot helt av Apples produkter där iPhone 4S visas upp tillsammans med floder av iPads, Macbook Air och Macbook Pro. Bordet med stationära maskiner visade en iMac, en Mac Mini och en Mac Pro - och ska man dra några slutsatser från hur Apple arbetat med den placeringen så råder det ingen tvekan om att det är bärbara portabla enheter som är i fokus i den här butiken. Att Apples butiker världen över är påkostade kanske inte är någon nyhet, och det är samma sak med butiken i Täby Centrum - det är trä, metall och inte ett billigt material så långt ögat kan nå.

Boka en Genius

En barnavdelning finns också med fyra iPad:s, ett lågt bord och små sittsäckar. iPad:arna har en rad olika barnspel installerade och det vore en fröjd att se hur länge grejerna överlever om undertecknads tvåårige son skulle få sitta där i tio minuter.

Apples Genius-avdelningen finns givetvis också i butiken. Där kan man knalla in med sina frågor, helst efter att bokat tid först, och få hjälp. Huruvida Apple också kan hjälpa till med en iPhone som man köpt via sin mobiloperatör fick vi dock inte svar på, så det kan vara värt att kolla upp det först innan du bokar en tid. Om du jailbreakat din telefon så lär du också få kalla handen av den annars så väldigt trevliga personalen, som hängde som hökar över oss journalister - var vi än vände oss möttes vi av ett stort leende och stod vi stilla mer än ett par minuter på samma ställe hade vi fått frågan om vi ville ha hjälp åtskilliga gånger. Vi ställde oss och surfade vid en Macbook Pro och vips var en Apple-anställd framme och gick lite avvaktande bakom oss - varför är oklart men den där riktigt avslappnade känslan som man kanske vill ha som kund infann sig inte riktigt idag.

I morgon lördag 10:00 öppnar butiken på allvar för kundkretsen - räkna med att det blir gott om folk så har du för avsikt att kolla in butiken och kanske få dig en present på kuppen (Apple ville inte bekräfta om det skulle bli något jippo i samband med öppningen men räkna med det) så öppnar Täby Centrum redan 08:00. Gratis toaletter finns på nedervåningen, de öppnar 09:00. Bara ett tips i största allmänhet.

Uppdatering 14:e september 19:47

Enligt säkra källor finns det goda möjligheter för de som vill sova över i Täby Centrum mellan Fredag och Lördag för att bli först in i butiken på Lördag förmiddag. Gången i den nybyggda butiksdelen mot det norra parkeringsgaraget är nämligen fredad zon då vakterna i Täby Centrum har fått order om att inte kasta ut folk som sover över där i natt.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
25 svar

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.

USA:s president Donald Trump säger att Apples vd Tim Cook lovat att bygga tre fabriker i landet och att de kommer att vara "stora stora stora".