iPad mini mer lik iPod touch, smalare kanter, tunnare

UPPDATERAD. Snacket kring iPad mini har tagit ny fart sedan flera webbplatsen publicerat rykten och argument för att designen blir mer likt iPod touch än dagens iPad. iPad mini får smalare kanter på långsidorna och blir mycket lättare och tunnare, påstås det.

Trovärdiga rykten för att Apple kommer att släppa en mindre iPad har funnits ute sedan en tid tillbaka. I maj skrev iMore att vi skulle få se en "iPad mini" i oktober för 200 dollar. Strax efter att Google släppte Nexus 7, en surfplatta i 7 tums storlek med Android, publicerade både Wall Street Journal och Bloomberg nyheter om att Apple jobbade på mindre iPad.

De flesta såg då framför sig en design som liknande iPad fast helt enkelt var mindre, som denna:

Men nu tyder mycket på att vi istället får se en design som mera liknar en uppskalad iPod touch. Det vill säga inte lika breda kanter runtom skärmen, utan tunnare kanter på långsidan och bredare på kortsidan, samt tunn och lätt precis som iPod touch är jämfört med iPhone.

Idag gick 9to5Mac ut med detta rykte strax före John Gruber på Daring Fireball publicerade sina tankar kring iPad mini. Även iMore håller med (bilden överst är en skiss från iMore).

De breda kanterna på dagens iPad behövs då den är en produkt tänkt att hållas i med båda händerna. Men på iPhone och iPod touch som är så små att de ligger bra i handen behövs nästan inga kanter alls på långsidorna. En klart mindre iPad som dessutom är mycket tunnare och lättare hamnar då närmare iPod touch i designen än dagens stora iPad.

En mindre och lättare och mera långsmal iPad mini skulle också komma närmare Googles Nexus 7 som fått genomgående positiva recensioner, inte minst för sin behändiga storlek. Men iPad mini skulle då ha flera fördelar över Nexus 7, den skulle vara tunnare, lättare och ha vissa funktioner som Nexus saknar som mobildata och kamera på baksidan. Plus fördelen av att ha säljas i hela världen (Nexus säljs bara i USA, Kanada, Storbritannien och Australien i dagsläget) och ha tillgång till det stora programutbud som iPad har idag.

Vi har sett otaliga läckor av komponenter till nästa iPhone, men inget till iPad mini hittills, något som fått en del att fundera på om det verkligen kommer en mindre iPad och i så fall när den ska komma. Förklaringen är förmodligen att produktionen inte är i full gång ännu jämfört med nästa iPhone som behöver finnas i miljontals exemplar redan i september.

Men Gruber menar också att vi redan haft bevisen framför våra ögon en längre tid. Han lyfter fram bilder på fodral som 9to5Mac publicerade i slutet av juli:

Proportionerna på detta fodral stämmer väl överens med en långsmal iPad mini. Redan i början av juni hade bloggen ZooGue publicerat ett antal bilder på en baksida:

I början av augusti publicerade även apple.pro några mindre bra bilder på liknande baksida:

Gemensamt för dessa baksidor är att de inte har samma proportion som dagens iPad utan mera avlång design.

Med en satsning på mycket tunn design, låg vikt och lågt pris är det fortfarande mest troligt att det inte blir Retina-upplösning på iPad mini från början, utan skärmen på 7,85 tum får samma upplösning som iPad 1 och 2, det vill säga 1024 x 768 pixlar.

iMore står fast vid att iPad mini kommer att visas upp den 12 september i samband med nästa iPhone, även om andra webbplatser varit inne på att Apple väntar med detta efter iPad mini inte kommer att finnas klar för leverans förrän senare i höst.

Avslutningsvis lyfter Gruber frågan om namnet. "iPad mini" är det namn som genomgående använts hittills, men "iPad Air" vore mera träffande namn för att understryka den tunna designen. Om knappt en månad har vi förhoppningsvis svaret på dessa funderingar.

Uppdatering 16 augusti:

Två nya snygga renderingar som 9to5Mac låtit göra för hur iPad mini skulle kunna se ut:

Kommentarer
3 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.