Snabbtitt: Amazing Alex från Rovio

Skaparna av framgångsrika Angry Birds har släppt sitt första nya spel utanför Angry Birds-serien och vi har tagit en snabbtitt på det nya spelet, Amazing Alex.

Det dyker dagligen upp nya spel i Apples App Store men ett nytt spel har fått ögonen på sig extra mycket. Det är Amazing Axel och det är inte spelet i sig som är orsaken till uppmärksamheten, utan det faktum att det är #Rovio som släpper spelet.

Rovio är det lilla finska spelutvecklarföretaget med den exempellösa framgångssagan som företaget uppnått genom spelet Angry Birds. Vare sig man älskar att skicka iväg fåglar mot gröna grisar eller inte kunde bry sig mindre kan man inte ha undgått att höra talas om spelet. Spelet släpptes i december 2009 för iPhone genom Apples App Store. Ganska omgående blev det populärt och hamnade överst på Apples topplista över populäraste spel och det fortsatte vara det under lång tid framöver.

Från att ha varit exklusivt för iOS lanserade Rovio Angry Birds för flera andra plattformar, allt från Android till en HTML-version för webbläsaren Chromes egen App Store. I maj i år nådde Angry Birds en smått ofattbar milstolpe: En miljard nedladdningar.

Sedan den ursprungliga versionen av Angry Birds släpptes har flera nya spel på samma tema släppts. Den senaste och mest ambitiösa versionen är Angry Birds Space som på mindre än tre dagar laddades ner 10 miljoner gånger. Men Rovio har inte släppt något annat spel förrän nu. Därför är det stor fokus på det nya spelet Amazing Alex som precis släppts för bland annat iOS.

Amazing Alex är i grunden baserat på ett annat spel, Casey's Contraptions, som Rovio köpte rättigheterna till tidigare i vår. Spelidén är bekant för den som växte upp med det framgångsrika spelet The Incredible Machine på mitten av 90-talet.

Snabbtitt på spelet

Alex sitter med sina läxböcker och är uttråkad. Men så kommer han på att han ska bygga istället. Med hjälp av olika hjälpmedel som rör, saxar, hyllor med mera ska spelaren hjälpa Alex att få bollar, ballonger och annat ta sig till sitt mål.

I de första banorna guidas spelaren med hjälp av en hand och markeringar för var föremålen ska placeras:

Det roliga börjar några banor senare när spelaren på fri hand får börja placera ut föremål och testa om det fungerar som tänkt. Ringar visar vilka föremål som ska förflyttas och pilar var de ska hamna:

Därefter är det fritt för spelaren att bygga och testa:

Förutom att få ett föremål till sitt mål finns det även tre stjärnor att plocka, något som är bekant för den som spelat Cut The Rope.

Det finns flera olika platser med olika teman. Totalt sett är det 100 banor fördelat på fyra platser. Fler platser lär komma framöver i takt med att Rovio uppdaterar spelet.

Klassrum är den första platsen i spelet, bakgården är det andra:

I bakgården finns andra föremål än i klassrummet, som till exempel rör vilka bollarna kan rulla genom:

Förutom byggandet och spelandet har Rovio satsat på den sociala biten. När man byggt en lösning som fungerar kan man dela den med vänner och man kan se vilka lösningar ens vänner byggt.

Den sociala biten stannar inte vid lösningar, utan gäller även hela banor. Utöver de banor som följer med går det enkelt att ladda ner banor som andra skapat:

För att ladda ner banor flyttas man till Rovios webbplats för utdelade banor, ett klick på en bana och man är tillbaka i spelet igen och den nya banan laddas ner så att man kan spela den.

Det går även att bygga egna banor i spelet, men den möjligheten är inte upplåst från början.

Det kom vissa rapporter i kommentarerna på App Store om problem med Game Center, men det var inget som uppstod i detta test. Överlag känns spelet välgjort och fullt av funktioner. Spelidén är beprövad och det blir roligare ju svårare utmaningarna blir.

Samtidigt känns spelet inte nyskapande och unikt på samma sätt som Angry Birds var. Detta är mera ett välgjort spel i mängden. Med en marknadsföring som hela tiden understryker att spelet kommer från skaparna av Angry Birds lär Amazing Alex sälja bra och det ligger för närvarande i topp i App Store. Men vi lär inte få se Amazing Alex-godis på Coop Forum...

Amazing Alex finns i App Store för iPhone/iPod touch för 7 kr och för iPad som Amazing Alex HD för 22 kr.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?