Allt inför WWDC ikväll

Ikväll klockan 19.00 svensk tid kliver Tim Cook och några andra ur Apples ledning upp på scenen i Moscone Center i San Francisco för den klassiska keynoten vid årets WWDC. Många spännande nyheter väntas.

Det är dags för den enskilt största Apple-händelsen på hela året och i år verkar den bli något i hästväg om man får tro ryktena.

Mjukvarunyheter - iOS 6 och Mountain Lion

WWDC är en konferens för utvecklare och fokus ligger alltid på mjukvaran. I år är det redan bekräftat att iOS 6 kommer att presenteras, det vill säga nästa version av operativsystemet för iPhone, iPod touch och iPad. Mycket lite är känt om iOS 6 ännu utöver att Apple väntas byta från Googles kartor till en egen kartlösning.

För ett år sedan presenterades iOS 5 vid denna tidpunkt och släptes sedan i oktober. En liknande tidsplan är att vänta i år, det vill att iOS 6 presenteras ikväll och släpps i betaversion för utvecklare men blir inte klart förrän i höst.

Utöver iOS 6 kommer Apple prata om nästa version av OS X, kallad Mountain Lion. Utvecklingen av Mountain Lion är redan långt gången och utvecklare har haft tillgång till betaversioner sedan i februari i år. Det är dock fullt möjligt att Apple sparat vissa nyheter för Mountain Lion till ikväll. Pris och lanseringsdatum för Mountain Lion väntas också presenteras.

Inför WWDC har det spekulerats i att Apple skulle släppa ett utvecklarpaket för att skapa appar för Apple TV eller ett nytt iOS-baserat operativsystem för tv-ändamål. I dagsläget kör Apple TV en specialversion av iOS 5 men det går inte att köpa eller installera egna appar. Det har också funnits rykten en längre tid om att Apple skulle göra en större satsning på tv-branschen av något slag, allt ifrån en bättre version av Apple TV till det som kallats "iTV", dvs en hel tv med skärm och allting.

Hårdvarunyheter - stor uppdatering av Macar

Om nyheter kring mjukvara är ett säkert kort på WWDC är hårdvarunyheter inte lika självklara. Förra året presenterades till exempel inga hårdvarunyheter alls. Men i år verkar det bli fler än någonsin. Faktum är att Apple väntas göra sin största uppdatering av Mac-produkter någonsin. Hela det bärbara sortimentet väntas uppdateras liksom iMac och Mac Pro. Det är bara Mac mini som inte funnits med i de senaste ryktena.

Förutom en väntad övergång till Intels nya processorplattform Ive Bridge har Retina för Mac varit det stora samtalsämnet. MacBook Pro 15 väntas få högupplöst skärmar som alternativ, kanske även högupplöst i MacBook Air. Det har också förekommit spekulationer om fristående Retina-skärmar från Apple för användning med Mac Pro. Mac Pro förväntas få sin första uppdatering på närmare två år med nya snabba Xeon E5-processorer.

Några tillbehör väntas också släppas och/eller uppdateras, bland annat AirPort Express.

iPhone däremot väntas inte uppdateras under kvällens keynote. Även om det förekommit flera påstådda läckor av iPhone-delar senaste veckorna är de flesta ryktessajter överens om att det mesta pekar på lansering i september/oktober.

Flitigast på att rapportera rykten kring inför WWDC har varit MacRumors, 9to5Mac, BGR och AppleInsider men även etablerade media som Wall Street Journal har publicerat rykten.

Liverapportering

Inget hittills tyder på att Apple kommer att sända kvällens keynote direkt över nätet. Apple brukar istället lägga ut en videoström efter hela händelsen är över. Ibland har det handlat om en väntan på flera timmar men på senare år har det gått allt snabbare.

Näst bäst efter en direktsändning är liverapportering. Ett antal webbplatser har reportrar på plats i San Fransisco för att bevaka kvällens nyheter. Med det stora intresset för keynoten är det stor risk att vissa av dessa kommer att bli överbelastade. Nedan en lista på livebloggar för WWDC, lämna tips i kommentarerna om fler livebloggar så fyller vi på listan:

Spoilerfritt

För att få maximal behållning av keynoten från WWDC väljer en del att hålla sig ifrån nätet helt tills dess att videoströmmen läggs ut av Apple. För detta ändamål har MacRumors en spoilerfri sida som kommer att vara säker att besöka utan risk för att ta del av någon nyhet i förväg.

Diskutera på 99mac

99mac är den bästa platsen för att hänga på och och alla är välkomna att använda forumet för att kommentera och chatta om årets största Apple-händelse!

Kanske blir detta kvällens keynote:

Kommentarer
14 svar

Tim Dashwood har gjort flera plugin till videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro, och nu har Apple anställt honom.

99mac får finbesök i form av Ulrika Viklund och Måns Kronkvist Brusbäck från filmtjänsten Plejmo. Det blir snack om bio, film, videoformat och ett supersvårt quiz i slutet.

Imorgon är det Earth Day, vilket 99mac uppmärksammar med en tjusig video från NASA som fotat vår planet under ett år.

Vissa exemplar har telefonen Huawei P10 har monterats med långsammare lagringsminne, vilket Huawei skyller på bristande tillgång på komponenter.

En skaderapport som läckt ut från Apple tyder på att personal testar ett par AR-glasögon på företagets campus.

Poddcast-spelaren Overcast uppdateras, och får en mörk ikon för premiumanvändare samt stöd för uppspelning av avsnitt direkt på Apple Watch.