TEST: LunaTik & TikTok

Äntligen är de här, LunaTik och TikTok. Förvandla din iPod Nano 6G till ett armbandsur.

LunaTik & TikTok startade som ett projekt på kickstarter. Mannen bakom produkterna, Scott Wilson och hans MINIMAL, behövde $15.000 för att starta produktionen. Genom Kickstarter fick de ihop $941.718, så man kan lugnt säga att folk gillade och trodde på projektet redan innan det fanns en färdig produkt.
99mac gick in i projektet som en av 100 huvudsponsorer med $500 bidrag och nu har TikTok och LunaTik anlänt till kontoret.

Det LunaTik och TikTok har gemensamt är armbandet. Ett rejält armband i silikon, 26 mm brett, totalt längd inkl iPod-fäste är ca 25 cm. Det smidigt och följsamt och påminner om en dykarklocka. En nackdel är att silikonet drar till sig damm och måste borstas av lite då och då.

LunaTik
LunaTik är gjord i aluminium med en matt finish och består av två delar som hålls ihop av de två skruvar som även armbandet är fäst i. För att ta isär LunaTik krävs två stycken sexkantsnycklar (som medföljer); en att skruva med och en som håller emot. Den ena sidans skruvar är diaboliskt små och två gånger lyckades jag tappa dem och fick skaka mattan för att hitta den. Ett par extra skuvar skulle gärna få medfölja, det känns som det kommer finnas en efterfrågan på extra skruvar. Baksidan är inte solid utan har hål, förmodligen för att hålla ner vikten. På baksidans insida sitter små filtbitar för att minimera eventuella repor. Sidorna är öppna så att man ska komma åt knapparna och dockkontakten, även Nike+ får plats. Passformen är utmärkt och hela produkten känns otroligt välgjord och gedigen.

TikTok
Skillnaden mellan TikTok och LunaTik är att TikTok består av svart plast samt att man inte behöver skruva. iPod Nano trycks helt enkelt på plats och där sitter den sedan väldigt säkert. Självklart inte lika säkert som i LunaTik men helt klart tillräckligt för att inte lossna av misstag. Sidorna är helt öppna för full åtkomst till knapparna och kontakten. Vill man enkelt flytta sin iPod Nano från armband till fickan eller väskan så är TikTok ett smidigare alternativ än LunaTik.

http://lunatik.com/

Kommentar från Björnström
Jag har testat använda LunaTik som armbandsklocka i vardagen för att se hur väl det fungerar i praktiken. En viktig poäng i mitt test är att jag sedan ett par år tillbaka slutat med armbandsur eftersom iPhone tagit över uppgiften att visa den aktuella tiden. För mig är klockan på armen bara ett "smycke" eller accessoar.

Då passar LunaTik väldigt bra. Den är snygg, den väcker uppmärksamhet och nästan alla säger spontant "vilken cool klocka, vilken smart idé". Och den är ju trots allt rätt billig jämfört med märkesklockor.

Jag har dock tre punkter jag vill poängtera:

- LunaTik är ganska stor.
- Armbandet av silikon drar till sig damm, smuts och har hög friktion vilket gör att klockan fastnar i jackärmen på min dunjacka när jag tar på mig jackan.
- Den sista punkten är att klockan är känslig för vatten, man får vara försiktig när man tvättar händerna eller lagar mat.

Som helhet tror jag nog att LunaTik med iPod nano passar många 99mac:are. Men passa på nu så du är först! Vi kommer arrangera en LunaTik och TikTok tävling inom kort.

Kommentarer
19 svar

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.