Helgläsning: Magiskt när Jobs introducerade Wi-Fi

Det var magi i luften när Steve Jobs inför en häpnad omvärld introducerade trådlöst nät för tretton år sedan. Vi tar trådlöst för givet idag, men då var det en stor nyhet.

Steve Jobs keynote från januari 2007 med introduktionen av iPhone anses av många som hans allra bästa. Här var han i sitt esse när han äntligen skulle få visa upp en produkt vars beskrivning som revolutionerande faktiskt stämde fullt ut. Det var den bästa keynoten, men av alla presentationer jag sett Steve Jobs göra är det en annan som etsat sig fast hårdare i mitt minne. Det var den när Steve Jobs introducerade trådlöst nätverk.

Det var i juli 1999 som Steve Jobs stod på scenen för sin keynote vid Macworld New York. Det var på den tiden det varje sommar var en stor Macworldmässa i New York och en varje vinter i San Francisco. Det var också på den tiden som Apple sände keynoten live på nätet.

Presentationen började närma sig sitt slut och Jobs hade till publikens stora förtjusning lyft på förlåten till Apples första bärbara konsumentdator någonsin - iBook. Eller "dasslocket" som den snabbt kom att kallas i folkmun. iBook i sig var en fantastisk dator i en tid när bärbara datorer kostade skjortan, inte minst Apples egna populära PowerBook-modeller. Jobs avslutade presentationen av iBook med att som brukligt visa några reklamfilmer för publiken. Sen skulle han runda av allting.

Well, but there is one more thing...

Jobs ville visa något och plockade upp en kameraman på scenen som fick titta över axeln på honom när han öppnade en iBook som låg på ett podium. Jobs sa att han vill visa kvalitén på skärmen genom att besöka Apples webbplats. Den var lite seg så Jobs gick till CNN istället. Sen skulle han precis gå till Disneys webbplats när han helt plötsligt lyfter upp datorn och går iväg med den.

Come over here, let me show these guys how it works...

Jag tappar hakan där jag sitter och följer livesändningen. Ståendes med iBooken i ena handen surfar han in på Disneys hemsida. Publiken är i extas, det applåderas, jublas och visslas. Det är som att Jobs utfört ett magiskt trick. För att förstärka den känslan tar han fram en rockring och för iBooken genom den fram och tillbaka, för att visa att det inte finns några dolda sladdar i detta trick.

No wire. No wire. Jobs ställer ner iBooken och frågar publiken dramatiskt What is going on here?!

Det är svårt att idag förstå hur en så självklar sak som trådlöst nätverk var en sensation. Men 1999 hade inte datorerna trådlöst nätverk. Det var ethernetkabel som gällde. Wi-Fi var en ny kommande standard som industrin förberedde sig på bred front för att börja använda, Apple var helt enkelt först ut. EVERYBODY is jumping on board with this thing over the next six to nine month, som Jobs beskrev det.

Nedan är en video av detta magiska tillfälle. Det är inte den officiella keynote som sändes (den finns längre ner), utan filmat med en handhållen kamera i publiken. Därmed fångar videon också mycket bättre den eufori och det jubel som utbryter när Jobs lyfter upp iBooken. Se och njut.

Här är samma händelse från Apples officiella livesändning, som även innehåller visningen av reklamfilmerna innan:

Den kände svenske Mac-profilen Claes Magnusson, som då jobbade på MacMeckarna, hoppade tidigt på det trådlösa tåget. Här är ett litet urklipp från Sydsvenskan den 12 oktober 1999 om nyheten:

Introduktionen av iPhone Steve Jobs bästa keynote

Även om AirPort-introduktionen gjort störst intryck på mig håller jag som sagt med om att iPhone-keynoten från januari 2007 är Steve Jobs allra bästa. Både för hur han presenterar iPhone men också för vilken betydelse den i efterhand fått.

I Umeå hade det samlats ett antal entusiastiska medlemmar från 99mac i ett lab på universitet. Vi hade avskärmat oss från omvärlden i väntan på att Apple skulle lägga ut videoströmmen från keynoten, eftersom Apple slutat med livesändningarna. Tiden gick och när klockan närmade sig midnatt var vi på väg att bryta upp då videoströmmen dröjde. Men då lyckades en av oss få tag på en URL till keynoten och vi kunde se den i sin helhet, till vår stora lycka.

Här är ett klipp från den keynoten när Steve Jobs introducerar iPhone. Det är väl värt att ses i sin helhet. Jobs var känd för att bre på ordentligt och använda stora ord, men i fallet med iPhone stämde det. Det var inget mindre än en revolution.

Videon påminner om hur annorlunda telefonmarknaden såg ut före iPhone. Utseende, avsaknaden av knappar, touchskärm, multi-touch, gränssnitt, mobilwebbläsare - alling var helt annorlunda före iPhone. Det är värt att ha i baktanke angående den nu pågående rättegången mellan Samsung och Apple, där Apple anklagar Samsung för att minutiöst kopierat allting kring iPhone.

Kommentarer
11 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.