MBP-rykten sammanfattade

Den senaste tiden har det varit en riktig cirkus kring MacBook Pro-ryktena. Vi reder ut de mest spridda.

Imorgon torsdag verkar det som Apple ska lansera de uppdaterade MBP. Att det ryktas om torsdagen baseras främst på att Apple ströp tillgången på MacBook Pro i Apple Stores i Asien den 18e januariändrade leveranstid och leveranstiden ändrades från 24h till 3-5 dagar. Apple Store i Europa och USA ändrade inom kort också sina leveranstider. Flera återförsäljare har också fått information att leveranser av nya produkter kommer denna vecka. Anställda på elektronikkedjan Best Buy i USA fick även se ändrade modellnummer och priser för MBP i sina lagersystem.
Den vanliga veckodagen för lanseringar som Apple använder, tisdag, var helgdag i USA (President's Day) så då kunde Apple inte lansera något.

Processor
Det verkar ganska klart att nya MacBook Pro kommer att baseras på Intels nya processorer och chipset som går under namnet Sandy Bridge. Intel har haft stora problem då man upptäckte ett konstruktionsfel i Sandy Bridge och fick återkalla och bygga om kretsen. Intel klarade dock upp situationen snabbare än de först beräknat och kunde börja skeppa ut den uppdaterade versionen den 14 feb. Enligt uppgifter ska inte Apple och MacBook Pro drabbats av felet.

Chassi
Vi rapporterade i slutet av januari att Apple har patent på ett nytt material som kallas "liquid metal" som har en mörkare färg än dagens aluminium och flera postiva fördelar jämfört med alu.; lättare vikt, släpper igenom radiosignaler bättre, lättare att tillverka, m.m.

Mactrast har rapporterat att vikten på MBP kommer att minska med 0,2kg - 0,6kg beroende på skärmstorlek. Vilket både kan kopplas till en ny typ av batteri och ett nytt chassi.

Batteri
Cult of Mac har tidigare skrivit om en ny typ av batteriteknologi som baseras på bränsleceller. Enligt Cult of Mac skulle sådan teknik kunna driva en MBP i ca 20h på en laddning. Mactrust rapporterar en blygsammare ökning på ca 2h.

Optisk enhet
Mactrast har rapporterat om att 15" och 17" kommer få en löstagbar optisk enhet (á la IBM Thinkpad några år tillbaka) och frågan har då uppkommit om man kan stoppa in ett extra batteri där eller vad man annars kan utnyttja platsen till. För 13" har det diskuterats om den optiska enheten ska vara kvar eller försvinna och därmed börja närma sig MacBook Air i utseendet.

Light Peak
Det har en längre tid ryktats om att MBP ska använda Intels nya teknologi Light Peak som är ett nytt gränssnitt för tillbehör och i framtiden ska tänkas ersätta HDMI, USB, Firewire, SATA, etc, då hastigheten är dubblet så snabb som USB 3.0. Dock kommer USB-portarna finnas kvar och Light Peak ska ses som en framtidsinvestering. Intel har annonserat att de kommer att hålla två pressevents på torsdag för att presentera Light Speed, ett sammanträffande?

OSX på SSD-disk
Nu den senaste veckan har det dykt upp rykten att alla MBP, både de med HDD och de med SSD, kommer att få en liten SSD-disk som operativsystemet kommer att ligga på. Detta för att datorn ska starta och arbeta snabbare. Alla vi som redan kör på SSD vet ju vilken skillnad den uppgraderingen gör.

Pris
Enligt Mactrast ska priserna börja på $1099 för 13", $1549 för 15" och $2099 för 17"

Diskutera ryktena i forumet

Light Peak/Thunderbolt i forumet

Källor: AppleInsider, 9to5mac, MacWorld, Intel, Mactrust, Cult of mac

Kommentarer
16 svar

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.