TEST: D-Link DBT-120 bluetooth USB adapter

Test av D-Link DBT-120 Bluetooth USB Adapter

Tillverkare: D-Link
Beskrivning: Bluetoothadapter för USB-anslutning
Pris: 733 kr inkl moms (586 kr exkl moms)

<IMG SRC=/testlabbet/pics/dlink-bluetooth/adaptern.jpg>
Fler bilder finns här.

För alla oss som köpt en dator innan de nya Powerbook och PowerMac maskinerna kom är det enda sättet att få Bluetooth i våra datorer någon typ av adapter. Den vanligaste, och den enda adapter-typen som hittills fungerar med Macintosh är USB varianten. Det finns PC-card versioner ute på marknaden, men Mac OS X letar inte ens efter Bluetooth-adaptrar i PC-card platsen.

Specifikationer
En av de minsta USB adaptrarna på marknaden idag är D-Links nya DBT-120. Den mäter 33x19x10 mm när den är instucken i USB porten och 46x19x10 mm hel och hållen. DBT-120 är en efterträdare till den D-Link-adapter som har kunnat köpas hos bl a Apple sedan ett tag tillbaka. Den nya är mindre, men vad som annars är skillnaden mot den gamla DWB-120M är oklart.

Här följer lite uppstolpade fakta om DBT-120:
* Bluetooth 1.1
* USB 1.1
* Överföringshastighet: 723Kbps asymmetriskt, 433,9Kbps symetriskt
* 128 bitars kryptering
* Upp till 10 m räckvidd
* 46x19x10 (varav 33x19x10 sticker ut när den sitter i)
I paketet ligger den lilla adaptern, en 1,5 m förlängningskabel, en manual och en CD skiva med drivrutiner.

Installation
På lådan står det under "System Requirements" att det som gäller är Windows XP/2000/Me/97SE men, liksom alla andra USB Bluetoothadaptrar, fungerar den under Mac OS X.1.4 eller senare också. Om du har 10.1.4 måste du hämta extra programvara från Apple för att det ska fungera. Har du däremot 10.2 eller senare flyter det hela på finns ifrån början.
Det finns ett par illustrerande bilder för nedanstående text här.

När du trycker in adaptern i en ledig USB-kontakt på datorn dyker det upp en ny ikon under "Maskinvara" i Systeminställningarna. Där kan du ställa in hur din adapter ska fungera, och vilka funktioner som ska vara aktiva. För att kunna kommunicera med något annat som stödjer Bluetooth behöver du para ihop dem med din dator. Dett gör du under fliken "Parkopplade enheter".
Att para ihop datorn med något är smidigt och ganska självförklarande, men här kommer en kort förklaring. Se till att din telefon är sökbar och klicka på "Ny" och vänta på att din telefon ska dyka upp. Om den inte dyker upp, kontroller att din klicka på "Sök". När du hittat den enheten du vill para ihop datorn med klickar du på den och sedan på "Para". Fyll i en nummerkod(välj en själv) i dialogen som kommer upp. När sedan telefonen ber om lösenord fyller du i samma nummerkod.

Om du valt att du vill kunna komma åt nätverk via den parade enheten skall du gå in i nätverksinställningarna för att få igång det hela. Väl där kommer det upp en dialogruta som säger att det finns en ny port. Klicka på ok, välj Bluetoothadaptern ur menyn och börja konfigurera den med din operatörs inställningar.

Om du har en Windows maskin är det, om än inte lika enkelt, mycket väldokumenterat i den medföljande manualen och alla drivrutiner följer med på CD-skivan.

Funktioner och prestanda
Man kan göra många saker med en Bluetoothadapter och en mobiltelefon med Bluetooth. De kanske mest användbara funktionerna är att synkronisera adressboken och kalendern samt att koppla upp sig till Internet. Det finns också möjligheter att skicka filer (som t ex bakgrundsbilder) till och från en annan Bluetooth enhet. För att testa dessa funktioner använde jag en Ericsson T39m.

