Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mountain Lion: kringgå Gatekeeper tillfälligt

Mountain Lion-tips: det går att öppna hämtade program som inte är signerade utan att inställningarna för Gatekeeper ändras.

En av de större nyheterna vad gäller säkerhet i Mountain Lion är Gatekeeper. För första gången går det inte att starta program hursomhelst i OS X. Gatekeeper innehåller tre säkerhetsnivåer för att öppna hämtade program för första gången:

1) Enbart program hämtade från Mac App Store.
2) Program från Mac App Store och signerade program från identifierade utvecklare.
3) Vilka program som helst.

Den förvalda säkerhetsnivån i Mountain Lion är att nivå 2, det vill säga program från Mac App Store och program vars utvecklare är registrerade hos Apple och som har signerat programmet. En signering betyder att Apple kan kontrollera att programmet kommer från rätt utvecklare och att det inte modifierats av någon annan efter signeringen. Mer om signering finns att läsa i vår tidigare artikel om Mac App Store.

Nivå 2 är en bra säkerhetsnivå för de flesta användare, både för nybörjare och avancerade användare. Försöker man öppna ett program som inte är signerat får man upp följande dialogruta:

Mountain Lion är dock så pass nytt att alla utvecklare inte hunnit uppdatera sina program och signerat dem. Kanske är det rent av program som inte utvecklas längre. Det finns tillfällen när man vill kunna öppna vilka program som helst. Ett sätt är att gå in i Systeminställningar och byta inställning för Gatekeeper. Men det finns ett mycket enklare sätt. Högerklicka (eller control-klicka) på programmet och välja öppna från menyn:

Genom att öppna programmet på detta sätt kommer en annan typ av dialogruta upp som varnar för att programmet inte kommer från en identifierad utvecklare men ändå tillåter att man öppnar det om man vill:

På detta sätt kan man tillfälligt kringgå Gatekeeper utan att behöva ändra säkerhetsnivån i Mountain Lion.

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.