Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple flyttar fram "sandboxing" i Mac App Store till 1 juni

För andra gången har Apple flyttat fram datumet för det kontroversiella införandet av "sandboxing" i Mac App Store. Först skulle det införas i november 2011 men blev sedan framflyttat till mars 2012 och nu har Apple precis meddelat att ny deadline är 1 juni 2012.

Ett av de absolut hetaste ämnena bland utvecklare av program för Mac har på senare tid varit sandboxing. Sandboxing är ett sätt att öka säkerheten genom att program måste deklarera vad de vill kunna göra och få tillgång till, och de får inte tillgång till vadsomhelst.

Apple hade bestämt att från och med 1 mars skulle alla program i Mac App Store tvingas klara av kraven för sandboxing. Detta har varit föremål för stor diskussion och besvikelse och uppgivenhet bland Mac-utvecklare. In i det sista har det varit massor av frågetecken kring vad som skulle hända 1 mars och Apple skulle hantera program som inte klarade sandboxing. Men nu med bara drygt en vecka kvar är datumet alltså framflytta till 1 juni.

De flesta, ja rent av alla, utvecklare är positiva till sandboxing som princip - ökad säkerhet är bra för användarna och bra för Mac som plattform - men sättet Apple valt att implementera det på har fått massiv kritik. Många av de populäraste programmen skulle tvingas kapa viktiga funktioner eller inte alls fungera längre. FTP-program som Transmit skulle kastas ut ur Mac App Store. Utvecklare skulle medvetet avstå från att utveckla nya program.

Utöver implementationen så har det också riktats mycket kritik kring bristen på svar och feedback från Apple i viktiga frågor som utvecklarna ställt direkt till Apple.

Ett antal av de mera kända utvecklarna i Mac-världen har gjort sina röster hörda i frågan, de är alla mer eller mindre kritiska till de nuvarande reglerna för sandboxing och flera har aktivt valt att avstå eller avsluta sin närvaro i Mac App store. Här har jag samlat ett antal av dessa utvecklares texter:

Farhågorna är att de nuvarande reglerna kommer att leda till urvattnade program (färre bra funktioner), helt uteblivna program och sämre uppslutning kring Mac App Store. I slutändan är detta sämre för alla användare. Ta inte bara mina ord utan kolla igen ovanstående texter för mera information från de som verkligen är insatta i ämnet.

Men varför inte bara avstå Mac App Store då? Ingen utvecklare är tvingad att använda Mac App Store, eller hur?

Det går naturligtvis att avstå Mac App Store och leverera program på traditionella sätt. Gatekeeper-funktionen i kommande Mountain Lion kan hjälpa utvecklare utanför Mac App Store att ändå få förtroende. Men då missar utvecklarna möjligheten att komma nära användare som bara tack vare Mac App Store köper program. För det är ingen tvekan om att Mac App Store gjort det enklare att köpa och installera program än någon annan lösning. Och vad värre är för utvecklarna; vissa viktiga funktioner som t.ex. iCloud finns bara att tillgå om programmet finns i Mac App Store. Så det är inte fullt så enkelt att bara avstå Mac App Store.

Förhoppningen är fortfarande att Apple lyssnar till utvecklarna och gör ändringar i reglerna för sandboxing som underlättar för utvecklarna och inte ger användarna sämre program.

Se även MacStories sammanfattning: Apple Extends Mac App Store Sandboxing Deadline to June 1

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.