TEST: B&W Zeppelin Air

Zeppelin Air är en "iPod-högtalare" i lyxklassen, med stöd för AirPlay och som levererar riktigt bra ljud.

Zeppelin Air är den andra generation iPod-högtalare (aktivt 2.1-system) från Bowers & Wilkins och till skillnad från sin föregångare så har den stöd för AirPlay. Jag tror inte AirPlay behöver någon närmare beskrivning men kortfattat går det ut på att du kan spela upp musik från din dator till en högtalare/stereo via ditt nätverk, trådlöst eller via kabel. Läs mer om AirPlay hos Apple.
AirPlay är dock inte den enda nyheten jämfört med föregångaren, även om de båda är slående lika till utseendet så har Bowers & Wilkins uppdaterat Zeppelin på insidan. Bland annat så har man enligt Bowers & Wilkins gjort musiksignalen 100% digital både via dockkontakten och USB och man har stoppat in nya diskant- och mellanregisterelement samt uppgraderat förstärkaren.

Framsidan:
På framsidan finns endast en on/off-knapp, volymreglage samt dockkontakten där du kan docka vilken iPod eller iPhone du vill, bortsett från Shuffle. iEnheten du väljer att docka laddas självklart medan den är dockad.

Baksidan:
På baksidan hittar vi från vänster till höger följande ut/ingångar: strömanslutning, ethernet (LAN), USB, 3,5mm minijack ingång och en komposit videoutgång. 3,5mm ingången är precis som på många av Apples produkter både optisk (stereo, upp till 24 bit/96 kHz) och analog.
Videoutgången gör att du kan koppla din iEnhet till en TV, dock är upplösningen begränsad till 576i och det är bara själva videoklippet eller bilden du ser på TVn, inte albumomslag eller menyerna i iOS.

Insidan:
Zeppelin Air är ett aktivt 2.1 system, på insidan finns det enligt B&W två Nautilus diskanter 2x25 watt, 2x25 watt mellanregsister och en bas på 50 watt, allihopa individuellt drivna av fem digitala förstärkare. Det är två förstärkare fler än föregångaren. Alla komponenter är utvecklade av Bowers & Wilkins eller speciellt framtagna för dem.

Fjärrkontroll:
Zeppelins fjärrkontroll ser ut som ett ägg och har bara 7 st knappar.

Setup:
Ska man klaga på något hos Zeppelin Air så är det konfigurationen man måste göra innan man får den att lira med AirPlay. Det är inte ofta vi behöver läsa instruktionsböcker men med Zeppelin Air behövde vi läsa den minst två gånger innan vi kom på hur man kom fram till inställningarna.
Alla inställningar görs via din webbläsare på datorn, men för att komma till inställningssidan måste man koppla upp Zeppelin via nätverkskabel och då ska man INTE koppla upp den på nätverket utan man ska koppla den medföljande kabeln direkt till datorns ethernet-port. Det är alltså ett krav att ha tillgång till en dator med en ethernet-port för att kunna ställa in användandet av AirPlay. Efter alla inställningar är gjorde som behöver man inte längre använda någon nätverkskabel. Sedan är det bara att öppna Safari/Firefox/Chrome och skriva in den fasta ip-adressen (169.254.1.1) så kommer man till inställningarna och därifrån är det sedan enkelt att få igång allt. Dock kunde Bowers & Wilkins lagt ner fem minuter extra på att göra ett snyggare gränssnitt.

Edit: Tydligen så finns det enligt B&Ws hemsida en WiFi och iOS-setup numera. Förmodligen har B&W uppdaterat firmware. Sen länkar i kommentarerna.

Om du gjort rätt så ska Zeppelin Air sedan dyka upp bland AirPlay-enheterna och du kan streama din musik från iTunes eller för oss som inte är förtjusta i iTunes så går det lika bra att använda AirFoil som dessutom har stöd för Spotify.
Det kan vara värt att kolla på B&Ws hemsida för de senaste installationsanvisningarna då Zeppelins firmware kan ha uppdaterats och ändrat proceduren.

Sedan kommer nästa steg, placera Zeppelin Air för optimal ljudåtergivning. Vi hade under installationen Zeppelin stående på golvet för att nätverkskabeln skulle nå till datorn. När vi sedan skulle testa om allt fungerade lät vi den står kvar på golvet, lite snett vriden, och ljudet uppfattades väldigt olika av medarbetarna i rummet. För många handlar det nog om estetiken vid placeringen av Zeppelin Air i hemmet, medan audiofilerna kan behöva vrida och vända lite för att få fram det optimala ljudet. Får man problem med basens ljudåtergivning så finns det en inställning, 0-5, för basen.

Ljud:
Vi är imponerade av Zeppelin Airs stora och varma ljud. Det går inte på långa vägar att jämföra med de enklare, billigare iPod-högtalarna som säljs på stormarknader, etc. Ljudet är fylligt och dynamiskt och lever verkligen upp till B&W-standard. Basen har ett rejält tryck och djup men kan tappa de absolut lägsta oktaverna. Det kompenseras dock, lite fuskigt, i mellanbasen men den totala ljudbilden i basen blir över förväntan.
Trots att Zeppelin Air är större än de flesta iPod-högtalare så är den fortfarande mindre än en "vanlig" stereo och det är både en fördel och nackdel. Man sparar plats i hemmet (och får ett betydligt snyggare system) men stereoperspektivet blir lidande om man jämför med ett vanligt stereosystem med separata högtalare, vilket inte är så konstigt när högtalarna bara är ett par centimeter från varandra, som de är på Zeppelin Air. Sitter man nära Zeppelin så är stereoffekten helt fullgod.
Ljudvolymen kan man dra på riktigt ordentligt utan någon tendens till dista.
Vi kunde märka en viss skillnad i ljudkvalitén när vi jämförde streaming via AirPlay (WiFi) och uppspelning genom USB eller dockkontakten. Detta är ganska självklart då dockkontakten och USB använder en 100% digital musiksignal och det kan finnas vissa störningar i det trådlösa nätverket.
Sammanfattningsvis kan man bara ge MVG till ljudet i Zeppelin Air.

Sammanfattning:
Bowers & Wilkins Zeppelin Air är en riktigt bra uppdatering av den första Zeppelin och levererar ett riktigt klart och bra ljud och det levereras av en stilren och snyggt produkt. AirPlay känns som en nödvändighet i den här prisklassen och trådlös musik bör alla ha hemma. Med en prislapp på en bit över 5000kr så rekommenderar vi självklart att du ska provlyssna den först om du har möjlighet. Är priset inte en issue så säger vi KÖP!

Specifikationer:
Effekt: 1 x 50 watt (bas), 2 x 25 watt (mellanregister), 2 x 25 watt (diskant)
Frekvensomfång: 36–42 000 Hz (–6 dB)
Anslutningar: USB, Ethernet, minijack (optisk digital och analog ljudingång), videoutgång (komposit), dockkontakt
Mått: 64,0 x 17,3 x 20,8 cm (BxHxD)
Vikt: 6,2 kg

Fördelar:
Snygg design
Grymt ljud
AirPlay
Gedigen konstruktion
Kan väggmonteras (kostar dock extra)

Nackdelar:
Priset

Bowers & Wilkins

Köp B&W Zeppelin Air hos HiFi-klubben

Kommentarer
3 svar

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.