Allt fler rykten tyder på iPad "mini" mot slutet av året

Det ser ut som att Apple kommer att släppa en mindre iPad-modell till hösten med en skärm på drygt 7 tum och ett attraktivt pris, enligt flera samstämmiga rykten.

Apples populära iPad har hunnit med tre generationer hittills - iPad 2010, iPad 2 2011 och nya iPad 2012 - utan att någon förändring skärmstorlek skett. Skärmen har hela tiden haft en storlek på 9,7 tum diagonalt.

Nästan lika länge har det också funnits rykten och spekulationer kring om Apple skulle släppa en mindre modell. Tillverkare av andra surfplattor, främst Android-baserade men även Amazons Kindle Fire, har testat andra storlekar kring 7 tum. Under våren har ryktena om en 7-tumsversion av iPad, kallad "iPad mini", blivit allt fler. I maj skrev iMore om en 7-tums iPad i oktober för 200 dollar och de senaste dagarna har några tunga namn som Wall Street Journal och Bloomberg sällat sig till skaran av ryktesskällor.

Googles Nexus 7 och Amazons Kindle Fire.

Förra veckan presenterade Google sin kommande Nexus 7 till ett konkurrenskraftigt pris, bara 200 dollar i USA. Så pass att Google knappt har några marginaler alls på produkten. Apple väntas ge sig in på denna för billigare mindre surfplattor genom att lansera en version av iPad som har en skärm på mellan 7 och 8 tum, enligt ryktena.

Samma typ av skärm som iPhone 3GS, samma upplösning som iPad 2

De flesta rykten pekar på en skärmstorlek på 7,85 tum och det finns en logisk förklaring till varför det vore en rimlig storlek, vilket bland annat John Gruber på Daring Fireball skrivit om. Skärmar tillverkas genom att stora plattor av pixlar produceras och sedan skärs skärmarna ut i önskade storlekar.

Med skärmstorleken 7,85 tum skulle Apple kunna utnyttja sin fleråriga erfarenhet av att göra skärmar för iPhone genom att göra skärmen till iPad mini från samma stora plattor som de idag skär ut skärmarna för iPhone 3GS. Men istället för att skära ut skärmar på 3,5 tum och en upplösning på 480 × 320 pixlar skulle dessa skärmar vara 7,85 tum och ha en upplösning på 1024 x 786 pixlar - det vill säga exakt samma upplösning som de två första generationernas iPad har.

7,85 tum tillräckligt stort, trots Jobs uttalande

Genom att behålla upplösningen 1024 x 786 kommer behövs ingen anpassning av iOS eller appar eftersom det är identiskt med tidigare iPad-modeller. Den naturliga frågan är då hur det skulle vara att använda en krympt iPad med mindre skärm och därmed mindre gränssnitt.

MacRumors tog förra året fram designexempel på hur en iPad minis skulle kunna se ut med utskrivbara PDF:er för att kunna se hur stor skärmen var i praktiken. Deras slutsats då var att även om allting blev mindre var det fullt tillräckligt för att fortfarande kunna användas, så som ikoner och tangentbord.

Steve Jobs avfärdade 7 tum som för litet vid en telefonkonferens för Apples kvartalsrapport i oktober 2010, men det vore inte första gången som Apple leverar en produkt som Jobs tidigare avfärdat.

Apple affärsverksamhet är att sälja hårdvara med vinst, så frågan är om Apple kan göra vinst på marknaden för 7-tumsplattor. Troligtvis skulle marginalerna för Apple inte vara så stora på en iPad mini för 200 dollar i början, men å andra sidan var marginalerna för den ursprungliga iPaden för 500 dollar inte heller så stora.

Om Apple återanvänder tillverkningsprocessen av skärm från iPhone 3GS kan produktionskostnaderna hållas nere ytterligare. Apple är dessutom bra på att ta betalt för mera utrymme, något många kunder är beredda att betala extra för. Till exempel en modell för 250-300 dollar med dubbelt så mycket minne.

Rapporterna talar om en produktionsstart i september och lansering i oktober. Det skulle i så fall ligga bra i tiden inför den viktiga julhandeln till hösten.

Kommentarer
30 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.