Vad vi kan vänta oss den 12 september

Om mindre än en vecka är det dags för Apples specialevent där framförallt iPhone 5 förväntas visas upp. Vi har sammanställt vad vi tror oss veta om nästa iPhone och övriga nyheter på onsdag.

På onsdag kväll den 12 september smäller det, precis som sajten iMore avslöjade i juli. Klockan 19.00 svensk tid kliver Tim Cook upp på scenen i Yerba Buena Center i San Francisco inför utvalda delar av media som bjudits in till ett specialevent.

Som vanligt har Apple inte avslöjat vad det gäller men det hindrar inte att vi ändå har en rätt god uppfattning om vad som ska presenteras. Här är en sammanfattning av vad vi kan (och inte kan) vänta oss på onsdag.

iPhone

Namnet

Den mest givna nyheten är nya iPhone. Efter att Apple valde att kalla nya iPad för just bara "iPad" istället för "iPad 3" trodde många att nästa iPhone skulle heta "iPhone". Men efter att inbjudan gått ut och det i skuggan av siffran 12 syns en femma är det troligt att Apple vill antyda att namnet blir "iPhone 5".

Designen

Namnet är det minst intressanta, mer intressant är design och innehåll. Under sommaren har vi praktiskt taget badat i läckor av komponenter och delar till iPhone 5. I princip alla läckor har pekat på samma design, som påminner om iPhone 4/4S men med några tydliga skillnader.

Illustration från TheTechBlock

iPhone 5 skiljer sig från iPhone 4S på ett antal punkter:
- Längre (men inte bredare)
- Märkbart tunnare
- Större skärm på höjden med 16:9-format (4 tum diagonalt)
- Delad baksida, mestadels metall
- Centrerad FaceTime-kamera på framsidan
- Nya mindre dockningskontakten
- Hörlurskontakten flyttad till undersidan
- Nano-SIM-kort, mindre än nuvarande Micro-SIM.

Generellt sett brukar läckta komponenter vara en god indikation på det färdiga resultatet och andra rykten bekräftar att läckorna är äkta.

Medan andra smartphones från till exempel Samsung och Nokia har vuxit på alla bredder verkar det som att Apple håller kvar vid sin nuvarande bredd, och bara låter telefonen växa en bit på längden för att ge plats för den nya skärmen.

Skärmen

För första gången någonsin för iPhone ser det ut som att Apple kommer att förändra storleken på skärmen. Diagonalt växer den från tre och en halv tum till fyra tum. Men den växer bara på höjden (sett utifrån en stående telefon). Upplösningen kommer att förändras från nuvarande 960 x 640 till 1136 x 640. Det kommer att ge mera utrymme, till exempel för en extra rad med ikoner på hemmaskärmen. Skärmens storleksförhållande blir nästan exakt 16:9 vilket kommer att ge ett lyft vid filmtittande i liggande läge.

Rendering av hur hemmaskärmen kan se ut på iPhone 5

Tester i Apples utvecklarmiljö för iOS har visat att iOS 6 redan har stöd för just 1136 x 640. Till exempel får hemmaskärmen en extra rad med ikoner, istället för att bara sträckas ut som är fallet i iOS 5. Hur övriga appar och spel kommer att se ut på en längre skärm är fortfarande oklart. Vissa appar kommer troligen att kunna dra nytta av den större skärmen direkt utan anpassning.

Skärmen i iPhone 5 väntas också använda sig av "in cell"-teknologi. Det innebär att beröringssensorerna blir en del av skärmen, istället för att ligga som ett lager ovanpå. Resultatet ger en tunnare skärm och antas vara ett av skälen till att iPhone 5 blir tunnare totalt sett.

Dockningskontakten

Med iPhone 5 kommer även den nya dockningskontakten som vi berättat om tidigare. Den 30 pinnar breda kontakten som Apple använt sig av sedan 2003 får kliva åt sidan för en ny och avsevärt mindre kontakt med 8 pinnar (9 med höljet). Den nya kontakten ska fungera oavsett vilken väg den sätts in och ser robust ut.

Hörlurarna

För några dagar sedan släppte en vietnamesisk blogg bilder och video på ett par nya hörlurar som påstås vara Apples kommande hörlurar. De skiljer sig markant från de som säljs idag tillsammans med iPhone och iPod. Om dessa är äkta lär vi se dessa på onsdag.

