TEST: a-Jays Four

Svenska Jays har släppt en uppföljare till a-Jays Three. De har tagit föregångaren och lagt till en mikrofon och volymkontroll och vips så kan du använda a-Jays som ett headset också.

a-Jays Four
Svenska företaget Jays har funnits sedan 2006 och har släppt flertalet olika hörlurar som oftast har mötts av fin kritik. I och med in-ear-serien a-Jays, har man gått ifrån de traditionella runda kablarna och istället satsat på platta kablar, något som Monster Cables med sina Beats by Dr.Dre Tour, introducerade redan under 2008. Fördelen med platta kablar är att de trasslar sig betydligt mindre när man förvarar dem i fickan eller väskan. Det är för mig ett stort mysterium hur "vanliga" in-ear-hörlurar alltid lyckas trassla sig i fickan, hur noga man än lägger ner dem.

Skillnaden mot den tidigare versionen, a-Jays Three, är inte bara mikrofonen och knapparna. Enligt Jays så har a-Jays Three en 8,6mm TCD-högtalare specificerad till 97dB medan a-Jays Four har något som de kallar "Dynamic Driver" och är specifierad till 96dB. 3,5mm-kontakten är formad som ett "L" och baksidan av pluggarna är platerad med vad som ser ut att vara aluminium istället för svart.

Förpackningen är gedigen och välgjord i hårdplast. Innehållet är dock sparsamt, utöver hörlurarna finns 5 olika storlekar av ear-buds för att passa i så många olika öron som möjligt. Men till skillnad från Three och T-serien så saknas övriga tillbehör såsom förvarningsväska, flygadapter och Y-splitter.

Jays designade Four med iPhone 4 i tanken och ville att de skulle passa så bra ihop som möjligt och det har de lyckats med. Den svarta minimalistika looken med inslag av aluminium för tankarna till Porsche Design och Four gifter sig väldigt bra med en svart iPhone 4.

På Jays hemsida hittar man inte så mycket info om ljudkvalitén, utan det finns mer info om mikrofonen. Efter att ha spelat in hörlurarna i ett par dagar så märkte jag att basen är riktigt bra, hård och inte alls mullrig. Även mellanregistret presterar bra och levererar ett varmt ljud. Det enda negativa jag hittar är diskanten som inte riktigt presterar. Den låter lite vass och oklar. Totalbetyget blir ändå med beröm godkänt.

Mikrofonen ska enligt Jays vara en "aktiv digital MEMS kisel mikrofon" som tar bort onödigt ljud som skapas av mobilnätet. Den ska även klara att ta upp ljud i 360 grader så det finns inget behov att vrida på den för att "prata in i hålet". I våra tester har vi i samtalen (mobil -> fast) inte haft några svårigheter att höra motparten. Bakgrundsljuden har funnits med då a-Jays inte har någon funktion för att ta bort dem, men ljuden har inte stört samtalet, även om man går ute på stan. Ljudinspelningar till telefonen har blivit mycket bra.

Fjärrkontrollen fungerar utmärkt, volym upp/ner och en mittknapp som kan göra väldigt mycket förutom att svara.

En av nackdelarna med de platta kablarna är att ljudet när kablarna slår emot något (t.ex. jackan eller bröstet när man är ute och går) fortplantar sig mer än på smala runda kablar. Stör man sig på det så får man se till att fästa kablarna mot kroppen/kläderna om man är rör på sig mycket.

Som jag tidigare nämnde kan man inte undgå att jämföra a-Jays Four med Beats by Dr.Dre by Monster Cable som också finns både med och utan mikrofon. Jag har haft ett par Beats i 10 månader och varit ypperligt nöjd med både den platta kablen och ljudkvalitén. Sedan att Beats har knallröda kablar har fallit mig personligen i smaken. Nackdelen med Beats är att de kostar 1800kr i Apple Store, jämför man det med Four som endast kostar ca 600kr så är det för mig ingen tvekan att Fours blir det bästa köpet.

Fördelar:
+ Platt kabel
+ Snygg design
+ Priset
+ Bra ljud

Nackdelar:
- Snålt med tillbehör
- Lite högt ljud när sladdarna slår mot något

Jays

Kommentarer
23 svar

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.