Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google köper Sparrow, Facebook köper Acrylic

UPPDATERAD. Två olika fristående företag som utvecklar populära program för Mac och iOS blev idag uppköpta av varsin gigant. Sparrow som utvecklar det populära e-postprogrammet med samma namn köptes upp av Google och Acrylic Software som gör rss-läsaren Pulp och den personliga databasen Wallet köptes upp av Facebook.

Sparrow och Pulp har fått mycket uppmärksamhet och beröm för genomtänkta och väldesignade gränssnitt och varit framgångsrika både för Mac och iOS. Men nu ser det mörkt ut för framtiden för dessa program.

Google kommer inte att utveckla Sparrow vidare och Facebook har inte ens köpt själva produkterna Pulp eller Wallet. Programmen kommer att finnas tillgängliga i sina nuvarande versioner och det kan möjligen komma mindre buggfixar men det är allt.

Båda dessa företagsuppköp är nämligen förvärv av talang i första hand. Google och Facebook vill åt personalen på företagen. Det är förstås glädjande att dessa utvecklare anses så talangfulla att stora företag vill värva dem, men för användarna av programmen är det en tråkig nyhet. Även för Mac och iOS-världen som helhet är det tråkigt när duktiga fristående utvecklare som flyttat fram gränserna för hur bra program ska se ut och fungera försvinner.

Marco Arment, utvecklaren bakom Instapaper, skriver i en kommentar att han fått flera erbjudanden om jobb hos stora företag men konsekvent tackat nej eftersom han är mån om att hans produkt ska leva vidare, och för att han inte flytta hela sin familj tvärs över landet.

Uppdatering 22 juli: Det har varit mycket reaktioner på detta, framförallt Sparrow.

Matt Gemmell klagade på de som klagade men iMores Rene Ritchie gav bra svar på tal, dvs att det är en rimlig rättighet att få beklaga sig som användare, även om man inte har någon direkt rätt att kräva något. Han gör en bra jämförelse med rätten att få klaga på nedläggningen av Firefly (en sci-fi-tv-serie).

Marco Arment följde upp med fler kommentarer också. Bland annat om att Sparrow förmodligen inte hade en speciellt bra affärsmodell eftersom marknaden för epostklienter inte är så lysande i sig. Sett ur den synvinkeln är det ganska förståeligt att de duktiga teamet bakom programmet tog den väg ut som de nu gjort när de fick chansen.

Nilay Patel tycker att Apple är de som borde vara mån om att duktiga fristående utvecklare inte blir uppköpta för att bli anställda (eller "acquihired” som det så fyndigt döpts till), eftersom det ligger i Apples intresse att ha bra utvecklare för sina plattformar (dvs Mac och iOS). Rent konkret tycker han att utvecklare borde kunna få ta betalt genom prenumerationer i App Store och att Apple skulle ge utvecklarna inblick i lite mera om hur kunderna reagerar för annonskampanjer, i dagsläget får skaparna av program i App Store och Mac App Store inte veta någonting alls om sina kunder.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.