Tim Cook om Apple, Siri, Steve Jobs och mycket annat

I sin första stora intervju sedan Tim Cook tillträdde som vd för Apple efter Steve Jobs bortgång pratar Cook om Jobs, om sin tid hos Apple och dess produkter. Om framtida produkter ville Cook inte uttala sig, men bjöd ändå på några försiktiga löften som att Siri kommer att få stora förbättringar, integrationen med Facebook kommer att öka och ännu mer sekretess från Apples sida.

Likt sin företrädare Steve Jobs gjort tidigare år satt Tim Cook ner tillsammans med Walt Mossberg och Kara Swisher för att svara på frågor och berätta om sin tid hos Apple vid teknikkonferensen D: All Things Digital inatt. Ämnen som diskuterades var bland annat Apple, iPad, Mac, Steve Jobs, förändringar, Kina, öppenhet, patent, iPhone, Apple TV, Siri samt Facebook och Ping.

Steve Jobs var en unik person som inte går att ersätta menar Cook och han försöker inte heller göra det. Istället fokuserar Cook på att göra ett så bra jobb som vd som möjligt. Han känner starkt för sitt jobb och älskar att jobba för Apple tillsammans med några av de smartaste och mest innovativa människorna som finns.

Steve Jobs lärde Cook att vara fokuserad på att göra ett begränsat antal saker riktigt bra och lämna resten därhän, både i arbetslivet och privat. Cook lärde sig också att fokusera på framtiden och glömma det som varit, samt att glädjen finns i resan dit. Sorgen efter Jobs bortgång var enorm men Cook har vänt det till att vara en drivkraft för att fortsätta resan framåt. Cook lyfte även fram Steve Jobs förmåga att vända på en femöring om det behövdes och inte vara begränsad av gamla åsikter som en bra egenskap.

iPad, Mac och iPhone

Responsen på iPad har varit ofattbart bra och Cook känner starkt för att betrakta surfplattor som en helt egen kategori skild från dagens traditionella datorer. Att försöka göra iPad till en bärbar dator och försöka göra samma saker som på en bärbar dator är fel sätt att se på det.

Macen har vuxit mer än marknaden varenda kvartal i sex år och Apple kommer att fortsätta fokusera på att göra de bästa datorerna, inte att sälja flest datorer. Cook tror inte att surfplattor helt kommer att ersätta traditionella datorer, men att för en del personer kommer de att uppfylla samma behov som datorer tidigare gjorde.

Cook anser inte att Apple dominerar telefonmarknaden men att de har den bästa telefonen. I dagsläget är det iOS och Android som är de två stora och det återstår att se hur Windows för telefoner utvecklas. Men allting kan hända, vi är fortfarande i ett tidigt stadie av en marknad som om några år kommer att omfatta miljarder enheter. Det finns stora möjligheter här och Apples ledstjärna är att göra den bästa produkten.

Cook gjorde ett intressant uttalande angående fragmentiseringen av Android-marknaden, som är värt att citera (taget från amerikanska Macworlds sammanfattning):

We have one App Store. It’s simple and straightforward and all the apps are there. We have one phone with one screen size and one resolution, and so it’s pretty simple if you’re a developer.

Den senaste tidens rykten om nästa iPhone har pekat på en ny längre skärm med annan upplösning, men det skulle i så fall gå stick i stäv med ovanstående citat från Cook.

Apple TV och framtida tv från Apple

Cook medgav att Apple TV inte är en typisk Apple-produkt eftersom Apple tenderar att fokusera på några få riktigt stora produkter och inte ägna sig åt de måttligt framgångsrika. Men kunderna älskar Apple TV och försäljningen ökar krafter. Hittills i år har det sålts 2,7 miljoner exemplar, att jämföras med 2,8 miljoner för hela förra året. Mycket tack vare den nya 1080p-modellen som släpptes tidigare i år.

På frågan om en tv från Apple svarade Cook undvikande och sa att det är ett intressant område där folk i dagsläget inte är helt nöjda med hur det fungerar. Men för tillfället är företagets bidrag Apple TV och Apple kommer att fortsätta arbeta med den för att se hur det utvecklar sig.

Generellt sett ställer sig Apple alltid frågan om de kan göra en produkt som gör en avsevärd skillnad, en produkt alla vill ha, innan de ger sig in i nya produktområden.

Kina, öppenhet och patent

Apple är redan idag ett hemlighetsfullt företag och Cook berättade att de kommer att dubbla sin satsning på sekretess. Samtidigt jobbar Apple under Cooks ledning på att bli allt mer öppet på andra plan. Som arbetarförhållanden, miljöaspekter och ansvar hos underleverantörer.

Under våren har det rapporterats mycket om förhållanden för arbetarna hos Apples underleverantörer och detta är en viktig fråga för Cook. I intervjun berättar han om hur mycket kraft som lagts på undersöka, rapportera och förbättra. Till exempel har Apple gått från att ge en rapport om året om detta till att rapportera varje månad. Vissa frågor är komplexa, som till exempel övertid. Apple har jobbat med att få ner övertidsarbete, men det är samtidigt något en del vill göra. En del arbetare har rest långt och vill jobba hårt under ett år eller två och kunna tjäna så mycket pengar som möjligt för att ta hem till familjen.

När det gäller frågan om patent menar Cook att det inte är Apples uppgift att utveckla för hela världen. För en ingenjör som lagt mycket tid på att utveckla något är det värsta som kan hända att någon annan stjäl det och sätter sitt namn på det.

Patentsystemet idag fungerar dock inte bra på vissa plan, speciellt när det gäller breda patent som används för att försöka klämma företag som Apple på stora summor pengar. Cook sa att Apple aldrig stämt någon för den typen av breda patent som Apple blir stämda för. Patentstrider och stämningar är extraarbete som Cook önskade inte existerade, men det är inget som hindrar Apple från att fortsatta innovera.

Siri

Siri har hunnit etablera sig och kunderna älskar det, enligt Cook. Siri representerat något som det drömts om länge. Detta är dock bara början och han underströk flera gånger att det kommer att hända mycket kring Siri framöver. Det är många som jobbar på att förbättra Siri och han utlovade att de kommande månaderna skulle bjuda på uppskattade förbättringar. "We’re doubling down on it." som Cook uttryckte det.

Cook avslöjade också att S:et i iPhone 4S står för Siri, till skillnad från S:et i iPhone 3GS som stod för speed.

Facebook och Ping

Facebook är, likt Apple, ett företag som gör saker på sitt sätt men förhållandet mellan de båda företagen är fortsatt gott och det kommer att hända saker på detta området, "stay tuned" som Cook uttryckte det. Vad gäller Apples egen satsning på socialt nätverk - Ping - gick det att läsa mellan raderna att det var en satsning som inte hade någon större framtid. En del kunder gillar Ping men det är inga stora grupper och inget Apple kommer att lägga mycket energi på.

All Things Digital har publicerat en video med höjdpunkterna från intervjun med Tim Cook samt ett antal ytterligare videoklipp från intervjun upplagda.

Kommentarer
2 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.