iOS 6 presenterat - kommer till hösten

Scott Forstall presenterade igår som väntat iOS 6 inför utvecklare och journalister på WWDC. Ett antal förbättringar i flera olika delar av iOS kommer, men utseendet är i stort sett samma som iOS 5.

iOS 6 är ytterligare ett steg framåt för iOS utan att nämnvärt göra någon större skillnad på gränssnittet. Nyheterna i korthet är nya kartor, bättre Siri, Facebook-integration, delning av bilder i bildström, Passbook för biljetter, boarding pass, kuponger etc. FaceTime över mobilnätet. Förbättringar av telefonappen, av Mail och av Safari. Tillgänglighetsförbättringar och kioskläge.

Scott Forstall presenterade nyheterna

Några av huvudpunkterna:

Kartor - Som väntat presenterade Apple en helt ny kartlösning för iOS. Med egendesignade kartor istället för Googles kartor, 3D-kartor av utvalda städer, steg-för-steg-navigering och trafikinformation.

Siri - Siri har fått sig ett antal förbättringar i iOS 6. Statistik och information om sport. Mer info om restauranger och bokning av bord. Mera information om filmer. Möjlighet att starta andra appar med Siri. Stöd för fler länder som till exempel Spainen, Italien och Kina. Dock ej Sverige eller något annat nordiskt land.

Facebook - Likt integrationen av Twitter i iOS 5 har nu Facebook också fått starka band till iOS. Gemensam kontoinformation och möjlighet att posta statusuppdateringar, bilder och platser från olika appar. Det går även att gilla appar i App Store och få kontaktinformation från Facebook-vänner till kontakter.

Delade bilder i bildströmmen - Bildströmmen i iOS har utökats med möjligheten att dela utvalda bilder till någon annans bildström, eller på nätet som webbsida.

Passbook - En helt ny app som samlar biljetter, boarding pass, kuponger och liknande på ett centralt ställe för enkel access. Rabattkort med saldo som kan uppdateras vid använding. Med koppling till platsinformation så att till exempel ett boarding pass kan visas direkt på låsskärmen när man kommer till flygplatsen.

Facetime över mobilnätet - En efterlängtad nyhet för många som velat kunna använda FaceTime varsomhelst närsomhelst. En annan förbättring är bättre koppling mellan Apple-ID och telefonnummer, så att det går att ringa med FaceTime till någons iPad via telefonnumret. (Denna förbättring gäller även iMessages som tidigare fungerat olika beroende på om telefonnummer eller Apple-ID använts.)

Telefonappen - En ny funktion gör det enklare att skicka textmeddelande eller lägga in en påminnelse när det inte passar att svara då det ringer. En annan efterlängtad nyheter är "Do Not Disturb" som ger möjligheten att detaljerat reglera när notiser och telefonsamtal har rätt att störa. Små smarta detaljer som att kunna välja att flera repeterade samtal på kort tid ska släppas fram.

Mail - Kontakter kan märkas som VIP för att skiljas ut från övrig e-post. VIP-märkning synkas även via iCloud. Enklare att lägga in bilder och video när man skriver e-post.

Safari - via iCloud kan information om öppna flikar synkas mellan iOS-enheter och Macar med Safari. Äntligen kommer också möjligheten att ladda upp bilder i formulär på webbsidor.

Tillgänglighet - Apple ligger långt framme i sitt arbete med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar i iOS. Med iOS 6 förbättras detta ytterligare med funktioner som att hindra vissa områden av skärmen att tryckas på eller hindra Hem-knappen att fungera. Det sistnämnda ger även möjlighet till "kioskläge" för t.ex. museer som använder iPad för information men inte vill att det ska vara möjligt att lämna aktuell app.

Utöver dessa huvudnyheter finns det över 200 andra nyheter. iOS 6 kommer till hösten utan kostnad för följande modeller:
- iPhone 3GS, 4 och 4S
- iPad 2 och nya iPad
- iPod touch 4:e generationen

En betaversion av iOS 6 har släppts idag till utvecklare.

Kolla även in den existerande tråden för iOS 6-diskussioner.

Kommentarer
16 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.