Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: RainDesign iLap

Vi testar ett stöd för MacBooks som fungerar både på skrivbordet och i knät.

Eftersom marknaden för bärbara datorer har exploderat de senaste åren så har datorns plats i hemmet flyttas från skrivbordet till soffan, sängen och fåtöljen. Det många inte tänker på är att datorn intag för färsk, sval luft oftast är på undersidan och sitter man med datorn på en filt eller täcke så täcks dessa intag för och det finns en stor risk för att datorn blir överhettad och går sönder.

Nedan ser ni ett utdrag ut Apples manual för MacBook Pro:
"Do not leave the bottom of your MacBook Pro in contact with your lap or any surface of your body for extended periods. Prolonged contact with your body could cause discomfort and potentially a burn."

Självklart en amerikansk överdrift för att slippa bli stämda, men det finns ändå en viss sanning i det. Bärbara datorer är inte gjord för att användas i sängar och knän. Därför finns det en uppsjö av olika plattor och knästöd från olika tillverkare, just så att datorn inte ska överhettas och det ska bli bekvämare för användaren.

Vi tittar på iLap från RainDesign. iLap är gjort i borstad aluminium för att matcha Apples MacBooks. iLap finns i totalt 7 olika storlekar, vilket även inkluderar "PC-storlekar"; 12", 13,3" (MBA), 14", 15" Widescreen (MBP), 17" Widescreen (MBA), 15" (PC) och 17" (PC). Exakt vad skillnaden i mått är mellan PC och MacBook Pro modellerna framgår inte av RainDesigns hemsida. Vi testade 15" för MacBook Pro och 13,3" till MacBook Air och de passade perfekt.

Som vi nämnde är iLap tillverkad i aluminium vilket enligt tillverkaren transporterar bort värme 13 gånger bättre än stål och hjälper därför till att hålla din dator svalare. Datorn placeras på 4 stycken gummifötter som ser till att datorn står några mm ovanför själva iLap och därmed tillåts luft att cirkulera mellan datorn och iLap, resultatet blir självklart att datorn blir svalare.

Stödet längst bak är klätt med en tunn mjuk kudde och kan rotera (sett från sidan) för att få en så ergonomisk och stabil placering som möjligt.

Stödet längst fram kan kläs i en tjockare kudde för användning i knät eller utan kudde om man vill använda iLap på skrivbordet. Kudden är ganska tjock och fungerar både som handledsstöd och stöd i knät. På nyare modeller av iLap, eller rättare sagt på nyare modeller av kudden fram, kan man klistra fast en remsa med kardborrband i framkant på iLap och på så sätt fäst kuddstödet lite extra. Fördelen är att kudden inte lossnar lika lätt men motsatsen blir såklart att det blir lite bökigare att få av den om man växlar mellan skrivbord och knä ofta. Dock är det ett val man själv kan göra.

iLap är ingen ny produkt utan har ett par år på nacken men är inte en sämre produkt för det. Tvärtom är det förvånansvärt att ingen konkurrent har gjort en lika bra eller bättre produkt ännu. iLap är en gedigen och väl genomtänkt produkt och använder du datorn mycket i knät så

iLap kostar 55 USD för 15" och 45 USD för 13,3" (MacBook Air) exkl. frakt direkt från RainDesign. Det finns flertalet butiker i Sverige som säljer iLap. För det priset får man ett betydligt smartare, snyggare och skönare stöd än vad som erbjuds av de större konkurrenterna.

Fån RainDesigns hemsidan kan man även köpa nya kuddar och gummifötter till sin iLap om dessa delar har blivit utnötta.

Fördelar:
+ bra funktion och konstruktion
+ går att köpa "reservdelar"
+ löstagbar kudde (fram)

Nackdelar:
- kudden fram lossnar lite för lätt utan kardborr

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.