För att synkronisera datorns adressbok och kalender med telefonen behöver du iSync, Adressboken och iCal. Dess program är gratis och kan hämtas på Apples hemsida.
Att synkronisera är enkelt. Om du redan har parat ihop telefonen och datorn, på sättet som beskrivs under rubriken installation ovan, dyker din telefon upp automatiskt i iSync. Det är bara att klicka på din telefon, ställa in vad som ska synkroniseras och trycka på Synkroniserings-knappen. ISync pratar lite med telefonen och bestämmer vad som ska synkroniseras. Du får lite information om vad som ska synkroniseras och kanske en fråga eller två om dubbletter. Därefter överförs det hela och sedan är det klart! Mycket smidigt och ganska snabbt. En tom synkronisering går på runt 12 sekunder. När det finns saker att föra över tar det lite längre tid, men det blir inte någon störande lång väntan.

Adressboken erbjuder också en del andra smidiga funktioner i form av att skicka SMS och att ringa upp folk direkt ifrån datorn. Det enda som behövs för att få det hela att fungera är att man först och främst har en parad telefon. Sedan är det bara att trycka på den lilla Bluetooth knappen som dyker upp i toppen på adressboksfönstret. Väldigt smidigt!
Klickar man sedan på någons telefonnummer får man upp en lite meny som erbjuder en att ringa upp numret eller skicka ett sms. Om det ringer någon visar adressboken telefonnumret varifrån samtalet ringts samt namnet på personen som ringer(om numret finns i adressboken).

För att få grepp om vilken hastighet man får ut på nätet lät jag Safari ladda 99Mac´s framsida 10 gånger(jag tömde cachen mellan gångerna).
Efter 6-7 sekunder har sidan hittats och börjar ladda, och efter 18-20 sekunder kan man börja läsa vad som står på sidan. Sedan tar det ett tag innan alla bilder har laddats och sidan är klar efter 43-45 sekunder. Inte så illa ändå måste jag säga. Surfbart om man inte ger sig på för tunga sidor och för att skicka e-post är det perfekt! Om man stänger av bilder så går det riktigt snabbt (Kan göras i Internet Explorer). Hastigheten begränsas nog i huvudsak av telefonen och operatörens GPRS implementation då adapterns specificerade maximala överföringshastighet ligger vida över GPRS-abonnemangets. Bluetoothadaptern är specificerad för upp till 723Kbps medan Comviq GPRS går med hastigheten 13,4Kbps per tidslucka. Ericsson T39 utnyttjar en tidslucka uppströms och tre stycken nedströms vilket ger en hastighet på 40,3Kbps, en hastighet som jag dock inte verkar komma närheten av.

Slutsats
Nå, ska man köpa den här då? Har du en av de lite äldre Macarna som inte har Bluetooth inbyggt samt en telefon med Bluetooth så tycker jag det är ett givet köp. Ju mer man använder den desto vettigare känns den. Den sticker ju fortfarande ut och är i vägen om man använder den på sin bärbara även om den är mycket mindre och kortare än sina företrädare. Det optimala är ju en ny Mac med inbyggd Bluetooth, men för oss som inte känner för att köpa en ny redan är det ett lätt och bekvämt steg mot Bluetooth.

Betygssättning
Användarvänlighet: 4/5 Inga instruktioner för oss Macanvändare
Storlek & form: 4,5/5 Mindre än föregångarna, men den sticker fortfarande ut och oroar
Funktioner: 5/5 Apple bjuder på många fina finesser för oss Macanvändare
Prisvärde: 4/5 En av de billigaste samtidigt som det är en av de minsta

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Omdöme
+Liten
+Smidig och många finesser tack vare Apple
-Sticker ut

Länkar
inWarehouse
Macoteket
dustin
Apples informationssida om Bluetooth
Apples support sidor om Bluetooth
Bluetooth offeciella sida
Nya PowerMac en med Bluetooth
Nya Powerbookarna med Bluetooth

[ 01. februari 2003, 01:59: Meddelandet ändrat av: arvid. ]

Kommentarer
37 svar

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.