Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Plex lanserar betaltjänst och premiumfunktioner

Plex som används för att strömma video till iPhone och iPad samt som mediacenter för Mac har lanserat en ny betaltjänst för användare i framkant, samt en ny webbklient som premiumfunktion.

Plex är ett av de populäraste programmen för att organisera ett bibliotek av framförallt filmer och tv-serier och för att titta på dessa på olika sätt. En av de vanligare mediacenterlösningarna för Mac är en Mac mini med Plex på, ansluten till en tv.

Systemet består av ett program som är mediaserver och som organiserar alla filer och en klient som navigerar gränssnittet och visar video. Både servern och klienten kan köras på Mac men fungerar även på PC med Windows eller Linux.

Dessutom finns det en Plex-app i App Store anpassad för både iPhone och iPad. Den gör det möjligt att se film och tv-serier strömmande och slippa den omständliga processen att anpassa och synkronisera video genom iTunes. Det sparar också utrymme då allting strömmas. Det går till och med att ansluta till ett Plex-bibliotek i hemmet över internet och på så sätt se video på distans.

Förutom Plex-appen för iOS, som kostar 38 kr, är Plex gratis att ladda hem och använda. Varken server- eller klientdelen för Mac kostar något.

PlexPass - för användare i framkant

Plex har lanserat PlexPass, en betaltjänst för de som vill få tillgång till nya funktioner före andra och större möjlighet att diskutera och forma utvecklingen av Plex. Tjänsten ger också möjligheten att testa premiumfunktioner (mer om det nedan) utan extra kostnad medan de utvecklas och få rabatt på dessa när de släpps. PlexPass kan också ses som ett sätt att supporta utvecklingen av Plex ekonomiskt.

PlexPass går att köpa idag och kostar fyra dollar i månad (cirka 30 kr i månaden) eller 30 dollar för ett helt år (drygt 200 kr). PlexPass handlar om tidig tillgång och delaktighet och är en helt frivillig tjänst, det finns inte krav att köpa PlexPass för att kunna köpa premiumfunktioner.

Premiumfunktioner

Vid sidan av PlexPass kommer Plex att få premiumfunktioner som kommer att säljas som tillägg. I sin grundversion kommer Plex fortfarande att vara kostnadsfritt precis som förut och utvecklarna är noga med att poängtera att även gratisversionen kommer att få förbättringar och nyheter i framtiden.

Först ut som premiumfunktion är en helt ny webbaserad Plex-klient skriven för att fungera i webbläsaren men vara snabb och kunna visa video precis som övriga nuvarande klienter. Till skillnad från övriga kommer den nya klienten också att hantera organisering av mediabiblioteket, och det på ett snyggare och snabbare sätt än förut. Den är dessutom anpassad för mobila webbläsare.

Den nya webbklientens startsida där olika bibliotek kan hanteras.

Bläddringsläget för filmer med funktioner för filtrering och sortering till höger.

Detaljerad information om enskild film.

Möjlighet att se video direkt i webbläsaren.

Än så länge är funktionen under testande och därmed är det bara PlexPass-användare som får tillgång till den. När den blir klar och vad den kommer att kosta har inte presenterats.

Kommentarer
39 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.