Datum

Enligt ryktena sker försäljningsstarten av iPhone 5 fredagen den 21 september i USA. Därefter följer den andra lanseringsvågen i fler länder den 5 oktober. Sverige var med i denna andra omgång förra året och väntas vara det i år också.

NFC

Det har länge funnits rykten om att Apple skulle satsa på tekniken NFC, near field communication, för bland annat mobila betalningar. Även inför iPhone 5 har det funnits sådana påståenden, men det senaste och trovärdigaste är att det inte blir NFC i iPhone 5.

iOS 6

iOS 6 visades upp för första gången vid WWDC i juni, med löfte om att släppas under hösten. Nu har hösten börjat och det är högst troligt att Apple släpper iOS 6 samtidigt som iPhone 5. Apple kommer att visa upp iOS 6 igen under onsdagen och vi kommer att få veta vilket datum det släpps.

Den stora frågan kring iOS 6 är om Apple har något ess i rockärmen som inte visats upp hittills. Förra året lanserades iPhone 4S tillsammans med Siri. Siri var fullt integrerad med iOS 5, men hade inte varit en del av betaversionerna innan dess.

En av nyheterna i iOS 6 är Passbook som är Apples satsning på att samla ihop biljetter, kuponger och liknande på ett ställe och helt digitalt. Många har sett Passbook som Apples väg in till mobila betalningar. Det spekuleras kring att Passbook kommer att få stort utrymme på onsdag, men det är få konkreta rykten kring detta.

iPod

Vid sidan av iPhone väntas Apple uppdatera sina iPod-modeller. Det har funnits rykten om att iPod nano ska gå tillbaka till till en större storlek med en stor skärm likt iPod touch. Ett annat rykte har talat om någon form av Wi-Fi-funktion för iPod nano, antagligen för att användas för AirPlay. 9to5Mac misstänker dock att det är en separat ny iPod-produkt som ska lanseras, snarare än en större iPod nano.

När det gäller iPod touch skriver iMore att den ska få ny skärm i samma storlek som den fyratumsskärm som iPhone 5 väntas få. Det är oklart om skärmen har samma höga kvalité som iPhone eller om den fortsätter att ha en något sämre skärm likt iPod touch har idag.

Apple väntas även byta ut dockningskontakten för iPod-modellerna till den nya mindre.

iPad mini

När iMore släppte ryktet om event den 12 september skrev de att eventet skulle innehålla både iPhone 5 och iPad mini, den mindre versionen av iPad som Apple påstås släppa i höst. Men sedan dess har andra trovärdiga uppgifter kommit om att iPad mini dröjer till ett separat event i oktober. Det är mer logiskt då iPhone 5 och iPad mini skulle konkurrera om uppmärksamheten om de släpptes samtidigt.

Mac

Många väntar på nästa uppdatering av iMac och det finns även rykten om MacBook Pro 13 tum med Retina-skärm men eftersom onsdagens event är fokuserat på iPhone och iPod är det högst osannolikt att vi får se något sådant då.

iTunes

Större nyheter kring iTunes brukar levereras vid Apples årliga iPod-event men det är oklart om vi får iTunes 11 på onsdag eller inte.

One more thing...

På den gamla goda tiden var "One more thing..." förknippat med att Steve Jobs avslutade sina presentationer med något helt nytt och överraskande. Många hoppas fortfarande på detta varje gång Apples chefer ställer sig på scenen. Faktum är dock att det hann bli en sällsynt företeelse redan när Jobs levde.

Det är sällan Apple kan hålla sin hårdvara helt hemlig numera, eftersom produktion av hårdvara involverar så pass många tillverkare i olika länder. Se bara på läckorna av komponenter till iPhone 5. När det gäller mjukvara kan Apple däremot hålla saker och ting hemligt. Därför är det troligt att eventuella överraskningar på onsdag rör mjukvara och/eller tjänster likt iCloud och Passbook.

Rykten och trovärdighet

Allt som sammanställts ovan är utifrån rykten, läckor och kvalificerade gissningar baserat på hur Apple brukar agera. Allt sådant bör som vanligt tas med en nypa salt. Vi har försök sålla ut det mest troliga scenariot.

Vissa uppgifter, som hur iPhone 5 ska se ut, är högst trovärdiga då källorna är så pass många. Andra uppgifter kommer bara från enstaka källor, som uppgifterna om iPod nano.

Oavsett vad som stämmer är nästa veckas specialevent något att se fram emot.

Kommentarer
120 svar

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.